Now Reading
Cum sa facem miscare fara a face efort major

Cum sa facem miscare fara a face efort major

Revista Psychologies

SA UITAM DE SPORT!

In spatele acestei propozitii se ascund notiuni de performanta, rezistenta, competitie, tot felul de constrangeri care ne indeamna sa nu facem miscare.

Orice scuza este buna: intrarea la facultate, mutarea intr-un nou apartament, aparitia unui copil, alt job, o simpla raceala si activitatea fizica se diminueaza.

Dupa un studiu facut la Universitatea din Florida, Statele Unite, explicatia este simpla: deja solicitata puternic de o viata plina de obligatii, vointa noastra se erodeaza si capituleaza in fata oricarui efort prost planificat sau a carui necesitate nu ne apare ca fiind un imperativ.

Este inutil sa ne impunem sa facem exercitii fara a avea ca obiectiv o stare de mai bine, a petrece timpul altfel cu prietenii sau a nu ne mai durea spatele…

Mai bine sa ne gandim la o „activitate corporala“, termen ce ne invita sa facem miscare doar atat cat sa ne simtim mai bine si sa ne reimprietenim treptat cu corpul nostru.

Miscarea fizica este privita astazi ca o obligatie sau ca un comportament al celor hipercompetitivi. In realitate, corpul nostru este facut pentru efort fizic mediu dar constant.

 

DANSUL CU EVANTAIUL

„Ma simt mai gratioasa“ – SIMONA, 27 de ani, asistent manager

„Frumusetea acestei arte corporale chineze m-a sedus imediat. Se aseamana foarte mult cu tai-chi, la care se adauga manuirea unui evantai.

De-a lungul sedintelor se invata si o coregrafie. Dar, inainte de toate, este o practica a starii de bine, care antreneaza supletea, coordonarea, echilibrul si relaxarea corpului.

Miscarile se inlantuie pentru a exprima diverse emotii (melancolie, nostalgie), variind viteza de executie, observand daca soldul se relaxeaza sau cum munceste incheietura mainii.

Eu sunt mai comoda si nu voiam sa termin antrenamentele epuizata, dar aici m-am simtit in largul meu. Cum muschii sunt intens solicitati, am deprins o manuire a evantaiului mult mai «nobila».

Ma simt mai gratioasa, mai feminina, am o postura mai ferma si mai delicata.“

GIMNASTICA HOLISTICA

„Am descoperit muschii spatelui!“  – SORINA, 47 de ani, profesoara de istorie

„Sunt deja doi ani de cand am reintrat in contact cu corpul meu uitat pe scaunele de la biblioteca, de la catedra si biroul de acasa. Gimnastica holistica pune in evidenta muschi invizibili, pe care nu ii solicitam niciodata.

Eu i-am descoperit pe cei ai spatelui! Am realizat ca am grupe de muschi care obosesc foarte mult in viata cotidiana. La fiecare sedinta, se „parcurge“ intregul corp.

Mai intai, in cadrul unei faze de relaxare cu voce soptita, in care doar respiram si ne dezinhibam, din varful degetelor de la picioare pana in crestetul capului. Apoi, efectuand lent intinderi sau intariri musculare.

Dupa fiecare sedinta, se observa rezultatele. Pentru mine, functioneaza de minune si este exact ceea ce imi trebuie!“
 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top