Now Reading
Violoncelistul Răzvan Suma cântă Haydn la Sala Radio

Violoncelistul Răzvan Suma cântă Haydn la Sala Radio

Revista Psychologies
Sala Radio, muzică și poveste: suita din opera „Ajun de Crăciun” - Nikolai Rimski-Korsakov

Vă invităm să vă bucurați de revenirea violoncelistul RĂZVAN SUMA pe scena Sălii Radio, Miercuri, 13 martie 2024 (ora 19.00).

În compania ORCHESTREI DE CAMERĂ RADIO, Răzvan Suma, unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, va interpreta Concertul nr. 1 pentru violoncel şi orchestră compus de HAYDN.

În programul captivant al serii de la Sala Radio, veți asculta și  Simfonia nr. 82, cunoscută sub numele de „Ursul”, o lucrare semnată tot de geniul muzicii austriece. Haydn, recunoscut ca fiind „părintele simfoniei”, a creat această operă pentru o serie de concerte desfășurate la Paris. Supratitlul „Ursul” este o etichetă atribuită ulterior partiturii. Numele provine dintr-o particularitate a ultimei mișcări, în care Haydn imită sunetele specifice cimpoiului. Această nuanță distinctivă a determinat ca un aranjament pentru pian al simfoniei (din 1829) să fie intitulat intitulat „Dansul Ursului”, amintind de muzica asociată tradițional cu dansurile urșilor, un spectacol popular de stradă în trecut.

Seara de la Sala Radio își va deschide cortina cu o lucrare remarcabilă a lui SCHUMANN: Uvertura, Scherzo şi Finale.

Evenimentul se va desfășura sub bagheta dirijorului NOAM ZUR, fost asistent al celebrului compozitor și dirijor Pierre Boulez, în cadrul Orchestrei Academiei Festivalului de la Lucerna. Repertoriul său include aproximativ 50 de opere și peste 450 de lucrări simfonice din toate stilurile și perioadele, pe care le-a interpretat pe cinci continente, în cei peste 20 de ani de experiență profesională.

 

NOAM ZUR, născut într-o familie de muzicieni, a ales dirijatul de la vârsta de 15 ani și a studiat la Academia de Muzică Rubin din Tel Aviv. Între 2006 și 2008 a avut onoarea de a lucra ca asistent al lui Pierre Boulez, în cadrul Orchestrei Academiei Festivalului de la Lucerna.Noam Zur

Între 2005 și 2007 a fost dirijor rezident principal și director muzical adjunct al Orchestrei Operei și Filarmonicii din Heidelberg, iar între 2008 și 2010 a fost dirijor rezident principal al Teatrului Aalto din Essen. În perioada 2011-2015 a fost dirijor principal la KammerPhilharmonie Frankfurt.

În august 2016, muzicienii Orchestrei Simfonice din Dubrovnik l-au ales să fie dirijorul lor principal invitat. Din 2015, a fost – timp de patru ani – director artistic și dirijor principal al Festivalului anual „Tino Pattiera International Opera Arias Festival” (Dubrovnik, Croația).

În 2017, Noam Zur a preluat funcția de director muzical și dirijor șef pentru Orquesta Sinfónica de Salta din Argentina, funcție pe care a deținut-o până în noiembrie 2020.

Noam Zur activează, de asemenea, în calitate de compozitor și aranjor. Compoziția sa „A Month of Sundays (Hommage à Steve Reich)” pentru vioară solo și live electronics a fost prezentată în premieră la Köln, în cadrul unui concert transmis în direct, în decembrie 2020.

 

RĂZVAN SUMA  are un repertoriu impresionant, realizat în sute de recitaluri şi concerte susţinute în întreaga lume. Pe lângă activitatea concertistică din România, cântă frecvent împreună cu pianistul spaniol Josu Okiñena, alături de care a concertat în săli ca Berliner Philharmoniker, Auditorio Nacional de Madrid, Teatro Colon din Buenos Aires, Centrul Cultural Belém din Lisabona, Megaron din Atena, Kursall din San Sebastian, Casa da Musica din Porto, Opera House din Hanoi – Vietnam.Sala Radio, muzică și poveste: suita din opera „Ajun de Crăciun” - Nikolai Rimski-Korsakov

Răzvan Suma a organizat turnee naționale începând din anul 2012. Suita de proiecte Vă place Bach? ,Vă place Brahms?, Vă place Tango?, Vă place SCHU…?, Vă place Beethoven? sau Vă plaCello? l-au plasat în topul celor mai activi violonceliștilor români. La acestea se adaugă turneele grupului ArgEnTango,  cu proiectele Piazzolla, o poveste autentică, Tango Tradițional și Tango LA CETATE. De asemenea, este fondator al Ansamblului PlaCello, din care mai fac parte violonceliștii Ștefan Cazacu, Ella Bokor și Mircea Marian.

În 2009, Răzvan Suma a devenit solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, iar în calitate de profesor la Universitatea de Muzică Bucureşti dezvoltă o intensă activitate pedagogică. Este invitat să predea la cursuri de măiestrie organizate în ţări ca Spania, Italia, Argentina, Bulgaria, Lituania, Ucraina sau Coreea, iar în România masterclass-ul anual Muzica la Altitudinerealizat alături de violonistul Ştefan Horvath – a devenit un reper.

Pe lângă prezenţa sa constantă în zona muzicii clasice, a participat şi la proiecte mai puţin convenţionale, adresate unui public tânăr, deschis la inovaţie, cum ar fi colaborarea cu trupa Viţa de Vie, în aprilie 2013, când una dintre piesele albumului „Acustic” a fost înregistrată alături de Răzvan Suma.

 

  • Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical. De asemenea, concertul poate fi ascultat LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio, și prin intermediul aplicației Radio România, disponibilă pe dispozitive Android și iOS.

 

  • Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online – pe entertix.ro și myticket.ro – şi în librăriile Cărtureşti.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top