Now Reading
Calea către echilibru mental, 9 secrete ale terapiei individuale

Calea către echilibru mental, 9 secrete ale terapiei individuale

alina-rânbu
calea către echilibru mental 9 Secrete ale terapiei individuale

Alegerea de a începe terapia este un pas admirabil către o mai bună sănătate mentală și creștere personală. Fiecare persoană merită sprijinul și resursele necesare pentru a trăi o viață mai plină și autentică. Prin terapie, vă puteți angaja într-un proces profund de autodescoperire și transformare, însă procesul poate fi intimidant și plin de necunoscute.

Iată 9 lucruri pe care trebuie să le știi când începi terapia individuală:

  1. Nu trebuie să te simți rău sau să ai o problemă pentru a începe terapia.

Terapia nu trebuie să fie întotdeauna o reacție la o tulburare, ci, în schimb, poate fi un angajament activ în ceea ce privește starea ta de bine. Prevenția este mult mai ușoară decât “reparația”, astfel că este mai ușor să începi procesul terapeutic  când starea ta este una bună, decât atunci când te afli într-o stare de urgență, deoarece terapia îți va oferi instrumentele necesare pentru a face față mai bine provocărilor atunci când acestea apar.

  1.  Stabilește-ți obiectivele

Gândește-te la ceea ce îți dorești de la terapie. Un terapeut competent te va ghida în conturarea obiectivelor tale, fie că este vorba de gestionarea anxietății, depresiei sau explorarea unui nou sens în viață. Conturează-ți obiectivele pentru terapie împreună cu terapeutul tău. Acest lucru te va ajuta să te concentrezi asupra direcției în care dorești să mergi, dar te va ajuta și să îți  cuantifici progresul.

  1.  Terapia, un antrenament pentru viața reală

Spațiul terapeutic oferă oportunitatea de a exersa abilități și strategii pentru gestionarea situațiilor din viața reală. Este un mediu sigur unde poți vorbi deschis, fără teama de judecată, iar terapeutul tău te va ajuta să găsești perspective noi și soluții sănătoase. Terapeutul tău este acolo pentru a te asculta și a te ajuta să găsești perspective noi și modalități sănătoase de a face față provocărilor vieții.

  1. Nu te opri la primul terapeut pe care îl întâlnești.

În terapie, nu există o „mănușă unică”. Alege un terapeut cu care te simți confortabil și stabilește o conexiune autentică. Încearcă să nu pui multă presiune pentru ca totul să meargă perfect: să rămâi cu primul terapeutul ales deși simți că nu e potrivit pentru tine, la fel cum nu poți renunța la terapie, doar pentru că nu ai găsit terapeutul potrivit din prima. Terapia necesită un angajament personal ferm, iar angajamentul acela este în primul rând față de tine, cu toate acestea nu putem minimiza rolul esențial al  relației terapeutice în acest proces. Dacă nu știi de unde să începi, poți consulta  și acest ghid pentru alegerea tipului potrivit de terapie.

  1.  Acceptă disconfortul

La fel ca mersul la sală, în sensul că, de cele mai multe ori, „faptul că te-ai dus” te face să te simți mult mai bine decât „mersul” propriu-zis. Nu este neobișnuit ca lucrurile să se înrăutățească înainte de a se îmbunătăți, dar dacă ești angajat în proces te vei simți mai bine pe termen lung, este doar nevoie să treci de rezistență și de disconfort pentru atingerea  obiectivelor stabilite.

  1.  Rezistența la schimbare

Chiar și cel mai bun terapeut te poate provoca și irita. Terapeuții te vor provoca să reflectezi asupra unor lucruri care să nu-ți placă, însă contemplarea este adesea cheia explorării unor aspecte semnificative ale creșterii personale. În ciuda disconfortului, fii deschis să explorezi aceste aspecte, deoarece adesea ele reprezintă puncte importante ale creșterii personale.

  1.  Setează-ți așteptări realiste

Nu aștepta epifanii în fiecare sesiune; terapia este un proces gradual, este mai mult despre pașii necesari pentru o înțelegere mai profundă a ta și a lumii tale interne și externe. Așteptările realiste cu privire la timpul și efortul necesare pentru a vedea schimbări semnificative sunt esențiale, în plus, acel nod de peste “X” ani care s-a dezvoltat în copilărie necesită o anumită descâlcire – acordă-ți timp. Fiecare persoană are un ritm unic de dezvoltare în terapie. Respectă-ți procesul propriu și progresul pe care îl faci.

  1.  Folosește un jurnal

O oră terapeutică (50 de minute) se poate termina într-o clipită și, deși aici și acum în cabinetul de terapie este incredibil de important, atunci când te simți deja nervos și nesigur de ce să spui în primele ședințe – este în regulă să ai o listă cu lucrurile pe care vrei să le abordezi. S-ar putea să nu le acoperi pe toate, dar structura te va ajuta cu siguranță.

O mare parte din muncă se desfășoară în afara ședinței de terapie. Pentru a profita la maximum de această muncă, ia notițe după ședință. Scrie un rezumat a ceea ce ai abordat, ce lucruri au fost greu de discutat, lecții sau lucruri de reținut și lucruri pe care ai uitat să le aduci în discuție sau pe care ai dori să le aprofundezi data viitoare.

 9.  Gestionarea timpului post-sesiune

După sesiune, acordă-ți un timp de compensare. Evită programarea imediată a altor activități pentru a-ți oferi spațiu pentru reflecție și relaxare, chiar și o jumătate de oră te poate ajuta.

Descoperă puterea terapiei individuale și începe-ți călătoria către echilibru mental astăzi. Prin aceste 9 secrete ale terapiei individuale, vei descoperi resursele necesare pentru a trăi într-un mod autentic și plin de satisfacții.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top