Now Reading
Cum să ai grijă de pielea ta în vacanță?

Cum să ai grijă de pielea ta în vacanță?

Avatar photo
Cum să ai grijă de pielea ta în vacanță?

Cu toții așteptăm cu nerăbdare momentul în care plecăm în vacanță, în speranța că va aduce relaxare, deconectare, ieșire din cotidian. Însă, în unele situații, vacanța poate deveni stresantă, mai ales dacă ne confruntăm cu probleme de sănătate în timpul sau după întoarcerea din vacanță. În scopul prevenției, vin către voi cu câteva recomandări referitoare la îngrijirea pielii, în așa fel încât vacanța să fie cât mai plăcută.

  1. Pune în bagaj produsele cosmetice pe care le folosești deja.

Atunci când vine vorba de vacanțe, ne place să ne înnoim ținutele, ne place să ne cumpărăm lucruri noi, iar produsele cosmetice nu sunt o excepție. Deși tentația este mare, vă sfătuiesc să nu testați produse noi atunci când plecați în vacanță, ci să luați cu voi produsele pe care le folosiți deja. Atunci când folosim produse noi, există întotdeauna riscul unei alergii, intoleranțe sau iritații, ceea ce vă duce la o inflamație a pielii și la posibilitatea formării de pete pigmentare.

  1. Lasă acasă produsele pe bază de retinol, produsele exfoliante dure și hidrochinona.

Aceste produse, extrem de eficiente pentru patologiile prescrise, au potențial de fotosensibilizare, deci de producere a unor reacții ce pot crea inflamație la nivelul pielii. Aceasta expusă radiațiilor ultraviolete, poate duce, de asemenea, la formarea de pete pigmentare, dificil de tratat ulterior.

  1. Nu folosi parfum pe plajă.

Ideal ar fi să nu folosim parfum pe plajă, căci anumite parfumuri pot duce la pătarea pielii de pe gât și apariția dermatitei Berloque. Dacă totuși ținem neapărat, vom aplica parfumul în păr, în așa fel încât să nu fie expus la soare.

  1. Acordă o atenție deosebită produselor de fotoprotecție.

Deși produsul de fotoprotecție ar trebui să facă parte din rutina noastră de îngrijire zilnică, aceasta etapă necesită o atenție deosebită atunci când petrecem mai mult timp în aer liber, fie că suntem la mare sau la munte. La altitudini mari, doza de radiații ultraviolete este mult mai mare, la fel și riscul de arsură solară. Pe plajă, dar mai ales în apă, razele solare sunt în cantitate mult mai mare deoarece atât nisipul, cât și apa reflectă o mare parte din radiații. Riscul de arsură solară este imens, cu atât mai mult cu cât briza mării, care ne răcorește, nu ne permite să ne dăm seama cât de fierbinte este soarele, de fapt.

Produsele de fotoprotecție trebuie alese cu mare atenție, astfel încât să evităm agresarea pielii. Să reținem, totuși, că ele sunt o formă suplimentară de protecție și nu ar trebui să încurajeze expunerea excesivă la soare.

  • Vom alege separat produse pentru față și pentru corp, în funcție de tipul nostru de ten.
  • Dacă facem sport, vom alege produse ultrarezistente la apă și transpirație, special destinate efortului fizic.
  • Vom alege produse cu filtre atât pentru UVA, cât și pentru UVB.
  • Vom aplica inițial produsul de fotoprotecție în cameră și vom reaplica ulterior produsele la intervale de două ore sau după 40 de minute de stat în apă.
  • Putem folosi produse speciale de fotoprotecție pentru păr, pentru a preveni deshidratarea acestuia.
  1. Profită de celelalte forme de fotoprotecție.

Protecția solară poate fi considerată un stil de viață, astfel încât nu se recomandă expunerea la soare când indicele UV, disponibil în orice aplicație meteo, este foarte mare, când unghiul solar este mic, la orele prânzului, atunci când umbra noastră este mai mică decât noi. Suplimentele cu zinc, seleniu, betacaroten, vitaminele A, C și E, ne oferă fotoprotecție internă și putem să le administrăm cu două săptămâni înainte de plecarea în vacanță și pe durata sejurului.

  1. Hainele adecvate ne protejează de neplăceri.

Dacă dorim fotoprotecție, hainele închise la culoare și țesăturile mai dense ne protejează mai eficient de soare. De asemenea, putem apela la haine speciale cu filtre UV. Dacă vorbim de plimbări la munte pe lângă fotoprotecție, bluzele cu mâneci lungi și pantalonii lungi, ne protejează pielea de zgârieturi sau pișcături de care putem avea parte atunci când ne plimbăm prin pădure. Pălăriile previn o eventuală insolație, iar ochelarii de soare ne protejează de cataractă.

  1. Hidratarea este esențială.

Ori ce câte ori ne expunem temperaturilor crescute și umezelii sau facem efort fizic, pierderea noastră de apă crește semnificativ, deci și riscul de deshidratare. Printre simptomele deshidratării se numără: senzație de sete, dureri de cap, amețeală, incapacitate de concentrare, oboseală, transpirație redusă cantitativ, urinări rare (sub 4 pe zi), urina închisă la culoare și urât mirositoare, uscăciunea buzelor, gurii, ochilor și pielii. Se recomandă consumul de minim 50ml de apă pe kilogram corp, pe zi.

  1. Ia cu tine un repelent de insecte.

Produsele care țin insectele la distanță sunt extrem de importante, atât datorită disconfortului pe care ni-l dau pișcăturile în sine, cât și datorită riscului de transmitere a unor boli serioase. Atunci când mergem în vacanță, în afara continentului nostru, se recomanda să achiziționăm produse locale repelente, căci cele specifice țării noastre s-ar putea să nu funcționeze. De asemenea, când vom merge la munte, vom alege produse care au spectru larg și sunt eficiente și împotriva păianjenilor sau căpușelor, nu doar împotriva țânțarilor.

  1. Apa termală este de mare ajutor. 

Proprietățile apelor termale sunt foarte bine cunoscute și apreciate. Are efecte calmante, cicatrizante, antiinflamatoare, decongestionante și anti-aging. Putem folosi apa termală în caz de iritații cutanate, alergii, răni superficiale, arsuri solare, după ras sau epilare.

  1. Hidratarea pielii post expunere la soare este obligatorie.

În urma expunerii la soare și apă sărată, pielea se va deshidratata. Se recomandă folosirea de produse hidratante de corp, zilnic, după duș. Aici putem folosi fie cremele noastre hidratante obișnuite, fie produse speciale post-expunere, pe care le regăsim în gamele fiecărui producător de dermatocosmetice de fotoprotecție.

  1. Ia cu tine o mini trusă medicală.

Aceasta ar trebui să conțină un antialergic, soluții de rehidratare cu electroliți, o soluție antiseptică pe baza de rivanol, apă oxigenată sau betadină, o cremă ce conține o combinație de antibiotic, antimicotic și dermatocorticoid, pentru a ameliora simptomele cutanate ale unei infecții bacteriene sau micotice, dar și reacțiile alergice locale, până la prezentarea la medic.

Obiceiurile noastre zilnice și atenția acordată pielii noastre, chiar și în vacanță, vor determina, pe termen lung, calitatea acesteia. Să avem o vară frumoasă, plina de iubire de sine și de cei din jur!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top