Colagenul, aliatul tău pentru articulații sănătoase: beneficii și surse esențiale

Colagenul este o proteină structurală esențială care se regăsește în piele, oase, ligamente, tendoane și cartilaje. În corpul uman, există mai multe tipuri de colagen, tipurile I, II și III fiind cele mai comune.
Tipul I reprezintă 90% din colagenul corpului și are rol structural pentru piele, oase, tendoane și ligament. Cel de tipul II se găsește în cartilajul articular, care oferă suport articulațiilor. Tipul III se găsește în mușchi, artere și organe, tipul IV se poate găsi într-un strat subțire, aflat la baza pielii și a altor țesuturi, iar tipul V, la nivel: osos, ocular, muscular, hepatic, pulmonar, în structura firului de păr, dar și în placentă, pe perioada sarcinii.
Beneficiile colagenului pentru articulații:
Sprijină sănătatea cartilajului
Colagenul ajută la menținerea elasticității și fermității cartilajului articular, reducând uzura.
Reduce inflamațiile și durerea articulară
Studiile au arătat că suplimentele cu colagen pot reduce durerea provocată de artrita osteoarticulară și poate îmbunătăți mobilitatea.
Accelerează regenerarea țesutului articular
Colagenul stimulează producerea de alte molecule structurale importante: elastină și acid hialuronic.
Îmbunătățește funcția articulațiilor la sportivi și persoane active
Poate preveni microleziunile cauzate de efort repetitiv.
Surse esențiale de colagen
Colagenul se poate administra natural, din alimentație, dacă optăm pentru consumarea regulată a anumitor alimente de origine animală sau cu ajutorul suplimentelor.
Ca surse alimentare naturale de colagen, de origine animală avem:
- supa de oase – una dintre cele mai concentrate surse naturale
- pește cu oase și piele (somon, sardine)
- piele de pui, carne gelatinoasă
- gelatină (obținută din colagen descompus)
Totodată, citricele (portocale, lămâi, clementine, mandarine, pomelo, grepefruit) care sunt surse excelente de vitamina C, contribuie la formarea colagenului. Legumele cu frunze verzi, precum: spanac, kale, broccoli, ruccola, andive, leurda, urzica etc sunt bogate în antioxidanți și vitamine care susțin sănătatea pielii și articulațiilor. Iar fructele de pădure (afine, căpșuni, zmeură, mure) conțin vitamina C și antioxidanți care protejează colagenul existent.
În cazul suplimentelor alimentare, acestea pot fi sub diferite forme:
- colagen hidrolizat (peptan) – cea mai bine absorbită formă, disponibilă sub formă de pudră sau capsule.
- UC-II (colagen nativ de tip II) – eficient în doze mici pentru susținerea articulațiilor.
- se poate combina cu:
- vitamina C, pentru că ajută la sinteza naturală a colagenului
- acid hialuronic, pentru îmbunătățirea aspectului pielii
- glucozamină și condroitină, pentru sănătatea articulațiilor
Naturalis ArtroSuport Colagen 12 g, aromă de portocală, conține o combinație de colagen hidrolizat tip 1, vitamina C, zinc, cupru și mangan.
Manganul și zincul contribuie la menținerea sănătății sistemului osos. Vitamina C contribuie la formarea normală a colagenului, pentru funcționarea normală a sistemului osos și a ligamentelor. De asemenea, vitamina C contribuie la menținerea functionării normale, a sistemului imunitar în timpul exercițiilor fizice intense și după acestea. Suplimentul se poate achiziționa din farmaciile Catena și de pe springfarma.com
Când se recomandă administrarea de colagen?
După vârsta de 30 de ani sinteza naturală de colagen scade, deci suplimentarea acesteia devine utilă. Efectele apar în 8-12 săptămâni de la prima administrare, dacă aceasta este administrată zilnic. Totodată, hidratarea și dieta echilibrată ajută la sinteza naturală a colagenului.