Now Reading
Perfecționismul: calea perfectă spre mediocritate

Perfecționismul: calea perfectă spre mediocritate

Avatar photo
perfecționismul-calea-perfectă-spre-mediocritate

O veche legendă persană spune că în Isfahan trăia un comerciant înstărit care nu voia să moară. Era atent la orice indiciu care ar putea semnala apropierea morții. Aflându-se într-o seară într-un han, a văzut-o așezată la o masă, în rochia ei neagră. Când privirile li s-au întâlnit, ea se ridică și veni spre el. Negustorul ieși iute, sări pe cal și două zile o ținu într-o goană până în Samarkand, crezând că a pus suficientă distanță între el și acea viziune înspăimântătoare. Dar când intră în cameră, găsi moartea stând pe pat în așteptarea lui. „Îți mulțumesc că ai făcut efortul să fii punctual, îi spuse moartea. „Acum două nopți, când te-am văzut în Isfahan, am vrut să te anunț de întâlnirea cu mine în această seară în Samarkand, m-am temut că nu ai fi ajuns la timp.

Perfecționismul este o trăsătură psihologică ciudată, care ia forme diferite și este adesea dificil de definit. Mulți cred că a fi perfecționist înseamnă a urmări mereu rezultate maxime sau a nu fi mulțumit cu rezultate mediocre indiferent de activitate. De fapt, multe persoane se mândresc cu faptul că sunt exigente și perfecționiste.

Evident, perfecționistul știe foarte bine că nu există „perfecțiune absolută: un minim de reflecție este suficient pentru a înțelege că orice poate fi îmbunătățit și că, de fapt, ceva poate fi sau nu perfect în funcție de criteriul utilizat.

Deși suntem conștienți de imposibilitatea sarcinii, cultivăm ideea că vizând perfecțiunea suntem conduși la un rezultat care ne apropie de ea și, prin urmare, chiar dacă de neatins, perfecțiunea merită urmărită.

Citește articolul integral în Ediția Specială Psychologies, IUNIE 2020: Ce spui în loc de stres?.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top