Now Reading
Tehnici simple de îmbunătăţire a memoriei

Tehnici simple de îmbunătăţire a memoriei

Revista Psychologies
tehnici-simple-de-îmbunătăţire-a-memoriei

Îţi este greu să îţi aminteşti tot ce ai vizitat în vacanța de luna trecută şi nu ştii niciodată unde ai lăsat cheile de la maşină? Este posibil să ai nevoie de câteva tehnici noi de îmbunătăţire a memoriei, deşi trebuie să ştii că este firesc să uiţi anumite lucruri, mai ales atunci când e vorba de gesturi automate sau de lucruri pe care le-ai făcut fără să fii pe deplin atent. De fapt, memoria are mai multe dimensiuni: memoria de lucru (cea pe termen scurt), memoria semantică sau episodică, memoria procedurală sau chiar memoria perceptivă (legată de simțuri). Toate aceste tipuri de memorie sunt interconectate prin interacțiuni neuronale complexe. Studiile științifice au arătat că mai mulți factori influențează capacitatea noastră de a memora sau a ne aminti anumite lucruri. Iată ce poţi face să-ţi îmbunătăţeşti memoria pe termen lung. 

Citeşte mai mult sau mai des

Lectura face posibilă reprezentarea unor concepte abstracte, te face să uiţi de trecerea timpului și îţi oferă o stare de relaxare care se instaurează natural, alungă ideile toxice şi te ajută în lupta cu anxietatea. Oamenii de știință consideră că lectura, stimulându-ne imaginația, ne dezvoltă şi mecanismele cerebrale, ca un fel de gimnastică care ne face mai eficienți în gândire. Indiferent că citeşti carti de dragoste sau romane poliţiste, efectele asupra creierului şi memoriei sunt aceleaşi. Pe lângă faptul că cititul susține procesul de memorare, îmbogățește vocabularul și exprimarea orală, şase minute de lectură scad tensiunea arterială și ritmul cardiac. 

Sportul antrenează şi memoria

Studiile de specialitate au arătat că există o corelație clară între activitatea fizică și memorie. Hormonii care sunt produși în mod natural în timp ce faci sport, cum ar fi noradrenalina, joacă un rol important în procesul de concentrare, ceea ce favorizează memorarea. Pentru mai multă eficiență, însă, trebuie să aștepţi câteva ore după ce ai învățat să îţi pui echipamentul de sport şi să mergi la sală sau să dai o tură de parc. 

Somnul este esenţial

Un somn odihnitor este foarte important pentru memorie, în general. Lipsa odihnei produce atât schimbări emoţionale, de comportament, cât şi probleme de memorie. De aceea, este important să îţi organizezi programul astfel încât să te bucuri de opt ore de somn în fiecare noapte. În timpul somnului, neuronii stabilesc noi conexiuni între ei și fixează amintirile. Un studiu realizat de cercetătorii francezi susţine că studenții care învaţă lecțiile rețin în medie cu 40% mai multe informații decât ceilalți. Cu toate acestea, acest mecanism este mai eficient la tineri decât la bătrâni. 

Ieşi din rutină

Să-ți petreci zilele făcând aceleaşi lucruri te poate face deosebit de rapid sau eficient, dar nu îți va îmbunătăți abilitățile cognitive. Creierul se hrănește cu noi experiențe pentru a produce conexiuni noi între neuroni. Nu e nevoie să-ţi schimbi cu totul viaţa ca să beneficiezi de rezultate. Poţi începe cu lucruri simple şi la îndemână. De exemplu, poţi alege un traseu diferit către serviciu sau poți varia preparatele pe care le consumi la micul dejun.

Desenează chiar dacă nu ai talent

Potrivit unui studiu canadian publicat în 2018, oamenilor le este mai ușor să-și amintească cuvintele care au fost desenate decât cele scrise. Cercetătorii explică acest lucru aparent bizar prin faptul că desenul implică multiple forme de memorie (spațială, vizuală, verbală, motorie etc.) și astfel permite activarea mai multor zone ale creierului în depozit. Acest lucru ar fi și mai valabil pentru cei în vârstă decât pentru cei mai tineri.

Aşadar, dacă vrei să te bucuri de o memorie mai bună, dar şi de abilităţi cognitive ameliorate, încearcă aceste tehnici simple!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top