Now Reading
La multi ani, Placido Domingo!

La multi ani, Placido Domingo!

Revista Psychologies

Placido Domingo, tenor, Banby Award

Pl¡cido Domingo la decernarea Premiului BAMBI.
27 noiembrie 2008, Offenburg/Germania

BAMBI este un premiu al presei, acordat de Hubert Burda Media, este cel mai important premiu media din Germania si este considerat ca fiind expresia recunoasterii din partea publicului.

Foto: Bambi Award

 


José Pl¡cido Domingo Embil s-a nascut pe data de 21 ianuarie 1941, la Madrid. Parintii sai erau interpreti de zarzuela, un gen artistic precursor al operetei, caracterizat printr-un mix de cantec, parti vorbite si dans, cu motive muzicale din folclorul spaniol.

La varsta de 8 ani, familia se muta in Mexic. Micul Pl¡cido incepe studiul pianului si dirijoratolui la Conservatorul din Mexico City dar, in scurt timp, este remarcata vocea lui exceptionala. Studiaza, in paralel, canto si debuteaza in 1961, la Monterrey (Mexic) cu rolul Alfredo din opera “La Traviata” de Giuseppe Verdi.

Petrece doi ani si jumatate la Opera Nationala din Tel Aviv, unde sustine 280 de spectacole, in 12 roluri diferite.

In 1966 cucereste New Yorkul in opera “Don Rodrigo” a compozitorului argentian Alberto Ginastera. Urmeaza o cariera impresionanta, fara suisuri si coborasuri, pe masura talentului dar si a caracterului sau desavarsit. Specialistii au numarat 124 de roluri interpretate pana acum, iar numarul spectacolelor sustinute s-a pierdut, probabil. Se apreciaza ca, in total, a cantat in fata unui miliard de spectatori, in 117 tari!

Pe 20 martie 1994, Pl¡cido Domingo a sustinut un concert memorabil la Bucuresti, impreuna cu Angela Gheorghiu si Orchestra Nationala Radio. Ne amintim ca a folosit acest prilej pentru a-si prezenta omagiile unui impresionant sir de romani ilustri pe care i-a cunoscut. Dupa pauza, Pl¡cido Domingo s-a intors de la cabina cu o lista suplimentara a romanilor pe care si i-a amintit in cele zece minute de odihna. (Poate nu este exclusiv vina romanilor daca unii nu au auzit mare lucru despre Romania.)

In anii din urma, Pl¡cido Domingo s-a dedicat dirijoratului, postura in care apare deseori alaturi de mai tinerii muzicieni pe care i-a sustinut in cariera. Ca dirijor, apare la Metropolitan to London’s Covent Garden, Opera de Stat din Viena (al carei director, poate stiati, este timisoreanul Ioan Holender), Filarmonica din Berlin, Filarmonica din Viena, London Symphony si Chicago Symphony.

Romanii l-au revazut pe Pl¡cido Domingo la Bucuresti, in anul 2005, cand a dirijat concertul de opera sustinut de tenorul american Daniel Rodriguez impreuna cu soprana Leontina Vaduva.

Pl¡cido Domingo s-a dovedit si un desavarsit administrator. In afara multor festivaluri pe care le organizeaza si le prezideaza, este, in acest moment, director general al Operei Nationale din Washington dar si al Operei din Los Angeles si ambele comapnii se bucura de mult succes in plan artistic si de stabilitate financiara.

Si pentru ca suntem la tema, reiinoiesc invitatia de a vizita www.radioswissclassic.ch.

Placido Domingo, tenor, Amore Infinito

Amore infinito

  • 12 piese compuse pe versurile Papei Ioan Paul II
  • Placido Domingo in duet cu Andrea Bocelli, Josh Groban, Katherine Jenkins, Vanessa Williams, Pl¡cido Domingo Jr.
  • Versurile, in limbile italiana, engleza si spaniola.

Inainte de a deveni Papa Ioan Paul II, Karol J³zef WojtyÅ‚a a scris si a publicat poeme, piese de teatru si eseuri filosofice.

Foto: www.placidodomingo.com/

 

*
*           *

Nici viata personala a lui Pl¡cido Domingo nu este mai putin spectaculoasa. S-a casatorit pentru prima data la varsta de… 16 ani, cu colega sa de Conservator, pianista Ana Mar­a Guerra Cué (1938-2006). La 17 ani era, deja, tata. Fiul sau, José Pl¡cido Domingo Guerra (Pepe) s-a nascut pe 16 iunie 1958. Aceasta prima casatorie n-a durat mult. In 1962 s-a casatorit pentru a doua oara, cu soprana Marta Ornelas. In acelasi an, Marta a fost votata “Cantareata Mexicanca a anului”. Si stiti ce a facut? A renuntat la cariera muzicala pentru a se dedica familiei!

Au impreuna doi copii: Pl¡cido Francisco, Pl¡cido Domingo Jr., (nascut pe 21 octombrie 1965) si Alvaro Maurizio (nascut pe 11 octombrie 1968). Familia se reuneste in vacante la locuinta de vara din Acapulco, Mexic.

Text: Mihaela Serea

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top