Now Reading
Îngrijirea în sezonul rece: cum să recunoști, tratezi și previi infecțiile virale

Îngrijirea în sezonul rece: cum să recunoști, tratezi și previi infecțiile virale

Revista Psychologies
Îngrijirea în sezonul rece: cum să recunoști, tratezi și previi infecțiile virale

Sezonul rece poate aduce provocări diverse pentru sănătatea fiecăruia dintre noi. Gripa, răceala comună și COVID-19 sunt afecțiuni virale respiratorii frecvente care pot fi prevenite printr-o serie de metode profilactice eficiente. În cazul apariției acestor infecții virale, remediile clasice ameliorează simptomele, iar tratamentele specifice pot fi prescrise în cazurile mai severe.

Totuși, prevenția este cea mai bună metodă de combatere a acestora. Citește în continuare și află câteva recomandări generale, precum și alte sfaturi despre cum să te protejezi de aceste virusuri și simptomatologia asociată lor în sezonul rece.

Caracteristici generale ale infecțiilor virale

Perioada mai rece vine însoțită de mai multe aspecte nefavorabile pentru sistemul nostru imunitar. Acestea pot avea un set de manifestări și un impact diferit în funcție de vârsta fiecăruia dintre noi (ex: în cazul adulților vs. în cazul copiilor).

  • Infecții virale comune tuturor categoriilor de vârste

Răcelile comune pot fi cauzate de un număr mare de virusuri care pătrund pe cale respiratorie și generează simptome diverse, însă, de cele mai multe ori, de severitate ușoară sau moderată.

În schimb, gripa și COVID-19 pot avea un impact mai sever și o simptomatologie mai pronunțată. Deși, de obicei, prezintă simptome gestionabile, gripa și COVID-19 se pot asocia cu unele cazuri mai severe, astfel că este important să fie prevenite.

  • Infecții virale întâlnite mai ales în cazul copiilor

În cazul copiilor, răceala comună, gripa și COVID rămân afecțiuni des întâlnite. Totuși, dată fiind categoria de vârstă din care fac parte și depinzând și de statusul de vaccinare, aceștia pot suferi și de alte boli specifice copilăriei, cu o simptomatologie similară: de exemplu, ce este rujeola poate părea gripă la început.

Deși nu există un tratament care să elimine complet factorii etiologici virali, se poate preveni răspândirea virusurilor prin respectarea măsurilor igieno-dietetice și adoptarea unui stil de viață corespunzător.

Simptome și tratament în gripă, COVID-19 și răceală comună

Gripa este o boală respiratorie contagioasă cauzată de virusurile gripale. Simptomele cele mai comune includ febra, frisoanele, starea generală de rău, oboseala, durerile musculare și tusea seacă.

Vaccinarea anuală înainte de sezonul gripal este considerată a fi cea mai bună măsură de protecție. Dacă, totuși, gripa a apucat să se instaleze, este important să cunoști care sunt recomandarile pentru tratarea gripei:

  • Analgezice, antiinflamatoare și antipiretice;
  • Oseltamivir/alt component similar – conform indicațiilor medicului;
  • Tratament suportiv – hidratare, administrare de suplimente conform indicațiilor medicului.

 

COVID-19, la rândul său, rămâne un risc, chiar dacă variantele actuale tind să provoace forme mai ușoare. Simptomatologia se situează între cea a unei răceli comune și a unei gripe, însă este necesară supravegherea în cazurile severe pentru evitarea complicațiilor. Vaccinarea în doză dublă și cea suplimentară (booster) reduc semnificativ riscul de îmbolnăvire și spitalizare. Masca și distanțarea rămân importante pentru cei vulnerabili. Testarea și izolarea la primele simptome ajută la prevenirea răspândirii.

Consolidarea imunității în mod natural

Imunitatea poate fi susținută mai ales prin adoptarea unui stil de viață sănătos. O dietă echilibrată, bogată în fructe, legume, cereale integrale și grăsimi sănătoase asigură aportul de vitamina C și antioxidanți, precum și de macronutrienți esențiali. Alături de dietă, exercițiile fizice moderate, somnul adecvat și gestionarea stresului sunt esențiale.

Suplimentele precum vitamina D, zincul și echinaceea pot ajuta pe termen lung, însă întotdeauna trebuie consultat medicul înainte de utilizare. Hidratarea adecvată menține mucoasele sănătoase. Nu în ultimul rând, este esențială evitarea fumatului și alcoolului în exces.

Menținerea obiceiurilor sănătoase pe termen lung

Cel mai important aspect al prevenției este menținerea acesteia pe termen lung. Astfel, odată ce ai obținut o rutină constantă de exerciții, odihnă și alimentație echilibrată, asigură-te că o vei păstra în timp. Crearea unor obiceiuri sănătoase pe termen lung este cea mai bună modalitate de a te bucura de o viață activă, calitativă și cu cât mai puține griji.

În concluzie, prin adoptarea de obiceiuri sănătoase (dietă echilibrată, activitate fizică, somn odihnitor și gestionarea stresului) și vaccinarea conform schemelor recomandate de Ministerul Sănătății, îți poți îmbunătăți semnificativ imunitatea și, astfel, sănătatea pe termen lung. Dacă investești în sănătatea ta și adopți o mentalitate axată asupra prevenției, cu siguranță vei putea face față mult mai bine sezonului rece.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top