Now Reading
Top 3 lucruri pe care trebuie să le știi despre legătura dintre sănătatea fizică și cea mintală

Top 3 lucruri pe care trebuie să le știi despre legătura dintre sănătatea fizică și cea mintală

Revista Psychologies
Top 3 lucruri pe care trebuie să le știi despre legătura dintre sănătatea fizică și cea mintală

În ultimii ani, care au coincis şi cu apogeul pandemiei de COVID 19, a existat o schimbare culturală în modul în care vorbim despre sănătatea mintală. Paradoxal, perioada marcată de numeroase restricţii ne-a ajutat să înţelegem cât de importante au fost nevoile noastre emoționale pentru bunăstarea noastră generală.

Sănătatea mintală joacă un rol important în starea de bine generală. Aceasta te poate ajuta să previi o serie întreagă de afecţiuni medicale. Acum că acordăm mai multă atenție sănătăţii fizice și psihice, este, de asemenea, esențial să luăm măsuri.

Din fericire, există o serie de lucruri pe care toată lumea le poate face pentru a-și hrăni sănătatea mintală și, implicit, pentru a-şi consolida sănătatea fizică.

Şi, pentru că începutul unui nou an este un prilej perfect pentru a stabili şi a pune în practică noi obiective, iată câteva idei care te vor ajuta:

1. Efectele sănătății mintale asupra sănătății fizice

A fi într-o stare mintală bună te poate menține sănătos și te poate ajuta să previi anumite  afecțiuni grave de sănătate. În urma unui studiu, s-a constatat că bunăstarea psihologică pozitivă poate reduce riscul de atac de cord și de accident vascular cerebral.

Existenţa depresiei a fost deseori legată de mai multe boli cronice, precum diabetul, astmul, artrita.

Dacă ai deja o asigurare de sanatate privată sau un abonament medical la o reţea de clinici private din România, te poţi interesa dacă ai incluse şi ședințe de terapie. O discuţie cu un specialist te poate ajuta să îţi pui ordine în gânduri.

2. Efectele sănătății fizice asupra sănătății mintale

O stare fizică bună are, de asemenea, un impact major asupra sănătății noastre mintale. Nimeni nu își dorește să fie bolnav și nimănui nu îi place atunci când se îmbolnăvește. Așa se explică faptul că persoanele ce întâmpină dificultăți medicale au, de multe ori, un tonus general scăzut.

Una dintre cele mai întâlnite afecțiuni fizice, în legătură directă cu sănătatea mintală, este psoriazisul, o afecțiune dermatologică ce se manifestă prin răni dureroase și roșii pe piele, fiind asociată cu stresul acut și cu depresia. Persoanele cu psoriazis se confruntă cu suferințe emoționale și psihologice care le afectează negativ sănătatea generală și calitatea vieții. Stresul și depresia provin, în principal, din anxietate, stigmatizare și respingere.

3. Cum poți avea grijă de sănătatea ta mintală și fizică

Dacă îți dorești să-ți îmbunătățești starea generală de bine, este important să ai grijă atât de sănătatea mintală, cât și de cea fizică. Iată câteva pentru a face asta:

–     Introdu efortul fizic în rutina ta. Exercițiile fizice sunt importante pentru a te menține într-o formă fizică bună, dar te pot ajuta și la îmbunătățirea stării de spirit. Nu ne referim neapărat la un abonament la sala de sport, ci inclusiv la lucrurile simple pe care deseori omitem să le facem, din cauza timpului insuficient. O plimbare zilnică de 10 minute poate crește vigilența mintală, oferindu-ți energie și o dispoziție bună.

    Ai grijă la alimentație. Tuturor ni se întâmplă să avem zile în care pur și simplu uităm să mâncăm și realizăm asta abia atunci când corpul nostru ne transmite câteva mesaje. O alimentație corectă, atât din punctul de vedere al calității hranei, cât și al ritmului meselor, aduce în viața noastră o diferență mai mare decât am putea crede. Nu este vorba doar de lipsa kilogramelor în plus, ci de energia pe care anumite produse o pot oferi, mai ales atunci când sunt consumate corespunzător. O dietă bogată în fructe și legume și săracă în zaharuri și grăsimi procesate te poate face să te simți mai bine fizic și mintal.

Atunci când cunoști strânsa legătură dintre sănătatea fizică și cea mintală, ai cel mai bun punct de pornire către obținerea unei stări generale optime.

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top