Now Reading
Infertilitatea: cauze, simptome, FIV

Infertilitatea: cauze, simptome, FIV

Revista Psychologies
Infertilitatea: Cauze, simptome, FIV

Infertilitatea este o afecțiune a sistemului reproducător al bărbatului sau a femeii, caracterizat prin inabilitatea de a concepe după 12 luni sau mai mult de încercări.

Deoarece infertilitatea poate avea numeroase cauze atât în rândul femeilor cât și al bărbaților, OMS estimează că există aproximativ 48 milioane de cupluri și 186 milioane de persoane la nivel global care se confruntă cu această problemă.

Vestea bună este însă că, din cauza acestui număr mare de cazuri, au fost dezvoltate metode care să ofere posibilitatea cuplurilor aflate în dificultate să aibă copii.

Dacă ești de părere ca ar putea exista probleme de fertilitate în cuplul tău este recomandat consultul unui medic specialist. Acesta poate sugera pașii necesari de efectuat, în funcție de fiecare caz în parte.

Ca să fii cât mai bine informată cu privire la sănătatea ta și la opțiunile pe care le ai la dispoziție, vei afla din acest articol, în detaliu, câteva aspecte ale infertilității.

Simptome

Simptomul principal al infertilității este inabilitatea de a concepe. De obicei, acesta este singurul simptom prezentat, dar există cazuri când mai pot fi prezente și alte semne cum ar fi:

  •  ciclu menstrual neregulat și dureros;
  •  durere prezentă în timpul actelor sexuale;
  •  lipsa ciclului menstrual;
  •  dureri testiculare;
  •  disfuncție erectilă;
  •  semne și simptome ale unui dezechilibru hormonal.

Cauze

Câteva dintre cele mai frecvente cauze ale infertilității atât în rândul bărbaților cât și în rândul femeilor includ:

Tulburări de ovulație

Acestea sunt printre cele mai întâlnite cauze de infertilitate în rândul femeilor, ele fiind cauzate de probleme asociate cu reglarea hormonilor.

De cele mai multe ori, acestea afectează eliberarea ovulului de la nivelul ovarului și pot fi cauzate de afecțiuni precum sindromul ovarian polichistic, hipertiroidism sau hipotiroidism sau nivelul ridicat de prolactină, un hormon care printre altele stimulează și producția de lapte (lactația).

Trompe uterine înfundate sau lezate

Această înfundare sau îngustare a trompelor uterine poate împiedica întâlnirea spermatozoidului cu ovulul și poate îngreuna sau bloca transportul acestuia de la nivelul ovarului la uter. Cauzele care pot duce la înfundarea sau îngustarea trompelor uterine pot include infecții, afecțiuni (cum ar fi endometrioza) și intervenții chirurgicale.

Probleme legate de producția și funcția spermatozoizilor

Acestea sunt, de obicei, asociate cu infecții (cum ar fi HIV-ul, gonoreea sau chlamydia),  cu anumite afecțiuni (cum ar fi diabetul) sau pur și simplu cu probleme genetice. Toate acestea și multe altele pot afecta calitatea spermatozoizilor și pot contribui la apariția infertilității în rândul bărbaților.

Probleme legate de eliberarea spermatozoizilor

Acestea sunt cauzate, de cele mai multe ori, de probleme precum ejacularea precoce, fibroza chistică sau probleme de natură structurală cum ar fi prezența unui blocaj la nivelul testiculului.

Tratamentul infertilității și opțiunile disponibile

În funcție de cauză, tratamentul infertilității poate varia de la opțiuni medicamentoase, pentru a trata problemele de ovulație, la proceduri chirurgicale, pentru a remedia probleme precum înfundarea trompelor uterine și chiar opțiuni de reproducere asistată. În ceea ce privește opțiunile de reproducere asistată, cele mai des folosite metode includ:

Fertilizarea în vitro (FIV)

Prin această procedură spermatozoizii sunt uniți cu ovulele recoltate prin puncție, fecundarea realizându-se în afara organismului.

După fecundare, embrionul este apoi introdus în uterul mamei pentru a crește și a se dezvolta în mod natural. Această opțiune de reproducere asistată este disponibilă și în România, așa că, la nevoie, poți face o procedură de fertilizarea în vitro la MedLife.

Inseminarea intrauterină

Este o procedură care este realizată în timpul ovulației și presupune introducerea spermatozoizilor printr-un cateter direct în uter. Această opțiune este realizată de obicei atunci când bărbatul produce un număr mic de spermatozoizi sau când infertilitatea nu are cauze clare.

Mai mult decât atât, aceasta poate ajuta și atunci când spermatozoizii au mobilitate scăzută sau când bărbatul prezintă disfuncție erectilă.

Toate tratamentele de mai sus și multe altele pot fi obținute în clinicile și spitalele din România, motiv pentru care este recomandat un consult specializat dacă există suspiciune de infertilitate.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top