Now Reading
10 lucruri pe care persoanele echilibrate emotional nu le fac

10 lucruri pe care persoanele echilibrate emotional nu le fac

Revista Psychologies

Emotiile sunt cei mai buni factori motivanti pe care ii avem. Totodata acestea ne pot motiva chiar si in directii care nu ne sunt prea favorabile. Iata ce situatii gestioneaza corect persoanele echilibrate emotional.

 

Nu au nevoie constanta de atentie

Echilibrul emotional inseamna sa nu ai nevoie de confirmare din exterior despre propria valoare. Cautarea atentiei, aprobarii, complimentelor celor din jur este epuizanta si denota o carenta in autoevaluarea pe care ti-o faci. Ori, daca tu nu stii cat valorezi, nici cei din jur nu vor vedea.

 

Nu se lasa demoralizate

Echilibrul emotional inseamna si rezistenta la atacuri din exterior. La fiecare pas ne putem intalni cu nedreptati, invidie, gelozie, discreditare.

Din pacate, multe dintre aceste atacuri pot veni din partea unor persoane apropiate. Indepartarea lor din jurul nostru este o decizie inteleapta, atunci cand observam ca incearca sa ne demoralizeze constant.

 

Nu pastreaza furia sau supararea

Atunci cand pastrezi sentimente negative pe urma unei situatii, sau datorita unei persoane, deja iti pasa mai mult decat ar trebui.

Astfel de impotmoliri nu fac decat sa te epuizeze energetic, fara sa aduca o solutie echilibranta. Invata sa ierti atunci cand este cazul sau sa eviti o persoana fara a te consuma pe seama acestui lucru.

 

Nu renunta la ceea ce fac

Majoritatea deciziilor ni le bazam si pe parerea sau confortul celor apropiati noua. Iar daca in anumite zone deciziile comune sunt recomandate, in altele sunt chiar de evitat.

O persoana echilibrata emotional poate face un anumit lucru doar pentru placerea pe care acela o aduce si nu va renunta doar pentru ca altii desconsidera actiunea respectiva.

 

Nu renunta sa creada in propria persoana

Atunci cand ai o relatie echilibrata cu propria persoana, cand inveti sa te iubesti, sa te apreciezi si sa te cunosti mai bine, inveti totodata sa nu te indoiesti de tine, sa nu te lasi prada gandurilor negative sau vocii critice interioare.

 

Nu se poarta urat

Un comportament agresiv ar fi indicat intr-o situatie in care intimidarea este necesara (ce situatie o fi aceea, oare?).

Perpetuarea unei asemenea atitudini compenseaza lipsa increderii in sine si mascheaza fricile.

 

Nu primesc pe oricine in viata lor

O persoana echilibrata emotional, reuseste sa isi mentina aceasta stare si prin selectia persoanelor cu care se inconjoara.

Cei care incearca sa demoralizeze, criticii constanti, persoanele negativiste nu isi au locul in preajma lor. Nu permite vampirilor energetici sa iti polueze zen-ul personal.

 

Nu le este teama de iubire

Ajungem sa spunem ca ne temem de relatii atunci cand experienta personala nefericita ne plaseaza in zona in care frica fata de o noua suferinta sau dezamagire este atat de mare incat ajungem sa evitam cu totul noi relatii.

Gandeste pozitiv, ca astfel de experiente nu se vor mai repeta intrucat esti o persoana minunata. Iar daca lucrurile nu functioneaza nu este neaparat vina unuia dintre parteneri ci a combinatiei voastre care nu merge.

 

Nu fug de singuratate

Siguranta emotionala inseamna sa nu ai constanta nevoie de actiune pentru a-ti evita demonii personali.

Nu inseamna ca eviti aventura sau activitatile noi, dar poti aprecia la fel de mult o simpla plimbare sau citirea unei carti sau momentele petrecute cu tine insuti, aproape de propriile sentimente.

 

Nu au o problema sa spuna „nu”

Sa fii asertiv inseamna sa iti faci cunoscute sentimentele sau opiniile menajand interlocutorul dar afirmand totodata ceea ce simti nevoia sa faci cunoscut.

In egala masura, inseamna si sa nu iti fie teama sa spui „nu”. Atunci cand din frica de a nu dezamagi sau de a nu fi pe placul altora accepti prea multe, ajungi sa nu mai fi relevant, iar opiniile tale sa nu fie considerate.

 

Foto: Hepta

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top