Now Reading
Igiena orală în rândul copiilor: 3 sfaturi pentru a face mai plăcută vizita la medicul dentist

Igiena orală în rândul copiilor: 3 sfaturi pentru a face mai plăcută vizita la medicul dentist

Revista Psychologies
igiena-orală-în-rândul-copiilor-3-sfaturi-pentru-a-face-mai-plăcută-vizita-la-medicul-dentist

Medicii stomatologi recomandă ca primele vizite la cabinet să fie făcute în jurul vârstei de un an, cel târziu, la șase luni după apariția primului dinte. Specialiștii fac această recomandare pentru că este mai bine să previi problemele de sănătate decât să le tratezi. În plus, chiar dacă apar astfel de probleme, de exemplu, o carie sau demineralizarea dinților, tratamentele efectuate la timp sunt mai rapide, mai puțin dureroase și mai puțin costisitoare.

De asemenea, copilul se va obișnui de mic cu aceste vizite la cabinetul stomatologic și va accepta mai ușor eventualele proceduri din zona cavității orale. Totuși, vizita la medicul dentist poate să provoace teamă celui mic, motiv pentru care am pregătit mai jos câteva sfaturi pentru a face mai plăcute aceste momente pentru el.

Pregătește copilul emoțional și psihic, de fiecare dată

Explică-i celui mic modul în care decurge o vizită la cabinetul stomatologic și fă acest lucru chiar dacă nu merge pentru prima dată. Încurajează-l să-ți pună întrebări și oferă-i răspunsuri, dacă poți, sau sugerează-i să îl chestionați împreună pe medicul stomatolog.

Folosește-te de cărți pentru a pregăti vizita, mai ales dacă este prima. Există pe piață și în mediul online numeroase cărți care îl vor ajuta să se pregătească pentru vizita la medicul dentist. Citește-i povestea și comentează textul și desenele cu el, răspunzându-i la orice întrebări.

Tratamentele efectuate de medicul dentist îi vor provoca în mod sigur anumite senzații pe care le poate considera neplăcute. Dacă este la prima vizită, pune-l să exerseze respirația pe nas în timp ce stă cu gura deschisă, să scuipe apă – la dentist va face acest lucru când va fi rugat să se clătească în gură -, să guste o mâncare amară.

Evită să îi spui copilului că va resimți durere, dar avertizează-l că, în timpul consultului, senzațiile sunt diverse, legate de zgomote, mirosuri și temperaturi, și unele pot fi neplăcute.

Susține-l emoțional în timpul consultului

În general, cabinetele stomatologice dedicate copiilor sunt dotate cu o zonă de jocuri și cărți cu care aceștia să-și ocupe timpul înainte de programare. Poate fi util, totuși, să luați cu voi cartea sau jucăria lui preferată. Acest lucru îl va ajuta să nu se plictisească și să-și concentreze atenția pe altceva decât pe starea lui de anxietate.

De obicei, medicii stomatologi pediatri le explică celor mici ce au de gând să facă și ce fac, folosind cuvinte simple și construind o relație de încredere. Unii pacienți pot fi mai curioși și vor să cunoască foarte multe detalii despre procedurile efectuate, fie un tratament de demineralizare dinti copii, fie montarea unui aparat dentar, fie altceva, alții ezită sau nu vor să știe, iar vizita la medicul dentist trebuie să țină seama de caracterul micului pacient.

Pot fi folosite mijloace de distragere a atenției, de la jucăria preferată, pe care o poate ține în mână în timpul consultului, la desene animate proiectate pe un ecran sau muzică de fundal. Părintele poate să ajute copilul să se simtă mai bine vorbind cu el sau atingându-i o mână, fără a interfera cu tratamentul efectuat de medicul dentist. Sprijinul verbal este foarte important pentru a oferi copilului încredere.

Încurajează-l și felicită-l pentru efortul depus

Amintirea unei vizite reușite la medicul stomatolog va oferi copilului încredere. Primele contacte pot merge în general foarte bine, mai ales dacă este vorba despre vizite în scop profilactic. După consult, încurajează-ți copilul să-ți vorbească despre experiența lui, despre ce a simțit. Dacă vizita la dentist a fost una stresanta pentru el, felicită-l pentru eforturile depuse și spune-i că data viitoare se va descurca mai bine.

Vizitele regulate la medicul dentist îi permit copilului tău să descopere cabinetul și procedurile stomatologice, iar ție, ca părinte, să primești sfaturi legate de prevenție care vor fi utile pe toată perioada copilăriei acestuia.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top