Now Reading
Despre vaccinul impotriva HPV

Despre vaccinul impotriva HPV

Revista Psychologies

Este vaccinarea eficienta si la femeile de peste 25 de ani care si-au inceput viata sexuala? Are vaccinul efect terapeutic?

Dr. Rodica Tanasescu: Vaccinarea este eficienta si dupa 25 de ani, la femeile care si-au inceput viata sexuala, dar eficienta este in proportie teoretic mai mica.

Adica, daca femeia a avut ghinionul sa se infecteze deja cu o tulpina oncogena, e greu de presupus ca s-a infectat cu amandoua tulpinile oncogene si atunci exista totusi o protectie.

Cel mai sigur este ca aceste femei sa-si faca inainte un test care precizeaza daca are deja o infectie sau nu si cu ce tulpini ale HPV.

Tot pentru siguranta, aceste femei vor continua sa-si faca si Papanicolau, ca sa poate surprinde eventuale leziuni precanceroase datorate unei eventuale infectii dinaintea vaccinarii.

In concluzie, ideal este sa se faca inainte de inceperea vietii sexuale, dar este util si eficient intr-o proportie semnificativa si dupa aceea.

In general, noi sustinem, pentru preventia cancerului de col, atat programe de vaccinare, cat si programe de educatie si screening Papanicolau pentru celelalte grupe de femei.

 

Care sunt miturile legate de efectele secundare ale vaccinului? Ca sa le combatem o data pentru totdeauna…

Dr. Rodica Tanasescu: Mituri sunt multe, unele legate de vaccinare in general, altele legate de acest vaccin, mai nou pe piata (desi nu mai e nou…) si care atinge o zona „sensibila’’ a vietii femeilor, legata de viata sexuala a acestora.

Vaccinarea este cea mai sigura metoda de preventie a bolilor inventata vreodata. Nimic in lume nu este fara niciun risc, nici bautul apei… dar vaccinarile au salvat milioane de vieti.

Vaccinul HPV este acelular, asadar cu un risc si mai mic. Exista extrem de rare cazuri in care medicul va contraindica orice vaccinare, asadar si vaccinarea HPV.

Deja simplul fapt ca majoritatea covarsitoare a tarilor civilizate, dezvoltate, vaccineaza de ani buni, este o garantie.

Tarile europene dezvoltate, SUA, Canada au deja ani buni de experienta si, rand pe rand, de-a lungul anilor, au „cazut’’ toate suspiciunile!

Vaccinul nu provoaca nici reactii secundare grave, nici intoxicatii cu mercur, nici sterilitate, nici morti subite…

Costurile vaccinarii HPV nu sunt mici, iar tarile care supravegheaza atent costurile si eficienta lor nu ar plati aceste sume daca nu ar fi convinse ca este cea mai „ieftina’’ solutie pentru a evita cancerul de col cu atatea suferinte si atatea costuri pentru societate si pentru paciente.
www.amf-b.ro
www.snmf.ro

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top