Now Reading
Serban Foarta il prefera pe Albert Camus

Serban Foarta il prefera pe Albert Camus

Revista Psychologies

Nu-i un autor in carne si oase, ci fictiv: e un personaj al lui Albert Camus, din «Ciuma», si anume Joseph Grand. Biet contopist municipal, cu existenta cenusie si rutiniera, de holtei, acest mic Grand are un mare vis:…Serban Foarta, scriitorAlbert Camus, scriitor
…scrierea unui roman de geniu dupa a carui lectura editoru-i sa exclame entuziast, in plen: «Domnilor, jos palaria!». De obarsie din Montélimar, el amesteca provincialismele hilare cu cele mai stereotipe expresii rasuflate: «o vreme de vis», «un ecleraj feeric» – ceea ce cauta mereu, ca orice autentic scriitor, fiind cuvantul potrivit.

Negasindu-l, Joseph Grand o tot ia da capo, dupa canonul lui Sisif, astfel ca romanu-i se compune din­tr-o unica fraza incipienta, si anume: «Par une belle matinée du mois de mai, une élégante amazone parcourait, sur une superbe jument alezane, les allées fleuries du Bois de Boulogne».

Cu oleaca de imaginatie, te-ai putea crede-n Marcel Proust, atunci cand Odette e salutata, pe una din aleile din Bois, de catre printul de Sagan – cu deosebirea ca acesta e calaretul, iar nu ea. Remaniabila la infinit, intr-o versiune, alta, fraza are parte de cateva imperceptibile modificari: «svelte amazoane» in loc de «élégante» sau «matinée de mai» in loc de «matinée du mois de mai».

Ma grabesc s-o iau din loc, pe, vorba lui Victor Hugo, «mon agile alezan» (adicatelea, «sprinten roib»), si va fac invitatia de-a-l citi pe Joseph Grand.“

Serban Foarta

Strainul. Ciuma. Caderea. Exilul si imparatia, Albert Camus, Rao de citit:
Strainul. Ciuma. Caderea. Exilul si imparatia.

Rao, 2006

O culegere de romane scurte ale scriitorului francez existentialist, din care sensul (sau nonsensul vietii) se reveleaza din proza premiata cu Nobel.


.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top