Now Reading
Sa trecem cu bine de al cincilea anotimp

Sa trecem cu bine de al cincilea anotimp

Revista Psychologies

Dupa medicina traditionala chineza, al cincilea anotimp (care cuprinde 15 zile la sfarsitul iernii si inceputul primaverii, plus alte 15 zile la sfarsitul verii si inceputul toamnei) este o perioada de intensa fragilitate fiziologica si psihologica.

Aceasta este asociata pamantului, un element „greu“, ca un sol gras ce se lipeste de pantofi, ingreuneaza picioarele si incetineste mersul.

Anotimpul de tranzitie este in legatura directa cu stomacul si splina, cei doi stalpi principali ai digestiei.

De unde provine si necesitatea de a fi mult mai vigilenti cu corpul nostru. Cum? Usurandu-l pe acesta, dar si sufletul.

Principiile-cheie ale filosofiei sanatatii chinezesti, sau yang sheng, ne vor permite fiecaruia sa traversam cu mai multa lejeritate primavara timpurie.

 

„Acordeaza-te cu pamantul“

Inainte de a face aceasta eliberare corporala, este indispensabil sa ne consolidam stabilitatea si „inradacinarea“ proprie in pamant.

De aceea, iti propunem un exercitiu de vizualizare foarte util.

Scoate-ti pantofii si asaza-te jos. Inchide ochii, respira profund si incet, timp de unu-doua minute. Apoi, alte trei minute, imagineaza-ti un cordon ombilical lung, luminos, cuprins parca de flacari, ce pleaca de la ombilic si se indreapta spre centrul planetei, sa se fixeze. Continua sa respiri lent, pastrand aceasta imagine in minte, si lasa-te invadat de senzatii. Cand ai terminat, bea un pahar mare cu apa. Repeta acest exercitiu de fiecare data cand simti nevoia.

 

Reechilibreaza energia splina-stomac

Tot ce vine din exterior, trebuie sa fie „digerat“ de organism. Atat alimentele, cat si aerul pe care il respiram, materialele pe care le atingem, imaginile pe care le vedem, sunetele pe care le auzim.

Astazi, abundenta de informatii si optiuni atarna foarte greu si epuizeaza energia splinei si a stomacului. Medicina chineza recomanda gesturile simple pentru a ne regasi armonia.

Maseaza-ti burta: inainte de a adormi, tine pur si simplu mana pe stomac timp de 5-10 minute. Treptat, caldura mainii si magnetismul ei natural il vor linisti si ii vor permite sa se odihneasca in timpul noptii. Vei simti o stare de bine imediata, care iti va aduce un somn mai linistit. Astfel, reincarcat, stomacul va avea mai multa energie pentru a digera a doua zi.

Fa o baie antitoxine:
uleiul esential de rozmarin este o solutie buna pentru a incarca meridianul splina-pancreas. Iar culoarea sa galben-ocru corespunde cu cea a pamantului. Stimulant si tonifiant (de evitat, totusi, in cazul problemelor cardiace), el hraneste sistemul digestiv si induce o stare de calm si buna dispozitie. Amesteca 7-10 picaturi cu putin sampon sau ulei de migdale si disperseaza amestecul sub jetul de apa de la robinet. Stai in cada timp de 20 de minute, vizualizand cum aceasta esenta iti va usura digestia.

Elibereaza-ti anxietatea:
pentru a-ti elibera splina si stomacul de anxietatea si stresul acumulate, stai in picioare, cu talpile bine sprijinite, si inspira umfland mai intai burta, apoi partea de sus a abdomenului, trimitand astfel aer spre splina. Ramai in apnee 8 secunde. Repeta acest exercitiu de cinci ori, cu scopul de a debloca zona stomacului. Ca sa iti intinzi si coastele si sa te destinzi si mai mult, lasa sa iti atarne bratele pe langa corp, apoi indeparteaza-le, ridicand usor umerii.

 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top