Now Reading
Jidvei: Recomandări de somelier pentru masa de Revelion (P)

Jidvei: Recomandări de somelier pentru masa de Revelion (P)

Revista Psychologies

Pentru reușita oricărie mese, dar mai ales a celei de revelion felul în care asortăm vinul cu mâncarea este cheia succesului. Constantin Drăgan – somelier Jidvei ne-a pregătit o selecție de vinuri care se potrivesc cu preparatele tradiționale de revelion.

Gustare

Burrata, roșii, ulei de măsline, busuioc proaspăt, muguri de pin – o Salată Caprese reinterpretată – poate fi asociată cu un vin cu o aciditate mai ridicată,  Spumant Jidvei Extra Brut.

Înaintea mesei trebuie servită o băutură care să stârnească pofta de mâncare, fie cu o concentrație mare de alcool, fie o băutură aperitiv cu o aciditate mai ridicată. Putem opta pentru un long drink sau un pahar de vin alb sec, însă întotdeauna cea mai bună alegere va fi vinul spumant. Spumantul Jidvei Extra Brut este obținut prin metoda tradițională care presupune ca a doua fermentație să se desfășoare în aceeași sticlă în care se face limpezirea și livrarea, ceea ce conferă perlajul caracteristic. Acest vin spumant care încântă prin naturalețe și prospețime, îmbină armonios aciditatea cu aromele de măr verde și citrice. Perlajul fin și totodată, persistent este completat de notele de flori de câmp și ierburi aromatice și mineralitatea caracteristică podgoriei Târnave. Aromele suave ale spumantului Jidvei Extra Brut, de flori albe și note ierboase de fân, vor face o asociere foarte bună cu finețea Burratei, iar ușoarele condimente verzi se vor întrepatrunde foarte bine cu busuiocul și cu aromele complexe ale mugurilor de pin. Întotdeauna, vinul spumant va fi servit foarte bine răcit. Și nu uitați că vinul spumant nu este niciodată prea mult!

Pește

Tradiția spune că de pe masa de Revelion nu trebuie să lipsească peștele, pentru a trece peste obstacole ușor, așa cum peștele se strecoară prin apă, pentru a fi curați și iuți în noul an. Fie că vom alege să pregătim păstrav la cuptor, doradă sau biban de mare în crustă de ierburi sau de sare, fie somon învelit în ierburi mediteraneene, rumenit pe plita încinsă și apoi introdus pentru câteva minute la cuptor, vinul cel mai potrivit pentru acest festin va fi un vin liniștit alb, sec cu o aciditate ridicată, care să echilibreze onctuozitatea peștelui gras. Tezaur Jidvei, cupajul Sauvignon Blanc cu Fetească Regală, este un vin semi-aromat, o adevarată încantare a aromelor bine conturate, proaspete și revigorante – citrice, măr verde și flori de iasomie – intens și suav, totodată. Se mai spune că este “crocant”, aciditatea sa relativ ridicată potențează foarte bine gustul bogat peștelui. Sunt convins că va fi acel vin, pe care veți regreta ca nu l-ați cumpărat mai des sau în cantități mai mari.

Curcan umplut

După ce de Crăciun ne-am desfătat cu toții cu nenumărate bunătați, cred că mulți dintre dumneavoastră veți opta la felul principal pentru un curcan rumen și suculent, gătit încet în cuptor. Cel mai grozav curcan la cuptor este curcanul umplut, iar dacă veți alege ca umplutura să conțină, pe lângă clasicele crutoane și verdețuri, câteva merișoare, roșii uscate și stafide, atunci preparatul va fi cu siguranță fabulos. La un asemenea răsfăț culinar, vă recomand să alăturați un vin roze demisec. Nec Plus Ultra Roze este o explozie de arome de fructe roșii bine coapte, frăguțe și căpșuni, dar și note fine de cireșe amare și zmeură. Aciditatea naturală destul de ridicată, specifică podgoriei Târnave, oferă vioiciune și prospețime vinului și echilibrează gustul savuros al curcanului. Merișoarele și stafidele, sucul dulce al cărnii sunt învăluite de aromele fructate vinului Nec Plus Ultra Roze.

Desert

În ceea ce privește desertul pentru masa de Revelion, nu mă pot hotărî ce să aleg: Cheesecake cu cireșe sau Apple Pie cu înghețată de vanilie. „C-o fi una, c-o fi alta”, cu siguranță voi asocia desertul cu Eiswein Jidvei – vin de gheață. Acest vin, el însuși un desert lichid desăvârșit, reprezintă o capodoperă în arta vinificației. Strugurii din soiul Traminer Roz sunt culeși la începutul iernii, după mai mult de zile cu temperaturi medii de -10° C. Aromele impresionante de fagure de miere, caise și gutui coapte, de gemuri și dulcețuri fine și nu în ultimul rând, notele de fructe tropicale precum mango și papaya, fac din acest vin o sarbătoare în sine, o desfătare emoționantă a gusturilor și sufletelor.

Cu toții ducem dorul petrecerilor de Revelion cu mulți prieteni și povești de spus peste an. Până când acestea vor fi posibile din nou, puteți intra în atmosfera de vacanță de final de an cu unul sau mai multe vinuri alese de pe https://www.jidvei.ro/magazin/, la prețuri de sărbătoare.

Text: Constantin Drăgan – somelier Jidvei.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top