Now Reading
Reziliența mentală nu e o opțiune, ci o necesitate pentru lideri în 2024

Reziliența mentală nu e o opțiune, ci o necesitate pentru lideri în 2024

Lilia Dicu

Azi, pare că trăim într-o lume plină de contradicții evidente. Pe de o parte, se intensifică discuțiile despre motivație, bunăstare și crearea valorii pentru beneficiul tuturor părților implicate. Pe de altă parte, punem mare accent pe obținerea rezultatelor, performanță și eficiență, cu o dorință puternică pentru a câștiga și a produce din ce în ce mai mult.

Această situație pare să creeze o dilemă, aparent imposibil de reconciliat: ne întrebăm dacă suntem o societate orientată către valorile umane, sau suntem pur și simplu consumatori avizi, gata să livrăm mai mult și mai repede, indiferent de impactul asupra noastră sau asupra celorlalți. Este o luptă aparentă între două direcții opuse: cea a valorilor autentice și a relațiilor interumane și cea a presiunii performanței.

Realitatea este că aceasta este o dihotomie care a caracterizat dintodeauna lumea în care trăim, iar acest scenariu nu se va schimba prea curând. În ultimii 100 de ani, am asistat la o accelerare continuă a ritmului vieții.

Așadar, întrebarea crucială pentru lideri nu este dacă ar fi bine să prioritizăm valorile noastre personale în fața cerințelor de performanță, ci cum putem crea valoare într-un mod care să ne servească în mod autentic?

Astfel, aducem în discuție tipul de capabilități pe care oamenii au nevoie să și le dezvolte în cadrul organizațiilor de azi, pentru a-și menține motivația, bunăstarea și entuziasmul de a contribui și de a construi, în loc să se epuizeze și să simtă că nu mai au nicio soluție la îndemână pentru a depăși obstacolele.

Una dintre soluțiile pe care eu le propun este nevoia de a ne concentra pe dezvoltarea unor competențe și capabilități similare celor pe care le-am dobândit în perioada școlară – cum ar fi gândirea strategică, critică și analitică.

Însă mai mult decât atât, este esențial să începem să ne dezvoltăm și conștiința, adică să învățăm să lucrăm cu mintea și emoțiile noastre într-un alt mod, să ne concentrăm pe a ne folosi resursele interne pentru a ne îmbunătăți atât pe noi înșine, cât și mediul înconjurător. Această evoluție a competențelor și capabilităților necesită un nou cadru și o nouă mentalitate, care să ne conducă spre abandonarea unor vechi tipare și spre adoptarea unor noi moduri de gândire și acțiune.

Citește articolul integral pe Revista Cariere

Autor

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top