Now Reading
Niciodata fara mascara

Niciodata fara mascara

Revista Psychologies

Pentru ca ne transforma privirea asa cum nu face niciun alt produs de machiaj, mascara naste o relatie de dependenta. Un ritual inevitabil pentru multe dintre noi.

 

„Chiar daca ies sa cumpar paine, ma dau cu mascara. Pentru mine, este un minim vital“, spune D., 42 de ani. „Cand nu merg la birou, ma fardez foarte putin, dar mereu imi machiez ochii“, spune L., 35 de ani.

„Fara mascara, parca sunt bolnava, ma simt goala, stearsa, abia trezita din somn“, continua aceasta. Animand ochii, mascara da fetei o alta dimensiune.

El evoca starurile de la Hollywood din filmele alb-negru, precum si umbrele pe care genele (false) le proiectau pe pometi. Gestul aplicarii lui este gratios si cere concentrare.

In functie de formula (pentru volum, alungire, curbare etc.) si de maniera in care se aplica, acest concentrat de tehnologie deschide un evantai larg de posibilitati, permitandu-ne sa indeplinim diferite roluri.

Putin, mult, integrat…

Sa luam exemplul lui D.: ea adora formulele „care incarca“, deoarece, astfel lipite, genele sale devin, in mod uimitor, mult mai dese. Loredana, in schimb, vrea sa dea o „prezenta“ mai clara privirii sale.

Dar sa nu le uitam nici pe doamnele care isi „armeaza“ genele si prefera variantele safe (waterproof). Putem aduce in discutie si perfectionistele, care fac din genele lor adevarate capodopere de arta, muncindu-le minutios cu acele intorcatoare de gene, cu diverse perii, cu pieptanatul si separarea fiecarei gene, fir cu fir.

Sau sa ne gandim la doamnele care nu pot supravietui fara mascara, ce a devenit o prelungire a personalitatii lor: „Nu imi place deloc de mine fara mascara, astfel incat mi se intampla sa adorm cu el la ochi, desi stiu ca nu este bine deloc“, ne spune N., 26 de ani. „Adevaratul meu eu este cel cu mascara. Nu il mai consider un element de machiaj.“

 

Regulile artei

Genele trebuie sa fie perfect naturale si fara nicio urma de grasime.

Verifica incarcatura periei, intoarce-o in recipient, fara a depune surplusul de produs pe gura flaconului, ci pe o batista din hartie. Altfel, ar impiedica inchiderea si ar grabi uscarea compozitiei.

Incepe prin a aplica mascara in mijlocul genelor, acolo unde sunt mai lungi, cu un maxim de produs la radacina, si urca in zigzag, tragand spre varf.

Pentru a mari ochiul, insista asupra grupului de gene din unghiul exterior, folosind varful periei, pe verticala.

Poti, de asemenea, sa dai intensitate privirii tasand mascara la radacina, fara sa-l intinzi. Ori sa revii de trei ori la fiecare ochi, pentru un rezultat sofisticat.

Marca istoriei

Daca in timpurile stravechi machiajul avea un rol ritualic, in timp el a devenit o manifestare a esteticului si o arma nepretuita a frumusetii. Cand ne gandim la make-up, tuturor ne vine in minte Cleopatra, un simbol al feminitatii, al gratiei si puterii, al carei stil de machiaj ne influenteaza si astazi.

In Egipt, in frenetica lor cautare a trecutului si decodarii istoriei, arheologii au scos la lumina impresionante vestigii si dovezi ale stilului de viata aferent unei civilizatii marete.

Este cunoscut faptul ca egiptenii isi pregateau cu minutiozitate mormintele, pentru ca in viata de dupa moarte sa nu le lipseasca nimic, astfel incat in unele cripte au fost descoperite adevarate si complexe truse de machiaj, deoarece kohl-ul negru se folosea din abundenta, la fel si fardurile in culori vii, in nuante de albastru si verde.

Mascara se numara printre produsele esentiale, desigur in forma ei rudimentara (un kohl dizolvat). In timpul Imperiului Roman, au aparut si precursorii make-up artist-ilor, sclavi special initiati in arta frumusetii, ale caror indatoriri se refereau in mod exclusiv la prepararea machiajelor si aplicarea lor.

Iar daca astazi sfaturile de infrumusetare sunt mai mult decat la indemana pe internet sau in revistele glossy, in Roma Antica femeile nu stateau deloc rau la capitolul informare – Ovidiu punea la dispozitie Arta infrumusetarii, un compendiu de sfaturi utile oricarei doamne care se respecta.

Grecia Antica nu era, nici ea, lipsita de creativitate sau produse de infrumusetare, caci grecoaicele se epilau si machiau inclusiv… cu pretul vietii. Asa cum este mentionat in articolul nostru din editia de aprilie 2012 („O istorie a cosmeticelor bio“, disponibil pe site) de cele mai multe ori ingredientele erau teribil de toxice, distrugeau in timp pielea si provocau decese premature.

Poate ca mascara nu era daunatoare sanatatii, datorita mixarii cenusii cu albus de ou. In mod evident, a arata bine a consumat de milenii timpul femeilor – si poate nu inutil.

Caci dupa cum bine stim, pentru multi, prima impresie este definitorie, iar frumusetea este o fina modalitate de manipulare si – de ce nu – o forma de discriminare sociala, mai ales prin modelele impuse de media.

Oricum, un lucru este cert: s-a dovedit stiintific ca persoanele atractive au mai mult succes, ca, la un interviu pentru un job, dintre doi candidati la fel de bine pregatiti va fi ales cel cu aspectul fizic cel mai placut.

Asa ca, doamnelor, niciodata nu strica putin blush, gloss si mascara! Daca istoria si societatea ne-au dat niste arme, de ce sa nu le folosim?!

Cateva trucuri

Nu uita sa aplici o urma de mascara si pe genele inferioare, mai ales daca sunt vizibile, pentru a echilibra volumul ochilor. Daca e prea mult, poti trece varful degetelor pe sub gene si sa le mangai usor, inlaturand excesul.

Cu o perie curbata, folosind partea adanca a acesteia, prinde bine toate genele, de la radacina, si apoi cu partea bombata, pentru a mari unghiul exterior.

Odata ce mascara s-a uscat, perie genele cu o perie mai veche, curata, si aranjeaza-le pentru a elimina surplusul.

Genele naturale se acorda in mod placut cu mascara maro sau kaki – nu uita ca negrul nu e recomandat blondelor, fiindca le umbreste privirea.

De Catalina Cristescu

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top