Now Reading
Angelica Postu: „Ascultarea muzicii conectează fătul cu lumea exterioară”

Angelica Postu: „Ascultarea muzicii conectează fătul cu lumea exterioară”

alexandra-tudor
angelica-postu-ascultarea-muzicii-conectează-fătul-cu-lumea-exterioară

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” dirijat de Cezar Verlan, invită publicul la primul concert dedicat celor mai mici spectatori – bebelușilor (0-12 luni) și femeilor însărcinate. Concertul „Madrigal for Babies este organizat cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului, și are loc sâmbătă, 3 iunie 2023, începând cu ora 11:00, la Circul Metropolitan București (Aleea Circului 15). Biletele la concert pot fi achiziționate pe platforma Bilete.ro.

Concertul, dirijat de Cezar Verlan, dirijorul secund al Corului Madrigal, face parte dintr-un proiect mai amplu, realizat în colaborare cu pianista și muzicoterapeuta Angelica Postu, președinta Asociației Române de Muzicoterapie, specialist muzicoterapeut la Spitalul Universitar de Psihiatrie Charité din Berlin, doctorandă a Universității de Arte din Berlin, subiectul cercetării ei fiind muzicoterapia.

Bazat pe studii aprofundate cu privire la efectului muzicii asupra copiilor între 0 și 12 luni, precum și asupra femeilor însărcinate, concertul oferă părinților ocazia unică să cânte alături de Corul Madrigal melodii cu efecte benefice asupra celor mici. Repertoriul de concert include cântece care stimulează limbajul, abilitățile de ascultare și memorie, captează atenția bebelușului, îl invită la joacă, sau îl liniștesc și îl pregătesc pentru somn.

Ce reprezintă muzicoterapia?

Angelica Postu: Pentru că știm că muzica este o cale terapeutică, muzicoterapia s-a dezvoltat ca o formă de terapie în primul rând non-verbală, ce poate fi sub formă activă sau receptivă. Efectele ei sunt recunoscute încă din antichitate, iar în ultimii 70 de ani, folosind bazele psihoterapiei, muzicoterapia este o formă de terapie de sine stătătoare, dovedită științific și integrată la nivel academic și practic. Muzicoterapia utilizează sistematic și intenționat muzica, într-o relație terapeutică pentru restabilirea, menținerea și promovarea sănătății emoționale, fizice și mintale.

Ce beneficii aduce muzicoterapia în rândul bebelușilor și al mamelor?

A. P.: Deja din stadiul prenatal ascultarea muzicii conectează fătul cu lumea exterioară. Efectul liniștitor al muzicii este benefic atât pentru bebeluși cât și pentru părinți și aparținători, contribuind la tranziția de la lumea intrauterină la cea extrauterină care aduce de la sine schimbări majore intense fizice și emoționale.

Cercetările arată că muzicoterapia oferă bebelușilor născuți prematur și nou-născuților stimuli auditivi (live) care îi pot calma sau activa. Astfel se reduce stresul cauzat de necunoscut și prin prezența muzicii, cântată la instrument sau din voce de către un muzicoterapeut profesionist sau împreună cu părinții, se urmărește printre altele o reglare cardio-respiratorică și o atmosferă stabilă.

Activitatea poate fi reprodusă de către orice părinte în propriul său cămin? Dacă da, cum funcționează?

A. P.: Este important ca părinții și aparținătorii să își folosească propria voce cântând, indiferent dacă aceasta sună „frumos” sau nu. Vocea este pentru bebeluși prima și cea mai importantă legătura cu lumea exterioară. Cântatul are beneficii fiziologice, relaxează și optimizează respirația iar în același timp dezvoltă percepția sunetelor, a limbajului, a exprimării verbale și a memoriei. Muzica declanșează prin cântat și eliberarea hormonilor de fericire, căpătând un rol de atenție împărtășită în relația de cântăreț-ascultător, prin calitățile armonice, ritmice și de rimă.

Când și cum este indicat să folosim muzica spre beneficiul bebelușului nostru? Ce fel de muzică sau ce tip de melodii sunt recomandate pentru muzicoterapie?

A. P.: Eu recomand ca activitățile muzicale să fie constante si este important de știut ca acestea și-au dovedit eficacitatea în viața bebelușilor atunci când sunt redate în act real: așadar prin voce sau diverse instrumente muzicale. Ritualurile muzicale care să acompanieze diverse activități pe parcursul unei zile oferă un sentiment de siguranță copilului. Este important ca melodiile să se repete, pentru a fi reconoscibile, și să aibă, de exemplu, un ritm adaptabil pulsului copilului.

Cum a prins aripi ideea organizării unui concert dedicat celor mai mici spectatori – bebelușilor (0-12 luni) și femeilor însărcinate şi ce v-a convins să o transformaţi în realitate?

A. P.: Ideea a apărut alături de Emil Pantelimon, Managerul Corului Madrigal, ca urmare a dorinței de a colabora cu domeniul muzicoterapiei și de a ne adresa unui segment al societății – femeile însărcinate și bebelușii în primul an de viață – care are nevoie de stimulare muzicală, de încurajare în a se exprima vocal și de impactul pozitiv pe care îl oferă metodele muzicoterapiei.

Ce atmosferă ne așteaptă la concertul „Madrigal for Babies”?

A. P.: Ne așteaptă o atmosferă caldă, care o să ne stimuleze auditiv, senzoric și emoțional. Toate elementele, sonore, vizuale și perceptive au fost alese de către Echipa Madrigal, studiind cu atenție beneficiile și recomandările dovedite științific, pentru a contribui la bunăstarea participanților și pentru a le oferi o experiență unică.

Un gând de final pentru cititorii Psychologies?

A. P.: Îi încurajăm pe toți părinții și îngrijitorii să cânte cu îndrăzneală, fără rețineri. De asemenea, îi invităm la concertul „Madrigal for Babies” la Circul Metropolitan București, sâmbătă, pe 3 iunie, de la ora 11:00. Vom cânta împreună pentru toți bebelușii. Ce poate fi mai frumos?

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top