Now Reading
Belly dance-ul sacru – o formă de meditație prin mișcare

Belly dance-ul sacru – o formă de meditație prin mișcare

elena-carmen-ţuca
belly-dance-ul-sacru-o-formă-de-meditație-prin-mișcare

„Atâta timp cât dansezi pe acest Pământ, consideră fiecare pas pe care  îl faci ca fiind o rugăciune.” – Shikoba

Corpul este un instrument profund de putere. Prin conștientizarea intenționată, respirație și mișcare (dansul) se poate accesa această putere, lucrându-se conștient cu și prin ea. Astfel, se accesează  potențialul de transformare care se află în trupul tău, ce este considerat a fi templul sufletului tău.

De mii de ani, femeile au experimentat puterile vindecătoare și transformatoare ale belly dance-ului sacru. Conform unui studiu realizat de către Ball State, acest tip de dans sporește sentimentul de spiritualitate pentru majoritatea femeilor care învață și practică această artă onorată de-a lungul timpului.

Un sondaj efectuat pe 74 de femei a constatat că dansul oriental este o experiență spirituală pentru trei sferturi dintre respondente. Aceste femei, care au dansat mulți ani, au afirmat, de asemenea, că spiritualitatea este un aspect important al vieții lor.

Rachel Kraus, profesor asistent de sociologie la Ball State, consideră că belly dance-ul eliberează femeile din punct de vedere emoțional, spărgând tipare și deschizând noi căi pentru explorarea spirituală.

„Când dansatorii se lasă purtați de dans, devin mai introspectivi și dezvoltă o conexiune profundă cu o putere superioară, cu alți oameni sau cu o parte mai profundă din ei înșiși”, spune Kraus. Dansul arab este spiritual pentru unii respondenți deoarece aceștia îl consideră ca fiind  o meditație în mișcare.

Ca activitate spirituală, acest tip de dans liniștește mintea, eliberează emoțiile stagnante din corp, curăță energia, aducând echilibru la nivelul minții, trupului și a spiritului. Kraus afirmă că angajarea în activități artistice, cum ar fi belly dance-ul, ajută la stabilirea unui cadru pentru spiritualitate, determinând persoanele în cauză să aloce un anumit timp și spațiu pentru această practică.

„Oamenii își fac în mod obișnuit timp pentru meditație, rugăciune și reflecție profundă. Astfel, dansul oriental devine o modalitate pentru a exprima sentimente și emoții care altfel nu pot fi exprimate prin limbajul cotidian.”, concluzionează Kraus.

5 BENEFICII ALE BELLY DANCE-ULUI SACRU

Pe lângă a fi o meditație în mișcare și o practică spirituală, belly dance-ul este o modalitate excelentă de a te menține în formă, de a câștiga încredere în tine, de a-ți accesa energia feminină  și de a rămâne sănătoasă din punct de vedere fizic și psihic. Și ce e cel mai important, nu contează dacă ai mai dansat înainte sau nu. Fiind una dintre cele mai vechi forme de dans, beneficiile acestuia sunt incontestabile. El promovează corectarea posturii corpului, îmbunătățirea echilibrului și coordonării, accelerează digestia și crește încrederea în sine, fiind și o formă de dans distractivă și extrem de expresivă. Totodată, pentru că reușeșți să te reîmprietenești cu corpul tău și să eliberezi anumite emoții stagnante în corp, te ajută să îți iei puterea personală înapoi.

Pe scurt, cele mai importante beneficii sunt:

  1. Tonifierea mușchilor

Dansul arab ajută în mod semnificativ la tonifierea musculară cu mișcările sale rafinate, care au fost create pentru a lucra acei mușchi feminini de bază, mușchii fesieri, abdominali și coapsele. Este un antrenament minunat, fără să simți măcar că faci mișcare, odată ce te pierzi în forma lui muzicală și artistică!

  1. Creșterea încrederii în sine

Datorită îmbunătățirii imaginii corpului și a tonusului muscular, nivelul de încredere este crescut în mod natural. Belly dance-ul, la fel ca majoritatea celorlalte forme de dans, permite corpului tău să secrete endorfine și dopamină – hormonii care te ajută „să te simți bine”. Pentru că alchimizează emoțiile, ai întotdeauna garanția de a pleca de la grupuri cu o stare extraordinară, transformându-ți starea de spirit într-una pozitivă. Mai mult, pe măsură ce te familiarizezi cu mișcările, vei dori, în mod surprinzător, să le arăți tuturor dansul tău!

  1. Îmbunătățirea echilibrului și posturii

Belly dance-ul încorporează multe mișcări și posturi similare cu Yoga și Pilates, care lucrează ambele coloana vertebrală, genunchii și zona pelviană a corpului. Spatele, genunchii și pelvisul trebuie să fie într-o poziția corectă pentru o executare sănătoasă a mișcărilor. Dansul arab este special conceput pentru corpul unei femei, oferind alinierea și postura corectă pentru a crește mobilitatea și pentru a elimina stresul sau tensiunea din corp.

  1. Oferă cadru pentru socializare

Grupurile de belly dance sunt o modalitate excelentă de a-ți face noi prieteni care au un interes similar cu al tău și de a întâlni oameni din toate categoriile sociale. Vei putea experimenta împreună cu ei călătoria feminității prin acest tip de dans, vei descoperi oameni noi și vei afla poveștile lor, ceea ce îți poate retrezi sau nuanța sfera emoțională. Este o modalitate excelentă de a învăța și de a dezvolta conexiuni mai profunde cu alte persoane.

  1. Creează o experiență meditativă

Dansul arab poate fi o experiență meditativă, mai ales datorită muzicii  captivante și a mișcărilor care te aduc într-o ușoară stare de transă! Este o formă de exercițiu feminină care poate oferi cea mai profundă formă de exprimare, fiind practic ritualistică. Mintea ta este liniștită, emoțiile sunt eliberate, corpul este complet hrănit de mișcările vindecătoare ale belly dance-lui sacru, fiind pe deplin prezent într-o atmosferă vibrantă. Această experiență este extrem de captivantă, ceea ce te face să vrei să te întorci pentru mai mult.

La grupurile de terapie cu lucru pe feminitate prin mișcări de belly dance sacru, lucrez împreună cu participantele  pe vindecarea rănii de feminitate. Pentru a putea face acest lucru, apelez la diferite tehnici specifice psihoterapiei integrative. Și totodată, mă conectez la rădăcinile sacre și antice ale acestei arte numite belly dance, învățându-le simbolistica fiecărei mișcări în parte pentru a putea purifica, elibera și armoniza diferite zone ale corpului și centri energetici. Aceste întâlniri minunate, ce au loc o dată la 2 săptămâni, oferă un antrenament holistic, pentru trup, minte și spirit. Tot prin intermediul ședințelor de grup, ai ocazia de a-ți dezvolta partea creativă, de a-ți îmbrățișa feminitatea și senzualitatea, de a-ți spori încrederea în tine și de a te conecta cu alte femei, care îți vor fi alături pe tot parcursul călătoriei către adevărata ta esență.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top