Now Reading
Ștergerea urmelor verii de pe pielea noastră

Ștergerea urmelor verii de pe pielea noastră

A venit, a venit toamna… E drept, deocamdată doar toamna aurie, încă îmbietoare a leneveală și visare, totuși, nu avem încotro, trebuie să sărim din pat și să ne privim mai cu seriozitate în oglindă, să potolim șuvițele rebele în coafura de serviciu, și să ne recompunem un look mai sobru și mai corect.

 

De regulă acum e momentul în care observăm că bronzul nu mai e bronz ci o mască maronie neuniformă și neplăcută, că porii sunt închiși sau chiar avem un puseu de acnee, că s-a agravat cuperoza și vase noi s-au spart pe zona centrală a feței, pielea e uscată și parcă face mai multe riduri fine, și multe altele.

Din fericire tot toamna se deschide sezonul procedurilor dermato-cosmetice mai mult sau mai puțin invazive, care vă pot fi de mare ajutor în repararea daunelor produse de imprudențele estivale.

Să le luăm pe rând.

Ce afecțiuni se pot agrava vara?

Dintre afecțiunile medicale cu impact cosmetic, în fruntea listei se găsesc melasma, acneea și cuperoza.

Melasma este reprezentată prin petele brune care formează o mască în special la nivelul zonelor proeminente ale feței. Cauzele sale nu sunt complet cunoscute. Ea se leagă cel mai adesea de modificările hormonale din timpul sarcinii (mască gravidică), și prin analogie a fost asociată și cu alte tulburări hormonale, dar un rol pot juca și ingrediente fotosensibilizante din produsele cosmetice (de exemplu parfumurile) și inflamația feței, de exemplu post-acnee. Evident, expunerea la radiații ultraviolete joacă un rol major, de aceea melasma se agravează primăvară și vară și se atenuează toamna și iarna. Din păcate s-a demonstrat că nu doar ultravioletele joacă un rol ci și lumina vizibilă, în special cea albastră, emisă de ecrane, și chiar infraroșiile care ne încălzesc fața și accentuează inflamația. De aceea, persoanele predispuse trebuie să folosească tot timpul anului produse cosmetice dedicate care au și filtre solare cu spectru larg. Din punct de vedere procedural, melasma e destul de greu de tratat, și nu pentru că nu am putea obține rezultate din diversele proceduri, ci pentru că din păcate cea mai mică expunere neprotejată la ultraviolete poate ruina luni de tratamente. De aceea putem spune că rutina cotidiană de fotoprotecție reprezintă peste 70% din rețeta succesului. Toamna putem folosi creme depigmentante mai puternice, putem face peelinguri sau tratamente laser. De regulă primul pas este folosirea cremelor de albire, într-o rutină perseverentă, de regulă seara, cel putin 2-3 luni. Partea procedurală sau recomandarea unor creme medicale sunt doar la recomandarea medicului dermatolog.

 

Citește continuarea articolului în ediția septembrie 2023 a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top