Test: Crezi ca esti perfectionista?

Bine nu este niciodata suficient? Trebuie sa faci totul… excelent? Asta poate ca sa nu-i dezamagesti pe cei dragi! Fa acest test si afla daca esti perfectionista.
20%
Cand mergi in vacanta iti place:
ASa mergi in acelasi loc in care ai fost in ultimii 15 ani.
BSa ii lasi pe altii sa aleaga pentru tine.
CSa compari diferite oferte pentru a o gasi pe cea mai buna.
DSa planuiesti cu multe luni inainte.
Iti conduci un prieten cu masina la gara, dar curand realizezi ca ai gresit drumul. Te gandesti:
ATrebuie sa ramai calma si sa conduci cu grija, veti ajunge.
BVa pierde trenul din cauza ta...
CVei opri, incerci sa te orientezi si porniti din nou.
DPrietenul tau te va uri cu siguranta!
Intarzii la o intalnire importanta datorita traficului. Te simti:
AIn regula. Nu a fost vina ta...
BPutin jenata, dar explici ce s-a intamplat.
CRamai nervoasa cateva ore.
DOribil. A fost vina ta, trebuia sa pleci mai devreme.
Ai dat o petrecere, iar acum este dezordine in toata casa.
AIti propui sa te relaxezi si vei face curat maine.
BTe fortezi sa incepi sa faci curat...
CFaci un pic de efort pentru ca lucrurile sa fie in regula inainte de culcare.
DNu vei putea sa dormi pana nu va fi totul imaculat.
Ai dat gres intr-un proiect care depindea de tine. Ce iti spui?
AVei face mai bine data viitoare.
BStiai ca nu vei reusi. Nu era ceva pentru tine.
CCauti motivele pentru care nu ai reusit.
DTe gandesti ca esti inutila.
Esti putin in intarziere cu predarea unui raport la serviciu. De ce?
AFaci lucrurile mai incet. Asa esti tu.
BNu ai stiut de unde sa incepi.
CAsteptai cateva informatii care au ajuns tarziu.
DAi verificat de cateva ori ca sa fii sigura ca nu ai uitat ceva.
Cat de mari erau asteptarile parintilor tai cand erai copil?
ARezonabile, nu ti-au cerut performanta.
BNu foarte mari. Cel putin, nu ti-au aratat acest lucru.
CAveau ambitii pentru tine, isi doreau sa reusesti in viata.
DFoarte mari si motiv frecvent de discutii.
Ce ai auzit mai des din partea parintilor?
ATe descurci cu ce ai de facut?
BAi putea face mai bine...
CE bine ceea ce faci, continua.
DNu faci suficient de bine...
Dupa ce ai finalizat o sarcina cu succes, in general te simti:
AMultumita de tine.
BDestul de multumita de tine.
CSatisfacuta de munca ta.
DCa puteai face si mai bine de atat.
Cat de dura esti cu tine?
AUneori esti chiar prea permisiva...
BAi tendinta sa fii dura uneori.
CEsti destul de dura atunci cand stii ca ai gresit.
DExtrem de dura! Nu iti permiti sa gresesti prea des.
Un ultim pas
Pentru a vedea rezultatul, te rog abonează-te la newsletter prin următorul formular:
* Prin apăsarea butonului continuă, accepți abonarea la newsletter-ul Psychologies
Ai asteptari moderate si eviti perfectionismul
Niciodata nu ai cerut luna de pe cer. Esti sceptica in privinta acestui tip de ambitie. Peste tot in jurul tau sunt oameni care par obsedati sa se autodepaseasca. In ceea ce te priveste, acest lucru este nociv, si duce la stres, epuizare si anxietate. Merita? Nu. Pe de alta parte, ti se pare greu sa-i intelegi pe cei care se indoiesc de ei insisi si de actiunile lor. Pentru tine viata este mai simpla. De ce sa complici lucrurile? Secretul fericirii este sa faci putine lucruri, dar sa le faci bine. Este vorba despre pastrarea energiei si folosirea ei in momentul potrivit si intr-un mod intelept. Unii oameni te-ar putea critica pentru ca nu iti asumi mai multe riscuri sau pentru ca nu pui sub semnul intrebarii propriile actiuni, iar tu raspunzi calm: „Ma accept asa cum sunt si sunt fericita astfel”. Te intereseaza ceea ce cred ceilalti despre tine? Chiar daca raspunsul este „nu”, este bine din cand in cand sa lasi sa ajunga la tine informatiile din partea lor. In felul acesta iti poti descoperi atuuri pe care momentan le lasi in umbra.
Esti neincrezatoare in fortele proprii
Ai invatat sa-ti ajustezi visurile si ambitiile in functie de ceea ce crezi ca esti suficient de puternica sa faci, ceea ce poate fi autodistructiv. Uneori simti ca viata ti se scurge printre degete, dar nu stii ce sa faci in aceasta privinta. Sunt situatii in care se pare ca alti oameni sau circumstantele iau decizii in locul tau. Ti-ar placea sa abordezi lucrurile intr-un mod diferit, dar ai senzatia ca ceea ce gandesti nu conteaza prea mult. In copilarie ti-au lipsit incurajarile sau complimentele. Cand ti se da o sarcina speciala, prima ta reactie este ca nu poti face acel lucru. Desi crezi ca te cunosti destul de bine, pari sa fii concentrata numai asupra laturilor negative si te limitezi. Incearca sa reduci la tacere acea voce interioara care nu face altceva decat sa critice. Cand te confrunti cu o situatie dificila, analizeaza faptele, asculta-ti propria judecata si apoi decide daca ai dreptate sa te gandesti la acele lucruri. Accepta parerile altora. Vei vedea repede ca ei sunt mai putin duri decat esti tu cu tine. Daca te confrunti cu un obstacol, ofera-ti sansa de a-l observa si cauta motivele pentru care unele incercari dau gres inainte sa te descurajezi. Incearca sa accepti ca, in ciuda a ceea ce am putea crede, valoarea noastra nu se masoara in performante. In realitate, conteaza cine suntem, nu ce facem.
Esti ambitioasa si poti fi perfectionista
Increderea in sine iti permite sa stabilesti si sa atingi obiective ambitioase. Stii cu siguranta cum sa fii eficienta. Faptul ca mergi inainte nu iti provoaca nici stres, nici anxietate, nici nervozitate. Usurinta aparenta cu care faci lucrurile arata disciplina si poate fi deconcertanta pentru unii. Cand interesele iti sunt amenintate, vei reactiona imediat si nu vei ezita sa te faci auzita, daca e necesar, pentru a le arata celorlalti ca intrec masura. Nimanui nu-i plac esecurile, dar nu le lasi sa te abata de la drumul tau si nu pui sub semnul intrebarii propriile actiuni, pentru ca stii cum sa faci ca totul sa fie din nou in regula. Obisnuita cu viteza si cu eficienta, si fortificata de stima de sine, uneori ti se pare dificil sa-i intelegi pe cei care nu functioneaza ca tine, carora le lipseste siguranta de sine si care se indoiesc de abilitatile lor. Cand ai de-a face cu astfel de persoane, exista riscul sa iti pierzi rabdarea si ai putea chiar sa incerci sa vezi daca ii poti determina sa faca lucrurile in felul tau. E admirabil ce asteptari ai de la tine cand circumstantele o cer, dar uneori risti sa nu lucrezi bine in echipa. Incearca sa te sincronizezi si cu cei din jur. Multumirea va fi si mai mare.
Esti extrem de perfectionista!
Deseori stabilesti teluri ambitioase in viata ta personala si profesionala si esti gata sa te critici daca nu le atingi, pentru ca rareori iti permiti sa faci greseli. Acest lucru poate insemna ca te indoiesti de abilitatile tale si crezi ca esti un esec. Nivelul cerintelor tale de la tine insati ar putea veni din faptul ca intotdeauna a trebuit sa faci totul bine, sa mergi inainte si sa tintesti mereu spre primul loc. Cand ai parte de reusite, increderea in tine creste, te placi mai mult si simti ca si ceilalti vor face acelasi lucru. Simti ca traiesti. In viziunea ta, important este sa fii buna la toate, mereu, ceea ce este, evident, o performanta supraomeneasca. Cand nu iti poti atinge obiectivele, acest lucru se intampla pentru ca nu ai fost capabila sa faci acest lucru, sau pentru ca ai avut asteptari prea mari? Nu confunda ceea ce faci cu ceea ce valorezi ca persoana. Pentru a ajunge undeva, cea mai buna metoda este sa parcurgi drumul pas cu pas, in loc sa faci patru pasi in acelasi timp. Daca iti plasezi asteptarile la un nivel care poate fi atins intr-un ritm firesc, vei scapa de disconfortul creat de incercarile lipsite de succes, care sunt istovitoare si nesatisfacatoare. Odata ce ai depasit un obstacol, ofera-ti timp pentru a te bucura de placerea adusa de reusita si apoi, daca doresti, ridica treptat nivelul asteptarilor. Apoi urmeaza din nou procesul. Vei fi mai calma si mai increzatoare.
Afla mai multe despre tine:
Test: Care este frica ta cea mai mare?
Foto: shutterstock.com
✖

Tags