Now Reading
Harta stării tale de bine

Harta stării tale de bine

adina-luiza-idor
harta-stării-tale-de-bine

Practic o profesie care promovează starea de bine. Însă, aceasta poate fi finalitatea procesului sau ghidarea înspre starea de bine. Un proces asumat și vindecător, atunci când dăm voie eșecurilor și greșelilor să ne fie cei mai buni învățători: oportunități de creștere, care au puterea de a ne dărui un alt viitor dar și un prezent împăcat.

Aș vrea să clarific ce înseamnă termenul de stare de bine. Nu e despre acele gif-uri cu Domnul sau Doamna Zen care afișează un zâmbet fals, ci aș spune că e vorba despre echilibrul dintre sănătatea fizică și mintală. Realitatea este că, până ajungi la starea de bine, te poți izbi de toți pereții duri ai suferinței. De monștrii hidoși care îți pot induce cea mai adâncă tristețe sau cea mai nedorită furie.

Nu putem și nici nu e de dorit să creăm o stare de bine falsă sau grăbită, doar pentru ca vrem să scăpăm de suferință. Starea de bine rămâne un echilibru între eul fizic și eul interior!

În anii studenției, nu am apreciat neuroștiința, deoarece mi se păreau greu de parcurs și de înțeles toate studiile științifice, însă experienta mi-a dovedit că mă pot împrieteni cu ea. Este foarte util sa îți poți explica anumite comportamente umane. În prezent, ador să găsesc un răspuns în studiile psiho-neuro-patologice sau non-patologice.

Este știut cum creierul uman este un participant activ la construirea emoțiilor noastre. Creierul ne facilitează emoții, folosind experiența anterioară, asa cum corpul a trăit senzația (factorul intern), în context extern, pentru a da sens și ghidaj acțiunilor noastre. Emoțiile pot fi ca un rollercoaster, însă e bine sa îți dai voie să le încetinești, pentru a-ți descifra comportamentul.

Liniștea emoțională și pacea vin pe un făgaș blând și dau sens senzațiilor trăite de corp.

Neuroștiința susține faptul că noi ne creăm propriile emoții.

Vindecarea cere timp și spațiu! Vindecarea are în centrul său o persoană, cu toate mecanismele de apărare, cu tot ansamblul de credințe familiale, personale sau ale societății din care face parte.

Vindecarea cere persoanei multă blândețe și grijă personală!

Dacă ți-e somn, dormi! Dacă te simti deshidratat, bea apă! Dacă te doare spatele, mergi la medic! Dacă te miști încontinuu și nu îți găsești starea, fă sport! Dacă te doare sufletul, mergi la Dumnezeu! Dacă ai o relație frântă, confruntă sau resemnează-te, dacă ai făcut tot ce ține de capătul tău de relație.

Starea de bine mă duce cu gândul la echilibristica simțurilor umane. Care e simțul tău preferat? Sau care este combinația preferată? Ești un iubitor de apusuri care îți taie respirația? Îți bucuri urechea cu cea mai fină muzică din natură? Îți plac texturile fine și pufoase? Iubești să gătești și să miroși cum scorțișoara îți inundă bucătăria? Gusturile sunt diferite, combinațiile de simțuri, la fel!

Te invit să îți personalizezi propria hartă care te va ajuta să îți creezi rețeta ta de stare de bine! Poate că nu ești la finalul procesului de vindecare, însă e binefăcător să găsești stare de bine chiar și pe parcursul acestei călătorii.

Să îți fie de Bine!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top