Now Reading
Classical Christmas Market a dat tonul sărbătorilor în București

Classical Christmas Market a dat tonul sărbătorilor în București

Revista Psychologies
classical-christmas-market-a-dat-tonul-sărbătorilor-în-bucurești

După patru săptămâni festive pe Esplanda Operei Naționale București, CLASSICAL CHRISTMAS MARKET își închide porțile, dar invită publicul în continuare la patinoarul în aer liber, care va rămâne activ și pe parcursul lunii ianuarie 2022.

Inaugurat în centrul capitalei pe 3 decembrie 2021, CLASSICAL CHRISTMAS MARKET a fost creat în jurul muzicii de factură clasică dedicate Crăciunului și a atras pe parcursul lunii decembrie peste 200.000 de vizitatori, sosiți din București și din țară.

În premieră în istoria noastră centenară, am construit anul acesta, împreună cu partenerii noștri de la Madrigal, un eveniment special, pe care ni l-am dorit cât mai aproape de oameni și de menirea noastră – primul Târg de Crăciun care îmbină tradiția sărbătorilor cu ceea ce ne reprezintă ca instituții – muzica clasică și activarea culturală de calitate. Suntem recunoscători publicului bucureștean și din țară, care ne-a vizitat în număr atât de mare și care a apreciat cu adevărat atmosfera deosebită creată pe Esplanada Operei, la CLASSICAL CHRISTMAS MARKET” –Daniel Jinga, managerul Operei Naționale București.

CLASSICAL CHRISTMAS MARKET a fost organizat în premieră de Opera Națională București și Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, alături de Programul Național Cantus Mundi și a funcționat zilnic, în perioada 3 – 30 decembrie 2021, între orele 10.00 și 22.00.

Publicul s-a putut bucura de cele mai frumoase atracții specifice unui Târg de Crăciun, puse în valoare de sunetul live al colindelor celor peste 6.000 de copii din aproape 100 de coruri din Programul Național Cantus Mundi, care s-au succedat pe scena din fața Operei Naționale. De asemenea, fundalul sonor al Târgului a fost completat și de înregistrările Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și cele ale artiștilor de la Opera Națională București și Opera Comică pentru Copii, care au însumat aproape 300 de ore de muzică clasică, difuzată fără oprire.

Iată că centrul Bucureștiului a răsunat luna aceasta de muzica perfectă a sărbătorilor, interpretată live de micii colindători din corurile de copii din toată țara din Cantus Mundi, cel mai mare program de incluziune a copiilor prin muzică, derulat de Corul Madrigal. Pentru că, alături de Opera Națională București, despre asta am vrut să fie CLASSICAL CHRISTMAS MARKET, dincolo de surprizele și activările caracteristice unui târg de Crăciun – să fie un festival al bucuriei, al apropierii de ceilalți, în special în aceasta perioadă dificilă pentru noi toți. Ne-am dorit și sper că am reușit să aducem publicului spiritul și atmosfera magică a unei comunități care întâmpină și petrece împreună sărbătorile, cu energie bună, acceptare și muzică. Rămânem în continuare pe Esplanada Operei și vă așteptăm la patinoar și în prima lună a noului an!” – Emil Pantelimon, managerul Corului Național de cameră „Madrigal – Marin Constantin”

Astfel, organizatorii au decis ca una dintre vedetele CLASSICAL CHRISTMAS MARKET, patinoarul cu 600 de metri pătrați să rămână accesibil și pe parcursul lunii ianuarie 2022, alături de o parte dintre căsuțele cu bunătăți specifice sărbătorilor de iarnă.

Alături de concertele de pe Scena Cantus Mundi, publicul a apreciat plimbările cu Trăsura Magică, Express-ul Polar OCC și călătoriile VR cu sania sau Atelierele Spiridușilor, unde copiii au putut crea propriile cadouri de Crăciun. Întâlnirile celor mici cu Moș Crăciun, care a primit tradiționalele scrisori pentru noaptea de Ajun au adus multă emoție, precum și Magazinul OCC și căsuțele cu bunătăți tradiționale, toate amplasate într-o scenografie de poveste, pe nu mai puțin de 12.000 de metri pătrați. Atmosfera specială și farmecul autentic al acestei perioade din an au fost generate și de decorurile uimitoare expuse, cu îngeri uriași, care anunțau un cadru de poveste încă de la intrare, decorațiuni luminoase și brazi masivi încărcați de luminițe și, deopotrivă, proiecții pe clădirea Operei și jocuri de lumini arhitecturale pe întreaga suprafață a târgului.

CLASSICAL CHRISTMAS MARKET s-a înscris în seria evenimentelor importante organizate anul acesta de sărbători de către Opera Națională București și Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

Astfel, pe parcursul Târgului, în sala mare a Operei au fost aplaudate mai multe reprezentații eveniment: premiera spectacolului centenar „Lohengrin” de Wagner (regia Silviu Purcărete), Seara Tinerilor Coregrafi,  spectacolul de balet „Spărgătorul de nuci” de Ceaikovski, spectacolele „La Traviata” de Verdi, „Nunta lui Figaro” și „La Bohème” de Puccini – organizate de Opera Națională București, precum și ovaționatele reprezentații ale Spectacolului Extraordinar de Crăciun al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” -„Pe drumul Crăciunului”.

Organizatori: Opera Națională București, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin

Parteneri: Opera Comică pentru Copii, Regia Națională a Pădurilor ROMSILVA

Eveniment recomandat de Europa FM

Parteneri media: AGERPRES, România TV, Zile și Nopți, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio France International, Radio Seven, Radio Itsy Bitsy, Forbes, Leviathan, Spot Media, Marea Dragoste, Ordinea Zilei, News București, Reușita TV, București Business, 9am, Kudika, Garbo, Ballet Magazine, Notorious Stories, Timpul, a7tv, Media Trust, Bookhub, Revista Psychologies

Opera Națională București, instituţie aflată în subordinea Ministerului Culturii, este cea mai importantă scenă dedicată spectacolului muzical şi coregrafic din România. Instituţionalizată în 1921, marcând în 2021 o sută de ani de la înfiinţare, Opera Naţională Bucureşti a fost constituită pe fondul existenţei pe teritoriul României, încă din 1885 a Companiei Opera Română înfiinţată de George Stephănescu, ce își desfășura spectacolele pe scena Teatrului Național. Primul spectacol oficial a avut loc pe 8 decembrie 1921 cu spectacolul „Lohengrin” de Richard Wagner, prilej cu care marele compozitor George Enescu s-a aflat la pupitrul dirijoral, dorind astfel să sublinieze sprijinul și implicarea sa efectivă în realizarea acelui moment istoric în cultura neamului românesc.  Pe 8 decembrie 2021 a fost programat spectacolul centenar, cu acelaşi titlu, în regia lui Silviu Purcarete, cu o distribuție de renume internațional.

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este o emblemă a vieții muzicale românești și universale. Din momentul înființării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal a susținut peste 4.600 de concerte aplaudate în întreaga lume, impunându-se astfel ca un adevărat brand de țară. Este unul dintre etaloanele mondiale ale muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală. În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace şi Securitate. După 58 de ani de activitate neîntreruptă, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, instituţie publică de concerte de importanță națională, aflată în subordinea Ministerului Culturii din România, își continuă parcursul său de diplomație culturală, fiind unul dintre cele mai longevive și apreciate ansambluri corale europene.

Din anul 2011, Corul Madrigal derulează Programul Național Cantus Mundi, cel mai mare program de integrare socială prin muzică a copiilor din România, inițiat de maestrul Ion Marin, care reunește în prezent peste 1.680 de coruri și peste 60.000 de copii din țară și diaspora.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top