Now Reading
O alegere buna: Colorarea naturala a parului

O alegere buna: Colorarea naturala a parului

Revista Psychologies

Colorarea cu produse ve­ge­tale, care nu contin altceva decat plante, scoate in evi­denta culoarea naturala a pa­rului, care devine mai pu­ternic, mai suplu si mai lu­minos. Iata care sunt atu­urile si limitele acestui „colorant tratament“.

 

Cui nu ii place sa-si treaca degetele prin par si sa il simta sanatos si plin de vitalitate?! Insa stii pentru ce fel de colorare sa optezi astfel incat rezultatul sa te incante de fiecare data? Un lucru este sigur: colorarea vegetala este mai aproape de ceea ce inseamna natural.

Spre deosebire de colorarea chimica, care slabeste firul de par, cea vegetala il intareste si ii da volum, luminozitate si forma.

Conditia este sa nu te astepti la transformari radicale, ci sa apreciezi rezultatele naturale, modificarile progresive si delicate.

Cum functioneaza?

Colorarea vegetala are la baza colorantii naturali din plantele din care s-au extras tincturi. Ele sunt utilizate dintotdeauna la vopsitul tesaturilor: henna, roibos, afina, sfecla, nuca galica, reventul (care contine nu mai putin de 18 coloranti diferiti !), cafeaua…

Nuantele cafeniu-inchis sunt combinate cu extracte de nuca, cicoare, santal si de castan, pentru a obtine nuante mai intense si mai stralucitoare.

Nuantele blonde pot fi imbogatite cu extracte de musetel german, de albastrea, revent, albastrita si de captalan alb. Nuantele roscate, cu extracte de tei, hibiscus, cimsir si crusin…

Punctele forte

Colorarea vegetala imbraca firul de par in­tr-un invelis protector. Pigmentii plantei se fixeaza doar pe straturile exterioare ale fibrelor capilare, lasand sa se intrevada culoarea de baza. Avand in vedere ca acest colorant nu pa­trun­de in interiorul firului de par (spre deosebire de cel chimic), el se estompeaza progresiv, fara a lasa urme vizibile de genul radacini mult prea contrastante. Asadar, dupa cateva spalari, culoarea ta naturala reapare.

Deoarece nu contine substante chimice, colorantul vegetal respecta ecosistemul parului. Nu il oxideaza (nu contine apa oxigenata, care deschide culoarea), nu ii modifica structura chimica si ramane la suprafata fibrei.

Substantele vegetale de colorare sunt foarte bine tolerate de pielea capului, iar riscurile de sensibilitate si de reactii alergice (eczeme, mancarimi, inrosiri) aproape ca nu exista. Persoanele cu par foarte fragil sau deteriorat sau care au trecut printr-un tratament de chimioterapie pot apela fara grija la un astfel de colorant.

Desi exista pareri care sustin contrariul, aceasta modalitate de colorare naturala a parului este relativ rezistenta in timp.

Culoarea se pastreaza bine, chiar si dupa un sejur la mare si se patineaza intr-un mod placut. Rezultatul nu este niciodata uniform, dar intotdeauna e luminos: culoarea naturala nu numai ca protejeaza fibra naturala, dar ii permite acesteia sa reflecte mai bine lumina. Parul devine, de asemenea, mai puternic, mai suplu si mai fin la atingere. Asadar, in acest caz, se poate vorbi fara exagerare de un „colorant tratament”.

Limitele pigmentilor naturali

Colorantul vegetal nu iti permite sa obtii exact culoarea pe care o doresti, chiar daca mergi la un salon. De asemenea, nu poate deschide nuanta parului – acest lucru este imposibil fara oxidant. Folosit acasa, el nu acopera in totalitate firele albe, ci le estompeaza. Stilistii te pot ajuta insa sa ajungi la rezultate mai bune. De asemenea, este putin mai dificil de folosit, timpul de expunere in cazul acestui colorant fiind mai lung.

Un alt mic inconvenient este legat de faptul ca lasa urme: in saptamana de dupa colorare, e posibil sa gasesti urme de pigmenti vegetali pe perna sau pe prosop, urme ce dispar la spalare. Culoarea mai curge la primele spalari ale parului, dar asta se intampla in cazul multor coloranti pentru par.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top