Now Reading
Incursiune în universul muzical al lui Beethoven la Sala Radio

Incursiune în universul muzical al lui Beethoven la Sala Radio

Revista Psychologies
Gheorghe Costin

O nouă călătorie muzicală extraordinară vineri, 22 martie 2024, alături de Orchestra Națională Radio! Sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin, vom porni  într-o incursiune în universul muzical al lui Beethoven, pe care celebrul violonist Yehudi Menuhin îl descria ca fiind „un colos dincolo de înțelegerea majorității muritorilor”.

La Sala Radio, vă așteaptă două lucrări remarcabile semnate de Beethoven: uvertura Egmont și Simfonia a 8-a. Creată în 1812 la Linz, în casa fratelui său Johann, simfonia a fost revizuită în timp ce Beethoven călătorea în diferite stațiuni de tratament. Aceasta surprinde pasaje cu o notă rustică, inspirate de peisajele pe care compozitorul le-a întâlnit în călătoriile sale.

Premiera acestei capodopere a avut loc la Viena, în februarie 1814, sub conducerea lui Beethoven însuși, chiar dacă era aproape surd. „O astfel de muzică pică direct din cer în creierul compozitorului”, spunea Hector Berlioz, alt mare compozitor, despre Simfonia a 8-a.

În cadrul aceluiași concert de la Sala Radio, pianistul Toma Popovici va interpreta Concertul pentru pian, creație a compozitorului român Paul Constantinescu.

GHEORGHE COSTIN (n. 1955) a studiat la Universitatea Națională de Muzică din București (compoziție și dirijat), continuându-și pregătirea muzicală la cursuri de măiestrie internaționale. Totodată, a beneficiat și de un stagiu de perfecționare la München, cu Sergiu Celibidache. Astfel, după finalizarea studiilor și-a început activitatea dirijorală la Filarmonica din Târgu-Mureș (1986-1988), după care a fost numit dirijor permanent al Filarmonicii „Moldova” din Iași și apoi la Timișoara.

În portofoliul său interpretativ se regăsesc atât piese din genul simfonic, cât și din genul operei, dirijând la Opera Română din Timișoara premierele operelor Otello și Turandot. Totodată, a fost invitat să dirijeze toate filarmonicile din țară, dar și peste hotare, fie ca dirijor oaspete al unor orchestre de prestigiu europene, fie împreună cu orchestre românești – în turnee sau festivaluri în Ungaria, Serbia, Austria, Germania, Franţa, Spania, Portugalia, Italia, Elveţia, Grecia, Anglia, Olanda, Belgia și Canada etc.

În ceea ce privește activitatea componistică, Gheorghe Costin a scris în mai multe genuri, în special muzică de cameră, și este membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor începând din anul 1984. În urmă cu câțiva ani i-a fost înmânată bagheta lui Ionel Perlea, primită de acesta de la însuși Arturo Toscanini.

 

TOMA POPOVICI a absolvit Facultatea de Interpretare Muzicală a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, după care a urmat cursurile de master la College of Fine Arts din cadrul Universităţii din Boston. Activitatea concertistică s-a concretizat prin prezenţa la Festivalul Internaţional George Enescu (1998 şi 2011), la Rockport Chamber Music Festival (2007), Kneisel Hall Festival (2001 şi 2002), Yale University Norfolk Festival (2003), Bucharest Music and Film Festival (2008, 2009 şi 2011), precum şi prin numeroase concerte cu Boston Pops Orchestra, Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio, orchestrele Filarmonicilor din Botoşani, Satu Mare, Oradea, Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Piteşti.Toma Popovici

Mare iubitor al muzicii de cameră, pianistul Toma Popovici este membru fondator al „Trio Strad”, alături de Alexandru Tomescu şi Răzvan Suma, şi al „Trio Tancrede”, alături de Laurent Chatel şi Alexandre Lecarme, şi colaborează cu artişti de prestigiu, precum Dana Borşan, Gabriel Croitoru, Adrian Duminică, Mira Wang, Artur Lukomyanski, Jan Muller-Szeraws ş.a.

Toma Popovici a realizat înregistrări pentru Radio România și în perioada 2004 – 2007 a înregistrat o serie de cinci discuri pentru compania Hammond GMAC.

 

  • Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical. De asemenea, concertul poate fi ascultat LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio, și prin intermediul aplicației Radio România, disponibilă pe dispozitive Android și iOS.

 

  • Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online – pe entertix.ro și myticket.ro – şi în librăriile Cărtureşti.
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top