Now Reading
Cultivarea păcii interioare: Ghid practic pentru o viață împlinită

Cultivarea păcii interioare: Ghid practic pentru o viață împlinită

alina-rânbu
Cultivarea păcii interioare: Ghid practic pentru o viață împlinită

Pacea interioară este ceea ce ne-ar plăcea tuturor să experimentăm, în mod constant, în timp ce ne croim drumul prin tot ceea ce ne oferă viața!

Vestea bună este că este mult mai simplu de obținut decât multe dintre obiectivele noastre exterioare (materiale sau fizice).

Vestea proastă este că simplu, nu înseamnă întotdeauna ușor!

Cultivarea păcii interioare nu este întotdeauna ușoară, deoarece înseamnă înlocuirea vechilor obiceiuri cu altele noi, iar acest lucru necesită o deschidere totală și un angajament dedicat. Dar beneficiile pe termen lung merită efortul cu desăvârșire.

Nimeni nu poate crea negativitate sau stres în tine. Doar tu poți face asta în virtutea modului în care îți procesezi lumea.” – Dr. Wayne Dyer

Pacea interioară îți oferă capacitatea de a-ți trăi viața cu un sentiment de fericire, satisfacție și împlinire, care nu este perturbat sau influențat de evenimentele exterioare.Ea poate fi atinsă atunci când suntem în armonie cu noi înșine și cu lumea din jurul nostru.

Așadar, cum învățăm să trăim pacea interioară?

În rândurile de mai jos îți prezint câțiva pași pe care îi poți face pentru a face pacea interioară o experiență constantă în viața de zi cu zi.

Acceptarea

Este important să recunoaștem și să acceptăm atât aspectele pozitive, cât și pe cele negative, în ceea ce ne privește pe noi înșine, dar și pe ceilalți. Prin acceptarea de sine, putem începe să lucrăm la îmbunătățirea noastră personală și la cultivarea unei relații mai sănătoase cu noi înșine și cu ceilalți.

Pentru a dezvolta nivelul de acceptare față de tine, față de ceilalți și față de viață, este important să începi prin a oferi mai multă înțelegere și compasiune. O sugestie pentru a face acest lucru este să începi să renunți la judecată, la critică și la nemulțumire. În loc să te compari cu alții sau să îți impui standarde nerealiste, învață să ierți greșelile trecute și să te angajezi să te dezvolți într-o direcție pozitivă. Străduiește-te să îți concentrezi atenția asupra aspectelor pozitive din viața ta, în loc să te concentrezi preponderent asupra aspectelor negative. În fiecare situație percepută ca fiind negativă, există și o binecuvântare. Trebuie doar să o cauți.

Prin practicarea acceptării vei putea să îți întâmpini viața și relațiile cu o atitudine mai deschisă și mai pozitivă.

Înțelegerea și gestionarea emoțiilor

 Suntem expuși zilnic la emoții mai puțin plăcute sau de vibrație joasă, cum le mai numesc eu, care în lipsa noastră de prezență, ajung să ne influențeze rațiunea și comportamentele.  Pentru că suntem prea prinși în sarcini și responsabilități, în trecut sau în viitor, uneori nu înțelegem și nu gestionăm corespunzător aceste emoții. Cel mai adesea le proiectăm pe cei din jur sau în sens invers, interiorizăm proiecțiile emoțiilor celorlalți asupra noastră. Sunt convinsă că ai experimentat cel puțin o dată situația în care, te simțeai bine și te-ai întâlnit cu cineva nervos sau supărat, iar în urma interacțiunii cu persoana respectivă starea ta de spirit s-a modificat, și nu în sens pozitiv. Cel mai probabil a durat ceva timp până ți-ai regăsit starea de bine. Sau poate chiar tu ai fost cea care ai stricat “ zen-ul “ altcuiva.

Oricare ar fi fost direcția de influență, gândește-te la asta – cum te ajută  să trăiești viața de zi cu zi în emoții negative? Crezi că ele îi rănesc pe cei împotriva cărora le porți mai mult decât te rănesc pe tine? Nicidecum. Ele sunt emoțiile tale și tu ești singura persoană căreia îi pot face rău.

Majoritatea oamenilor nu își propun în mod intenționat să îi rănească pe alții, iar cei care o fac, sunt ei înșiși într-o anumită suferință. Motivația inconștientă din spatele acțiunii lor este, cel mai probabil, să scape de acele emoții, pe care nu le pot gestiona, proiectându-le pe ceilalți mai degrabă, decât dorința deliberată de a provoca rău sau suferință. Reflectând asupra situațiilor de viață într-un asemenea context, îți va fi mai ușor să renunți la emoțiile de vibrație joasă și să alegi un mod constructiv de a-ți gestiona trăirile.  Și, cu puțin antrenament, s-ar putea chiar să te trezești mai puțin supărată sau furioasă pe oameni, în viitor.

Atunci când poți să accepți ceea ce este și să nu iei lucrurile personal (de fapt, este vorba despre ei, și nicidecum despre tine), vei trăi acel sentiment de pace interioară.

Renunțarea la îngrijorare

Pe lângă emoții, un alt factor perturbator semnificativ al stării de pace interioară este îngrijorarea. Hmm, încă una dificilă! Și de data aceasta, nu mai poți da vina pe alții, pentru că totul ține de tine. Îngrijorarea cu privire la ceea ce s-ar putea întâmpla sau nu, este complet neproductivă și îți distruge total capacitatea de a te bucura de momentul prezent. Îți ține mintea ocupată de o felul de scenarii posibile și imposibile,  astfel încât creierul tău va funcționa pe stare de alertă, și până la găsirea unei soluții acceptabile, pacea va fi ținută de departare de tine.

Momentul prezent este tot ceea ce avem cu adevărat.

Fericirea noastră este determinată de modul în care ne gândim la evenimentele din viața noastră, mai degrabă decât de evenimentele în sine. Preia controlul asupra gândurilor tale și vei prelua controlul asupra emoțiilor tale.

Ca să preiei controlul devin-o conștiență de ceea ce gândești ori de câte ori simți îngrijorare. Observă ce se întâmplă în dialogul tău interior și recunoaște că gândurile tale despre evenimentul extern sunt cele care te fac să te simți așa cum te simți, și nu evenimentul în sine. Apoi reformulează-ți gândurile pentru a reflecta ceea ce se întâmplă în jurul tău într-o lumină mai pozitivă. Ori de câte ori te surprinzi gândindu-te la vechiul gând, alungă-l imediat și înlocuiește-l cu cel nou.

Trăiește-ți viața în felul tău, nu așa cum cred alții că ar trebui să o trăiești. Nu îți faci griji cu privire la ceea ce cred alții despre tine – cu toții îi judecăm pe ceilalți (atât pozitiv, cât și negativ) în funcție de propriile noastre valori, dar dacă încercăm să ne trăim viața într-un mod care onorează valorile altcuiva și nu pe ale noastre, vom avea întotdeauna un disconfort care ne aruncă în vârtejul nesiguranței și al frustrării.

Conexiunea cu ceilalți și iertarea

Relațiile sănătoase și sprijinul social sunt importante pentru starea noastră de bine.  Toți avem nevoie de conexiune și de sprijinin în călătoria noastră individuală. Însă dacă m-ai urmărit până acum, probabil ai înțeles că lipsa acceptării, emoțiile de vibrație joasă și îngrijorarea sunt printre principalii factori care ne fac să ne simțim deconectați, de noi înșine, de ceilalți și de momentul prezent.

Soluția este iertarea

Iertarea nu este un act de slăbiciune, ci mai degrabă un act de putere și eliberare. O sugestie pentru a-ți îmbunătăți nivelul de iertare este să încerci să vezi situațiile dintr-o perspectivă diferită de cea a filtrului personal. Ia în considerare circumstanțele situației, circumstanțele personale, dar și ale celorlați implicați. Alege să vezi lucrurile dintr-o perspectivă mai înaltă. În loc să rămâi ancorată în neacceptare, resentimente și furie, încearcă să îți oferi spațiul și timpul necesar pentru a procesa informațiile, emoțiile, gândurile pentru a te elibera de orice îți perturbă liniștea interioară. Practicarea compasiunii și empatiei față de tine și față de ceilalți poate să contribuie la dezamorsarea tensiunilor și la reconectarea cu sentimentele de pace și armonie interioară.

Este important să îți amintești că iertarea nu înseamnă uitare sau acceptarea comportamentului dăunător, ci mai degrabă eliberarea de povara resentimentelor și alegerea de a merge înainte cu viața ta într-un mod sănătos și constructiv.

Oricare ar fi situția cu care e confrunți, când vine vorba de iertare, fă tot ce ține de tine pentru a îndrepta lucrurile, hotărăște-te să faci mai bine în viitor și mergi mai departe.

Scop și semnificație

Atunci când ne găsim un scop în viață și ne dedicăm activităților care ne aduc împlinire și satisfacție, ne putem simți mai aliniați cu noi înșine și cu lumea din jurul nostru. Scopul ne oferă un cadru în care să ne concentrăm energia și atenția, și ne îndrumă să trăim o viață plină de semnificație și valoare.

Identifică acele activități sau interese ( hobby-uri, proiecte personale sau chiar scopuri de carieră) care te fac să te simți entuziasmată și împlinită și dedică zilnic timp și energie pentru a le explora și dezvolta.

Reflectă asupra valorilor și principiilor care te ghidează în viață și asigură-te că acțiunile tale sunt în concordanță cu acestea. Adu-ți aminte de vorba “ așa cum faci un lucru, le faci pe toate”.

Fii recunoscătoare pentru tot ceea ce ai trăit în viață și pentru fiecare experiență, bună sau rea, pentru că fiecare în parte ți-au servit pentru a deveni persoana care ești astăzi.

Iar dacă a mai rămas ceva din trecutul tău pentru care încă nu poți fi recunoscătoare reia pașii pe care ți i-am oferit, pentru a te elibera și pentru a trăi în pace.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top