Now Reading
Lavinia Ivas @WEnough: Un lider vede potențialul în oameni și îi sprijină să și-l atingă

Lavinia Ivas @WEnough: Un lider vede potențialul în oameni și îi sprijină să și-l atingă

Revista Psychologies
Lavinia Ivas

Un lider autentic are capacitatea de a empatiza cu oamenii, și este pregătit să ia decizii, indiferent de complexitatea situațiilor întâmpinate.

Pe 18 Aprilie te așteptăm la Cinemax Veranda Mall, să vezi cum arată transformarea prin ochii unui lider. Îți poți rezerva locul cu codul WE20, cu 20% reducere. Accesează acest link: WEnough

Un lider nu trebuie să aibă toate răspunsurile. Un lider vede potențialul în oameni și îi sprijină să și-l atingă și să-l depășească, un lider se înconjoară de oameni capabili, spune Lavinia Ivas, CEO Douglas Romania, speaker la WEnough.

Psychologies:  Care sunt primele trei lucruri pe care le-ai preda într-un curs despre leadershipul feminin? De ce?

Lavinia Ivas: primele trei lucruri sunt urmatoarele:

Leadershipul Informal. Văd mereu în echipele mele lideri informali și asta este sănătos, înseamnă că avem o pepinieră de lideri pentru viitor, iar pentru astăzi avem oameni care inspiră în cadrul echipelor. Unii oameni sunt lideri instinctual, se nasc cu acest talent și și-l cultivă, desigur este ideal, dar leadershipul se poate învăța așa cum se poate învăța orice alt skill prin dedicare, învățare și exersare. Practică să fii un lider încă de la început. Cum? Fii autentic la muncă, fii un exemplu pentru ceilalți, colaborează în echipă, vino cu idei care pot ușura munca ta și a celor din jur.

Formarea unei echipe Performante. Ca lider este important să-ți formezi o echipă performantă. Primul lucru pe care ar trebui să-l verifici este cum se potrivesc Cultura și valorile companiei cu valorile și principiile oamenilor din echipă. Pentru ca echipa să aibă o colaborare eficientă și să performeze trebuie să existe o potrivire a valorilor și principiilor. Apoi creează o cultură bazată pe diversitate și incluziune, o cultură în care oamenii se simt confortabil să-și expună ideile, opiniile referitoare la strategie și tactică fără să le fie teamă că vor fi penalizați sau criticați în viitor. Un lider nu trebuie să aibă toate răspunsurile. Un lider vede potențialul în oameni și îi sprijină să și-l atingă și să-l depășească, un lider se înconjoară de oameni capabili, ideal mai buni decât el în specialitatea de care sunt responsabili. O astfel de echipă va ajuta nu doar compania, dar și liderul să crească și să aibă succes în viitor.

Exemplul Personal. Membrii echipei se uită către lider și vor copia voit sau instinctual comportamente pe care le vor aplica la rândul lor în munca proprie, dar și în modul în care lucrează cu echipa. Fii autentic, comunică cu oamenii, ascultă și analizează, fii empatic. În mediul de business pot apărea mereu crize, unele mai mici, altele mai mari. Ca lider trebuie să fii pregătit să iei decizii grele, dar diferența dintre un lider și un manager constă în modul în care gestionează aceste situații. Un lider va avea grijă la modul în care comunică deciziile, va încerca să găsească soluții care să minimizeze impactul asupra celor afectați, fără a afecta afacerea. Chiar dacă aceste soluții nu sunt găsite în 100% din cazuri, ceea ce diferențiază liderul de manager este că liderul va încerca cu bună credință să găsească astfel de soluții.

Psychologies: Ce inițiative consideri că sunt esențiale pentru a promova egalitatea de gen în mediul de afaceri și  în leadership?

Lavinia Ivas: Promovarea egalității de gen în mediul de afaceri implică înțelegerea valorii diversității și crearea unui mediu incluziv în care toți membrii echipei se simt văzuți, auziți, apreciați și respectați. Și asta pornește de la modul în care Compania setează Cultura și Valorile Companiei. Atât femeile cât și bărbații trebuie să verifice dacă această Cultură și Valori sunt în linie cu așteptările lor.

În ultimul timp citesc despre un nou curent, în care, la nivel mondial tot mai multe femei decid să nu preia roluri de management. Trebuie să ne uităm la cauză și să începem de acolo. Inițiativele de formare și sprijinire a femeilor lideri, împreună cu crearea de comunități de susținere și dialog deschis despre provocările cu care se confruntă, sunt cruciale în acest sens. Angajarea în discuții și evenimente care facilitează schimbul de experiențe și sprijinul reciproc este esențială pentru promovarea unei culturi organizaționale incluzive și diversificate. Există deja astfel de evenimente și de comunități, cu siguranță avem nevoie de mult mai multe. De exemplu, eu fac parte dintr-un Advisory Board format din bărbați și femei, iar discuțiile și suportul din această comunitate sunt extraordinare.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top