Now Reading
Alexandru Tomescu, alaturi de Orchestra Nationala Radio, canta concertul „In memoria unui inger”, in amintirea victimelor din 1989

Alexandru Tomescu, alaturi de Orchestra Nationala Radio, canta concertul „In memoria unui inger”, in amintirea victimelor din 1989

Revista Psychologies

In memoria celor care au disparut dintre noi in evenimentele din decembrie 1989, in urma cu 25 de ani, ORCHESTRA NATIONALA RADIO va propune vineri, 19 decembrie (19.00), la Sala Radio, un concert special. Sub bagheta dirijorului ei principal – TIBERIU SOARE – cu participarea violonistului ALEXANDRU TOMESCU, a CORULUI ACADEMIC RADIO (pregatit de DAN MIHAI GOIA), a sopranei MADALINA BARBU si a violonistului VIRGIL ZVORISTEANU, veti asculta un repertoriu emotionant.

In prima parte a serii vor fi interpretate trei cantece sacre semnate de CARLO GESUALDO DA VENOSA (Ave, Regina Coelorum; Hei Mihi, Domine si Tribulationem et dolorem).

Veti asculta, de asemenea, in interpretarea solistica a violonistului Alexandru Tomescu, si Concertul pentru vioara si orchestra – „In memoria unui inger”, creatie a compozitorului austriac ALBAN BERG.

Solist al Orchestrelor si Corurilor Radio si unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati muzicieni romani, Alexandru Tomescu are privilegiul de a canta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu.

Concertul pentru vioara si orchestra – „In memoria unui inger” a fost scris dupa moartea, la doar 18 ani, a fiicei Almei Mahler (fosta sotie a celebrului compozitor Gustav Mahler).

Alban Berg a conceput concertul in vara anului 1935, lucrarea devenind in mod simbolic si un recviem pentru artistul insusi, decedat in noaptea de Craciun a aceluiasi an, inainte sa apuce sa isi asculte partitura interpretata (prima auditie la Barcelona in 19 aprilie 1936).

A doua parte a concertului va cuprinde Simfonia a IV-a, creatie a lui MAHLER, unul dintre marii compozitori ai romantismului tarziu.

Mahler marturisea despre creatiile sale: „Simfoniile mele reprezinta continutul intregii mele vieti. Am cuprins in ele toata experienta si suferinta mea.”

Compusa in 1900, Simfonia a IV-a descrie modul in care Mahler a transpus in note privirea pe care un copil ar avea-o in fata Raiului.

Lucrarea va fi interpretata cu participarea Corului Academic Radio (condus de Dan Mihai Goia), a sopranei Madalina Barbu, multipremiata la mai multe concursuri de canto, si a violonistului Virgil Zvoristeanu, concert maestru al Orchestrei Nationale Radio.

Concertul poate fi ascultat in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, in Magazinele Germanos si la Casa de Bilete a Salii Radio.

Pentru alte informatii legate de Orchestrele si Corurile Radio va rugam sa consultati site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top