Now Reading
„Ritualul primaverii” la Sala Radio

„Ritualul primaverii” la Sala Radio

Revista Psychologies

Ce poate fi mai potrivit pentru o seara de martie decat partitura compozitorului rus Igor Stravinski – Sacre du printemps (Ritualul primaverii)? Vineri, 20 martie (19.00), la Sala Radio, veti avea bucuria intalnirii cu aceasta lucrare inedita interpretata de Orchestra Nationala Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.

Partitura a fost compusa special pentru a fi dansata de catre celebra companie Ballets Russes, care prezenta spectacole la Paris la inceputul sec. XX.

Sacre du printemps a provocat unul dintre cele mai mari scandaluri pe scena muzicala a secolului, starnind dezaprobarea publicului prezent la premiera din 1913, la Théatre des Champs-Élysées – Paris. Motivul revoltei a fost insa nu numai muzica, ci si coregrafia avangardista, semnata de marele balerin Vaslav Nijinski.

Desi a fost compusa special pentru a fi dansata, partitura lui Stravinski si-a construit propria sa celebritate ca lucrare cantata independent in salile de concerte, fiind adesea considerata una dintre cele mai importante creatii muzicale ale sec. XX. Asa cum sugereaza titlul, compozitia a fost inspirata de diferite ritualuri pagane, asociate in traditiile rusesti cu venirea primaverii si renasterea naturii.

Seara va debuta tot cu o lucrare a unui compozitor rus – Modest Mussorgski – de asemenea inspirata de zona miturilor si legendelor populare. O noapte pe muntele plesuv propune o calatorie imaginara in lumea vrajitoarelor si a ritualurilor lor.

O popularitate deosebita a acestei lucrari este datorata includerii sale in filmul de animatie „Fantasia”, produs in 1940 de Walt Disney, film in care partitura este prezentata in aranjamentul dirijorului Leopold Stokowski.

In repertoriul serii veti asculta de asemenea si unul dintre concertele mozartiene: Concertul nr. 22  in mi bemol major pentru pian si orchestra, in interpretarea pianistei Dana Borsan.

Gheorghe Costin, dirijor al Filarmonicii „Banatul” – Timisoara, a fost invitat sa dirijeze la pupitrul tuturor orchestrelor filarmonice din Romania, dar si peste hotare, fie ca dirijor oaspete al unor prestigioase orchestre europene, fie impreuna cu orchestre romanesti in turnee sau in festivaluri importante.

 

Concertul poate fi ascultat in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, in Magazinele Germanos si la Casa de Bilete a Salii Radio.

Info www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top