Now Reading
Tratamentul nechirurgical al herniei de disc

Tratamentul nechirurgical al herniei de disc

Revista Psychologies
tratamentul-nechirurgical-al-herniei-de-disc

Hernia de disc este o afecțiune care se manifestă la nivelul coloanei vertebrale, în zona lombară, iar durerea resimțită coboară pe șold și pe picior de multe ori. Hernia de disc determină limitarea mișcărilor și îngreunarea sarcinilor zilnice. Există destul de multe situații în care tratamentul acestei afecțiuni se poate face prin mijloace nechirurgicale. 

Hernia de disc este considerată în multe cazuri boala omului modern, care nu mai face mișcare și nu este foarte atent la dieta sa. Durerea de spate apare in zona șoldului și pe picior și este determinată de deplasarea unor discuri vertebrale ale coloanei vertebrale. În mod normal, discurile intervertebrale au rol de a atenua șocurile resimțite de coloana vertebrală, când are loc deplasarea și sunt realizate tot felul de mișcări. Cu ajutorul acestor formațiuni, coloana vertebrală își menține postura corectă. În momentul în care discurile vertebrale se deteriorează, ca urmare a unor presiuni exterioare sau pe fondul înaintării în vârstă, membrana fibroasă din jurul discurilor se rupe și astfel apare hernia de disc. 

Medicii specialiști vorbesc de mai multe modalități de tratament pentru hernia de disc, fără operație. 

Fizioterapie

Procedurile de fizioterapie implica realizarea unor mișcări pentru recuperarea medicală, cu ajutorul specialistului, pentru a nu agrava problemele de sănătate în hernia de disc. 

De altfel, fizioterapeutul va concepe o serie de proceduri personalizate care să vă ajute. Îmbinând metode variate, utilizând curent, apă, mișcări fizice, în combinații bine stabilite, rezultatele nu întârzie să apară. 

Kinetoterapie

Mușchii sunt ajutați să se relaxeze, dar și să devină mai puternici, să se tonifice, prin mișcările executate la kinetoterapie. Coloana vertebrală este sprijinită astfel să revină la o poziție normală, să își mențină stabilitatea. 

Procedurile din kinetoterapie au eficiență, la fel ca cele din fizioterapie, în calmarea durerilor în cazul herniei de disc, până la dispariția acestora, deși la început durerile pot fi intensificate de procedurile efectuate. 

Masaj

Masajul este relaxant, benefic trupului și spiritului. În hernia de disc, masajul poate ajuta la relaxarea musculară, la detensionare și poate chiar calma durerile. Masajul efectuat în ton cu această afecțiune stimulează circulația sangvină, care ajută la detensionarea zonelor rigide. 

Kinesiotaping

Tehnica de bandajare a zonelor cu probleme dă roade în multe cazuri. Utilizând această metodă, procesul de vindecare este realizat rapid. Benzile kinesiologice sunt din bumbac și au un adeziv special, care în contact cu căldura pielii se activează. Benzile pot fi purtate mai multe zile pentru a se produce vindecarea, timp în care are loc reducerea intensității durerilor, dar și îmbunătățirea caracteristicilor musculare, datorită mișcărilor și articulațiilor relaxate. 

Injecții cu cortizon

Când totuși tehnicile de mai sus nu dau roade, iar tensiunea musculară și durerile sunt mari, medicul poate recomanda injecții cu cortizon. O singură injecție poate produce ameliorarea durerii pentru o perioadă îndelungată de timp astfel încât să se poată realiza progrese notabile. 

Gheață vs. căldură

În primele ore de la debutul durerilor în hernia de disc, gheața poate avea un efect benefic, atât pentru relaxarea musculară, cât și pentru calmarea durerilor. Însă această variantă nu poate fi considerată o metodă de tratament în adevăratul sens al cuvântului pentru că rezultatele nu pot fi controlate și nici nu sunt notabile pentru cazurile mai grave. 

La polul opus se află varianta de tratament a herniei de disc utilizând căldura – baia fierbinte sau comprese calde. Și aici este de discutat în ceea ce privește eficiența metodei. 

Acestea sunt doar o parte dintre tratamentele nechirurgicale care pot fi utilizate la pacienții diagnosticați cu hernie de disc. Cea mai importantă etapă este cea a stabilirii unui diagnostic și a unei scheme de tratament adecvate. 

Tratamentul nechirurgical al herniei de disc este o opțiune la care apelează cele mai multe persoane diagnosticate cu această afecțiune. Procedurile și tehnicile moderne de tratament vin în sprijinul suferinzilor, iar rezultatele pot fi rapide și de durată. Alegeți varianta potrivită împreună cu medicul specialist, astfel încât ameliorarea durerilor și tonifierea musculaturii să se producă fără agravarea problemelor existente. 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top