Now Reading
Somnul polifazic cum să îți mărești productivitatea

Somnul polifazic cum să îți mărești productivitatea

Revista Psychologies

Somnul polifazic a devenit un subiect de interes crescut în rândul celor care caută modalităţi de a-și optimiza productivitatea și timpul. Dar ce înseamnă de fapt somnul polifazic și este sigur pentru sănătatea noastră?

Majoritatea oamenilor urmează un model de somn monofazic, ceea ce înseamnă că dorm o singură dată pe zi. În mod alternativ, mulţi oameni dorm de două ori pe zi într-un model de somn bifazic. Persoanele care dorm în mod bifazic au de obicei o perioadă lungă de somn în timpul nopţii și o siestă în timpul după-amiezii.
Somnul polifazic este mai puţin obișnuit și implică dormitul de mai mult de două ori pe zi. Unele persoane, cum ar fi soldaţii, urmează un somn polifazic din necesitate, în timp ce bebelușii au natural în acest tipar.

Cel puţin din anii 1940, oamenii au experimentat cu utilizarea somnului polifazic ca modalitate de a reduce timpul petrecut în pat. Unii hacktivisti ai somnului pretind că pot prospera mental și fizic cu doar 2 până la 3 ore de somn pe zi, răspândite pe parcursul unei serii de scurte odihne. Cu toate acestea, dovezi știinţifice nu susţin aceste afirmaţii.
Printre cei care au fost fascinaţi de conceptul de somn polifazic se numără și Leonardo da Vinci, ale cărui însemnări dezvăluie obiceiuri de somn neobișnuite, sugerând că marele artist și inventator ar fi putut experimenta în mod natural modele de somn polifazic.
Să analizăm câteva dintre cele mai comune modele de somn polifazic și să vedem dacă sunt sigure sau benefice.

Citește continuarea articolului în ediția mai 2024 a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale!

 .

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top