Now Reading
Un stil de viață echilibrat, un organism sănătos: cum să ai grijă de corpul tău la orice vârstă

Un stil de viață echilibrat, un organism sănătos: cum să ai grijă de corpul tău la orice vârstă

Revista Psychologies
un-stil-de-viață-echilibrat-un-organism-sănătos-cum-să-ai-grijă-de-corpul-tău-la-orice-vârstă

Deciziile pe care le iei în privința stilului de viață influențează semnificativ starea de sănătate fizică și mintală. De la activitățile fizice pe care le faci și alimentele pe care le consumi până la orele de odihnă și modul în care gestionezi stresul, este important să acorzi o atenție deosebită fiecărui aspect al vieții de zi cu zi.

Cu toate că, la prima vedere, poate părea complicat să ai un stil de viață sănătos, vei observa că este destul de simplu să ai grijă de corpul tău, dacă îți formezi o rutină zilnică și acorzi o atenție sporită factorilor de risc.

Ai grijă de sistemul imunitar

Sistemul imunitar are rolul de a asigura protecție împotriva dăunătorilor. Un sistem imunitar slăbit provoacă dezechilibre la nivelul întregului organism. Sunt mulți factori care influențează imunitatea, de aceea este necesar să te preocupi de fiecare în parte. În primul rând, pentru întărirea sistemului imunitar este vital să ai o alimentație echilibrată, bogată în fructe și legume proaspete, proteine și cereale integrale. În cazul în care doza zilnică de nutrienți esențiali pentru întărirea sistemului imunitar nu poate fi obținută din alimentație, poți completa cu suplimente imunitate, pentru a avea nivelurile optime de vitamine și minerale necesare pentru buna funcționare a organismului.

Odihnește-te suficient

Somnul este esențial pentru buna funcționare și refacerea tuturor celulelor și țesuturilor din organism. De aceea, este necesar să respecți recomandările specialiștilor, respectiv să dormi între șapte și nouă ore pe noapte, astfel încât să îți ajuți corpul să se refacă după o zi solicitantă. Deprivarea de somn are efecte negative, printre altele, asupra funcției cognitive și asupra mușchilor. După câteva nopți nedormite sau în care odihna a fost insuficientă, poți observa că apar pierderi de memorie, dificultăți de concentrare, stări de anxietate și depresie.

De asemenea, nivelul de stres poate fi amplificat din cauza oboselii. Drept urmare, este necesar să îți formezi o rutină de odihnă, ceea ce înseamnă să te culci și să te trezești la aceleași ore, indiferent dacă trebuie să mergi la serviciu ori la școală sau ai o zi liberă. Totodată, la recomandarea medicilor specialiști, ajută-ți organismul să facă față perioadelor încărcate cu ajutorul unor suplimente memorie, vitamine și minerale.

Respectă sfaturile medicilor

Poate și tu te numeri printre cei care merg la medic doar atunci când organismul îți dă semnale că ceva este în neregulă. Din cauza programului încărcat, a reticenței față de serviciile medicale ori din pricina fricii de îmbolnăvire, de multe ori amâni vizitele la medic. Această atitudine îți poate afecta sănătatea pe termen lung. Pentru a avea grijă de organismul tău în permanență, este important ca pe lista de lucruri obligatorii de făcut să adaugi și controlul medical periodic. Astfel, medicul poate identifica din timp eventualele probleme de sănătate. Prevenția este întotdeauna o soluție mai bună decât tratarea.

Optează pentru un stil de viață activ și implică-te în activități fizice în fiecare zi, fie că e vorba de o plimbare prin parc sau de un antrenament la sala de fitness, mănâncă sănătos, odihnește-te suficient și mergi periodic la medic, pentru a te păstra sănătos, atât fizic, cât și psihic, la orice vârstă.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top