Now Reading
Dragostea ca medicament – de David Servan-Schreiber

Dragostea ca medicament – de David Servan-Schreiber

David Servan Schreiber

Medicii au dreptate cand le spun pacientilor ca tutunul si colesterolul dauneaza sanatatii, iar exercitiului fizic are nenumarate beneficii. Au dreptate si cand te intreaba acum cata vreme ti-ai facut analizele.

Dar exista o intrebare pe care nu o pun niciodata: „Ai pe cineva care te iubeste si iti demonstreaza asta?”.

Un studiu arata ca barbatii care sufera de o boala cardiaca, dar raspund pozitiv la intrebarea „Sotia dvs va arata dragostea?”, prezinta de doua ori mai putine simptome decat ceilalti. Si mai mult, desi ei acumulau si factori de risc (colesterol, hipertensiune, stres), se pare ca iubirea sotiilor avea un efect protector. Fenomen invers: 8.500 de oameni sanatosi au fost urmariti timp de cinci ani. Cei care la inceputul sondajului s-au regasit in fraza „sotia mea nu ma iubeste”, au dezvoltat ulcere de trei ori mai mult comparativ cu ceilalti. In acest studiu, era mai bine sa fi fost fumator, hipertensiv sau stresat decat neiubit de sotie.

La femei, beneficiul sustinerii emotionale este la fel de important. Intr-un esantion de o mie de femei care fusesera diagnosticate cu cancer de san, s-au observat de doua ori mai multe decese la cele care au spus ca nu avusesera parte de afectiune.

Cum se explica acest lucru? Dragostea actioneaza prin intermediul creierului nostru cel mai profund, creierul limbic, pe care il au toate mamiferele. El este cel care ne controleaza emotiile si fiziologia: hormonii, sistemul de aparare imunitara, ritmul cardiac, aciditatea stomacului etc. Acest „creier emotional” reactioneaza constant la situatia noastra afectiva si incearca sa compenseze carentele.

Astfel, atunci cand te afli intr-un deficit afectiv, el este cel care pregateste organismul pentru stres: hormonii sunt eliberati in sange, tensiunea arteriala este mai ridicata… Toate acestea slabesc functiile vitale si se finalizeaza prin a favoriza dezvoltarea bolilor cronice. In mod contrar, atunci cand creierul emotional primeste semnalul ca esti iubit si protejat, armonizeaza mai bine sistemul fiziologic… pentru a te pregati de reproducere.

Nu trebuie sa confunzi lucrurile! Sanatatea ta nu depinde doar de dragostea partenerului, ci de calitatea tuturor relatiilor tale afective. Cu copiii, parintii, fratii si surorile, prietenii. Caci ceea ce conteaza este sentimentul de a putea fi in intregime tu insuti langa oricine. De a putea sa te arati slab si vulnerabil, la fel ca si atunci cand pare puternic si radios. De a putea sa razi, dar si sa plangi, sa te lasi cuprins de emotii. De a te sti util si important pentru cineva, si de a avea un contact fizic minim incarcat de caldura. Pur si simplu, de a fi iubit.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top