Now Reading
Relaxare și învățare: cum te ajută hobby-urile să îți îmbunătățești sănătatea mintală și să dobândești cunoștințe noi

Relaxare și învățare: cum te ajută hobby-urile să îți îmbunătățești sănătatea mintală și să dobândești cunoștințe noi

Revista Psychologies
relaxare-și-învățare-cum-te-ajută-hobby-urile-să-îți-îmbunătățești-sănătatea-mintală-și-să-dobândești-cunoștințe-noi

Să ai un hobby este o modalitate excelentă de a petrece timpul liber și de a te detașa de rutina zilnică. Fie că e vorba despre a învăța o abilitate nouă, de a merge în drumeții, de a citi, de a găti sau de a participa la evenimente artistice, fiecare moment în care faci o activitate care te relaxează și care îți schimbă în bine starea de spirit este benefic pentru bunăstarea psihică.

Cercetările realizate în ultimii ani au arătat că pentru persoanele care au hobby-uri riscul de a fi stresate, de a suferi de depresie sau de a avea schimbări de dispoziție este mai redus. Astfel de activități te fac să fii mai fericit și mai relaxat.

Interesele diferă de la o persoană la alta și pot fi din domeniul artistic, sportiv, casnic, academic sau personal. Hobby-urile pot fi activități solitare sau pot fi realizate în echipă. În funcție de interesele pe care le ai, asigură-te că găsești acele activități care să ajute să te detașezi și te eliberezi de stres.

Îți prezentăm, în rândurile următoare, câteva activități care te pot ajuta să îți îmbunătățești starea de spirit.

Gătitul

Gătitul este una dintre cele mai relaxante activități pe care le poți practica în fiecare zi. Nu doar că astfel reușești să mănânci sănătos, dar vei avea și o stare de spirit bună, după o zi obositoare. Însă, pentru ca gătitul să fie o plăcere, este important să ai condiții optime pentru a prepara gustări delicioase. Așadar, acordă o atenție sporită amenajării bucătăriei. Achiziționează toate electrocasnicele care îți vor fi utile pentru a găti bine și rapid: de la aragaz, cuptor și frigider la ustensile necesare în orice bucătărie (lingură, polonic, mojar cu pistil, tocător, strecurătoare etc). Nu uita nici de mașina de spălat vase, astfel încât să termini rapid curățenia de după gătit. Creează o cameră luminoasă, în care să te simți confortabil să petreci timpul.

Cititul

Lectura îți permite să explorezi lumi necunoscute și să cunoști personaje asemănătoare ție sau, din contră, diferite ca temperament și comportament. Modul în care acționează personajele unei cărți, situațiile în care sunt puse și viteza lor de reacție, faptele istorice sau situațiile fictive prezentate reprezintă o cale de a evada din propria realitate și de a descoperi o nouă lume.

Lectura este, așadar, o modalitate de a dobândi noi cunoștințe, te ajută să îți creezi în minte imagini asociate textului citit și să îți menții creierul activ. Acest hobby este util pentru antrenarea memoriei și păstrarea sănătății sistemului nervos pe măsură ce înaintezi în vârstă.

Activități artistice

Fie că optezi pentru activități artistice la domiciliu, precum amenajari bucatarie, grădinărit, decorare terasă sau confecționare jucării pentru copii, fie că vrei să iei parte la activități creative de grup, cum sunt concertele, lecțiile de dans, orele de pian sau pictură, hobby-urile din această sferă sunt o modalitate bună de a-ți pune imaginația la lucru, pentru a te elibera de stres. În plus, poate fi și o ocazie excelentă de a crea sau de a întări legături: petreci timp împreună cu familia, îți revezi prietenii, cunoști oameni noi și îți faci amici.

Hobby-urile îți oferă posibilitatea de a te exprima și de a te relaxa în același timp. Găsește acele activități care îți aduc zâmbetul pe buze și fă-ți timp în fiecare zi să te bucuri de momente relaxante.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top