Ce este guarana, ce efecte are și cum se poate consuma ea?

Guarana este o plantă braziliană originară din bazinul Amazonului, cunoscută și sub numele de Paullinia cupana, care este o plantă cățărătoare apreciată pentru fructul său.
Pe scurt, se găsește în multe băuturi energizante și răcoritoare și poate avea beneficii precum reducerea oboselii, îmbunătățirea sănătății creierului și protejarea inimii. Cei mai mulți oameni preferă să consume cafeaua cu guarana, mai ales pentru controlul greutății.
Un fruct de guarana matur are aproximativ dimensiunea unei boabe de cafea. Seamănă cu ochiul uman, cu o coajă roșie care înconjoară o sămânță neagră acoperită de un aril alb. Extractul de guarana provine din procesarea semințelor într-o pulbere. Triburile amazoniene au folosit guarana de secole pentru proprietățile sale terapeutice.
De asemenea, guarana conține o gamă impresionantă de stimulente, cum ar fi cafeina, teofilina și teobromina. Guarana se mândrește, de asemenea, cu antioxidanți, precum taninurile, saponinele și catechinele.
În prezent, industria băuturilor folosește 70% din guarana produsă în băuturi răcoritoare și energizante, în timp ce restul de 30% se transformă în pulbere.
Potrivit unui studiu publicat de NIH, cafeina este cel mai consumat adjuvant ergogenic la nivel mondial. De exemplu, aproximativ 85% dintre adulți mențin un consum regulat de cafeină în Statele Unite, iar aceste cifre sunt în concordanță cu cele din Europa și celelalte Americi (Centrală și de Sud).
Ce alte beneficii generale are guarana
Guarana este utilizată adesea pentru scăderea în greutate, pentru îmbunătățirea performanței atletice, ca stimulent și pentru reducerea oboselii mentale și fizice. Unii oameni folosesc guarana și pentru a trata tensiunea arterială scăzută și sindromul oboselii cronice, dar și pentru a preveni malaria și dizenteria. De asemenea, este utilizată pentru a spori dorința sexuală, pentru a crește fluxul de urină și ca astringent. Alte utilizări includ tratamentul diareei persistente, febrei, problemelor cardiace, durerilor de cap, durerilor articulare, durerilor de spate și stresului termic. În industria alimentară, guarana a fost utilizată ca ingredient aromatizant în băuturi și dulciuri.
Antioxidanții pe care guarana îi are sunt importanți deoarece neutralizează moleculele potențial dăunătoare numite radicali liberi. Aceste molecule pot interacționa cu părți ale celulelor tale și pot provoca daune legate de îmbătrânire, boli de inimă, cancer și alte boli. Cofeina funcționează prin blocarea efectelor adenozinei, un compus care ajută creierul să se relaxeze. Se leagă de receptorii de adenozină, împiedicându-i să fie activați.
Obezitatea este o preocupare tot mai mare și e legată de multe boli cronice, inclusiv boli de inimă, diabet de tip 2 și cancer. Guarana poate avea proprietăți care ajută la promovarea pierderii în greutate. Rezultatele mai multor studii au arătat că modelele alimentare cu suplimentarea cu guarana au prevenit efecte biologice precum creșterea în greutate, rezistența la insulină și disreglarea adipokinelor, care este o afecțiune ce duce la obezitate și probleme cardiovasculare.