Now Reading
Cum să te eliberezi de resentimente

Cum să te eliberezi de resentimente

alina-rânbu
cum-să-te-eliberezi-de-resentimente

Resentimentele pot fi incredibil de dăunătoare pentru noi înșine și pentru relațiile noastre. Este important să știm cum să recunoaștem aceste trăiri și, mai important, cum să trecem peste ele.

Deși nu există o cauză specifică a resentimentelor, în general  resentimentul poate fi identificat ca o nedreptate pe care ai experimentat-o într-o situație dată sau în relație cu o altă persoană. De multe ori, resentimentele îți pot arăta unde și în ce fel limitele tale au fost încălcate, fie că ai oferit prea mult ajutor și acesta nu a fost recunoscut, fie că ai păstrat tăcerea prea mult timp sau fie te-ai simțit nevăzut sau devalorizat.

Mai jos îți prezint cinci pași pe care îi poți face pentru a scăpa de resentimente, pentru avea relații sănătoase și armonioase.

1. Identifică principala cauză

Primul pas pentru a te elibera de resentimente este să îți dai seama ce le-a cauzat în primul rând. Este nevoie să faci o introspecție legată de aceste trăiri, poate că cineva a spus ceva care ți-a rănit sentimentele, sau poate că nu ai reușit să realizezi ceva ce ți-ai propus, poate te simți devalorizat de o anumită persoană sau într-o anumită situație. Odată ce înțelegi de unde provin aceste stări, îți va fi mai ușor să treci peste ele. Iată câteva întrebări pe care ți le poți adresa pentru a identifica cu claritate cauza:

  • Care este povestea pe care ți-o spui legat de situația în care te afli?
  • Ce s-a întâmplat ca să te simți așa?
  • A fost prima dată când s-a întâmplat?
  •  S-a întâmplat de mai multe ori?
  • Cine a fost implicat?
  • Ce s-a întâmplat și nu ți-a plăcut?
  • De ce nu ai fost de acord cu acest lucru?
  • Cum te-a făcut să te simți în acel moment?
  • Cum te simți acum, când te gândești la asta?
  • Ce ți-ai fi dorit să fi făcut diferit?
  • Ți-ai putea imagina că îi poți ierta pentru ce s-a întâmplat?
  • Dacă nu poți ierta, de ce nu?
  • Ce ai putea face pentru a merge mai departe?

2. Abordează toate emoțiile asociate

Resentimentele sunt adesea o mască pentru alte emoții, cum ar fi frica, tristețea, amărăciunea, dezamăgirea sau furia. Dacă îți faci timp să identifici aceste emoții asociate și ești onest cu privire la ce simți cu adevărat, poți înțelege mai bine de ce te simți așa cum te simți și poți începe să lucrezi cu ele în loc să continui să le ascunzi în interiorul tău, prefăcându-te că totul este în regulă sau evitând situația sau persoana în cauză.

Există mai multe modalități de a-ți procesa emoțiile, preferata mea este eliberarea emoțiilor sau „letting go”. Dacă însă nu ești încă familiarizat cu această tehnică, te invit să citești și articolele scrise pe această temă, iar pentru acest moment te invit să îți adresezi câteva întrebări care să te ajute să-ți identifici blocajele și cârligele care te țin în aceste stări:

  • Ce anume te împiedică să ierți situația și să mergi mai departe?
  • Cum te ajută să păstrezi aceste emoții? În ce fel te protejează?

3. Schimbări pozitive

Dacă te simți adeseori nemulțumit sau ostil, este posibil să fie un indicator că a venit momentul să faci unele schimbări în viața ta. Există tipare care apar atunci când te gândești la motivul pentru care te simți astfel? Ai mai experimentat acest lucru și în trecut, în alte situații sau cu alte persoane? Poate că este timpul pentru o schimbare de carieră sau chiar pentru o schimbare de stil de viață! Lucrul cu resentimentele te poate conduce pe o cale spre autoperfecționare și creștere.

  • În acest moment există ceva ce ai vrea să schimbi, să îmbunătățești sau să înveți cum să faci mai bine pentru a te simți mai puternic în situații dificile?

4. Compasiune și bunătate față de tine

Cu toții facem greșeli din când în când și asta include și nutrirea resentimentelor față de alții sau față de noi înșine! Atunci când facem greșeli, este important să practicăm compasiunea, astfel încât să nu devenim prea duri cu noi înșine și să nu creăm un ciclu nesănătos de gândire negativă, care poate alimenta și mai mult resentimentele noastre.

O modalitate de abordare a unei situații dureroase este să stai în liniște în meditație. Îți poți imagina că emoțiile negative îți părăsesc corpul prin expirație, trimițându-le în pământ și lăsându-le să se transforme în lumină. Poți face acest exercițiu timp de câteva minute sau oricât de mult simți că este necesar.

Oricare ar fi modalitatea ta de abordare, străduiește-te să fii blând cu tine, să îți vorbești cu bunătate și în mod pozitiv, ca și cum ai vorbi cu un prieten care trece printr-o perioadă dificilă – meriți la fel de multă iubire, ca oricare altă persoană!

5. Fii răbdător și dă-ți timpul necesar

Nu în ultimul rând, este necesar să ai răbdare cu tine însuți atunci când încerci să renunți la resentimente – nu se va întâmpla peste noapte, mai ales dacă este vorba de o situație care persistă de mult timp sau de o persoană apropiată, cum ar fi un membru din familie. Concentrează-te să faci pași mici în fiecare zi spre vindecare și, în cele din urmă, sentimentele tale vor începe să se schimbe în bine.

Resentimentul este o emoție care poate fi debilitantă, dacă este lăsată necontrolată – dar, cu răbdare și înțelegere, nu trebuie să îți acapareze viața! Urmând pașii descriși mai sus – identificarea cauzei rădăcină, abordarea emoțiilor asociate, producerea schimbărilor, acolo unde este necesar, practicarea compasiunii de sine și răbdarea – vei avansa pe drumul dezvoltării unor relații mai sănătoase cu tine însuți și cu ceilalți, renunțând la resentimente o dată pentru totdeauna!

Sper ca acest articol să te ajute în călătoria ta de vindecare!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top