Now Reading
Simfonia destinului, de Beethoven, la Sala Radio

Simfonia destinului, de Beethoven, la Sala Radio

Revista Psychologies
JONATHAN BLOXHAM și MARTIN JAMES BARTLETT, invitați speciali la Sala Radio

Descoperă Simfonia a 5-a de Beethoven, supranumită „Simfonia destinului,” una dintre cele mai faimoase opere muzicale din istorie.

 

Una dintre cele mai celebre introduceri din istoria muzicii

Știți care este una dintre cele mai renumite introduceri din istoria muzicii? Cele patru note care deschid Simfonia a 5-a de Beethoven, devenite faimoase în sine, vor răsuna miercuri, 12 iunie 2024 (de la ora 19.00), la Sala Radio. Orchestra de Cameră Radio va interpreta astfel una dintre cele mai des cântate simfonii din lume, compusă între 1804 și 1808. Aceasta este cunoscută și sub numele de „Simfonia destinului,” un nume care nu provine de la compozitorul ei.

 Legenda din spatele Simfoniei a 5-a, Simfonia destinului

Deși s-a spus anecdotic că Beethoven ar fi simțit că aceste note reprezintă destinul bătând la ușa sa, această afirmație nu este autentică. Mai probabil este ca trilul unui sticlete să fi captat atenția compozitorului, Beethoven inspirându-se din lumea păsărilor atunci când, în aceeași perioadă, compunea Pastorala (Simfonia a 6-a). Premiera Simfoniei a 5-a a avut loc pe 22 decembrie 1808, la Viena, și a fost apreciată încă de la prima audiție. În 1842, Filarmonica din New York a inclus-o în concertul său inaugural, iar în 1977, când sonda Voyager a fost lansată în spațiu cu mesaje de pe Pământ, prima parte a acestei lucrări a fost inclusă în mesajul trimis altor galaxii.

Mihai Ritivoiu va interpreta MOZART: Concertul nr. 9 pentru pian şi orchestră – Jeunehomme.

Mihai Ritivoiu a cântat ca solist pe scene din Marea Britanie, Portugalia, Franța, Italia, Germania, România şi Japonia, în săli precum Wigmore Hall, Barbican Centre, Cadogan Hall, Tokyo Metropolitan Theatre, Ateneul Român, Konzerthaus Berlin. A fost invitat al unor festivaluri internaționale de prestigiu, precum Festivalul George Enescu, Young Euro Classic Berlin, St. Magnus International Festival. A colaborat, în calitate de solist, cu Filarmonica George Enescu, Orchestra de Cameră din Lausanne, Orchestra Engleză de Cameră, Orchestra Radiodifuziunii din Leipzig ș.a.

A studiat la Universitatea Națională de Muzică București și Guildhall School of Music & Drama, Londra. A luat parte la cursuri de măiestrie cu reputați pianiști și pedagogi, bucurându-se în același timp de îndrumarea neprețuită a pianistului și compozitorului Valentin Gheorghiu. În 2022, a beneficiat de o rezidență artistică la Cité internationale des arts, prin bursa „George Enescu” a Institutului Cultural Român.

Evenimentul va fi dirijat de Jonathan Bloxham

Evenimentul va fi dirijat de JONATHAN BLOXHAM – care s-a aflat recent la pupitrul unor ansambluri ca Royal Philharmonic Orchestra – Londra, Orchestra Simfonică din München, Salzburg Mozarteum, London Mozart Players. Dirijorul britanic a preluat poziția de director muzical al Teatrului Luzerner – Lucerna (Elveția), începând cu stagiunea 2023/24.

JONATHAN BLOXHAM și MARTIN JAMES BARTLETT, invitați speciali la Sala Radio

Cariera sa de dirijor a fost lansată atunci când a preluat funcția de dirijor asistent la City of Birmingham Symphony Orchestra, în perioada 2016-2018. A fost apoi invitat de Paavo Järvi să dirijeze un concert de vară cu Deutsche Kammerphilharmonie, ceea ce a dus la un proiect de înregistrare și apoi la concerte la Bremen și la Elbphilharmonie Hamburg.

Seara de la Sala Radio se va deschide cu lucrarea compozitorului britanic EDWARD ELGAR: Serenada pentru orchestră de coarde.

 

  • Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical. De asemenea, concertul poate fi ascultat LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio, și prin intermediul aplicației Radio România, disponibilă pe dispozitive Android și iOS.

 

  • Biletele sunt disponibile în sistem online pe www.bilete.ro și în Rețeaua Bilete.ro. Toate biletele cumpărate anterior datei de 7 mai 2024 (prin platformele entertix și myticket) rămân valabile.

 

  • Biletele se pot achiziționa și de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top