Now Reading
Manifest ecologic prin artă

Manifest ecologic prin artă

Revista Psychologies
manifest-ecologic-prin-artă

Asociația Macaia, prin Plastic Art Performance Collective, lansează în luna noiembrie cele două produse principale ale proiectului YAGORIA: o instalație ecoperformativă și un ecovideoperformance, ce vor avea loc în trei spații partenere din București.

Vă așteptăm la Cinema Muzeul Țăranului pe 9 noiembrie, pentru live ecoperformance și video-proiecție, iar în Delta Văcărești pe 8 noiembrie, pentru un spectacol live de performing art. Ultimul eveniment se va ține la Librăria Cărturești Modul, pe 21 noiembrie, de la ora 18:00.

Despre YAGORIA

Proiectul, beneficiar al unei co-finanțări AFCN (Administrația Fondului Cultural Național), a debutat în februarie 2022. Yagoria a pornit cu o documentare de practici tradiționale de protecție și comuniune cu natura din spațiul românesc și balcanic.

De-a lungul anului, proiectul a dezvoltat o metodologie proprie, propunând serii de practici ecoperformative – coregrafice, dezvoltând produse digitale și organizând ateliere tematice. Au avut loc, de asemenea, instalații performative pe insula Ostrov, Călărași, precum și la Balkanik Festival. Filmările pentru proiect au avut loc în 3 spații naturale: Delta Văcărești, pădurea Snagov, Trovanții din Buzău.

Prin canalele de comunicare ale proiectului, publicul interesat a putut afla informații despre metoda și filosofia ecoperformance-ului, pe care echipa proiectului o traduce pentru prima dată în România.

La baza proiectului stă interacțiunea și transformarea unor cadre naturale (zona forestieră exploatată și deltă urbană) în spații performative și pretext de interogații asupra tipurilor de intervenții umane în mediu.

EVENIMENTELE la care publicul bucureștean este invitat să participe luna aceasta aduc în mijlocul discuției criza relației, la nivel de colectiv, cu mediul înconjurător.

Live performance-urile trag un semnal de alarmă asupra pierderii legăturilor cu mediul natural în societatea contemporană și nevoia protejării acestuia de intervențiile abuzive. Ecoperformance-ul Yagoria propune redobândirea ritualului ca mijloc de protecție, pentru o mai profundă comunicare cu elementele naturii.

Ecovideoperformance-ul Yagoria propune o reflecție artistică vizuală și sonoră asupra practicii defrișărilor ilegale și degradarea ecosistemelor deltaice din țară prin poluarea cu plastic de unică folosință.

Vă invităm să pătrundeți în lumea YAGORIA!

Program:

Delta Văcărești, 8 noiembrie, ora 17.30: live ecoperforming

Cinema Muzeul Țăranului, 9 noiembrie, ora 17.30: live ecoperformance (curtea interioară Muzeul Național al Țăranului Român), urmat de proiecție ecovideoperformance și discuții

Librăria Cărturești Modul Universitate, 21 noiembrie, ora 18:00: live ecoperformance, vizionare ecovideoperformance și discuții

Echipa de artiști:

Direcție artistică & ecoperformer:Alina Tofan

performeri: Maria Mora, Alina Ușurelu/Aigül Cheosep, Răzvan Omotă

Director de imagine: Gabriel Durlan

Editor video: Alexandru Claudiu Maxim

Costume: GCV, Ecaterina Colasîz (KateriniMou)

Muzică: Manuela Marchiș (Pilestra)

FB: facebook.com/plasticmemoriesirisipa

IG: instagram.com/plastic.mar

YT: youtube.com/channel/UChUHqI3WjYc1bPvQUt5nmLA

Soundcloud: soundcloud.com/user-462119088

Proiectul este derulat de Plastic Art Performance Collective, grup artistic format sub umbrela Asociației culturale Macaia care atrage atenția asupra risipei colective și a unor teme precum: criza globală a plasticului și poluarea cu obiecte de unică folosință, schimbările climatice, intervențiile abuzive de tipul defrișărilor ilegale – teme abordate prin filtrul artistic.

Misiunea Asociației MACAIA este de a aduce o contribuție pozitivă în comunitate, prin inițierea și derularea unor proiecte și programe cu impact social și cultural, atât la nivel local, cât și național.

Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național AFCN.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top