Now Reading
Cum te poate ajuta Respiratia Holotropica in anxietate

Cum te poate ajuta Respiratia Holotropica in anxietate

Revista Psychologies

Un fost anxios corporatist, economist pentru 13 ani, scrie acum din perspectiva psihoterapeutica despre cum te poate ajuta respiratia holotropica in anxietate.

 

Calatoria ei interioara de ani de zile, declansata de o perioada dificila in viata ei,  a determinat-o sa caute in profunzimea fiintei  ei raspunsurile la cum sa-ti restabilesti echilibrul emotional si sa traiesti liber, in contact deplin cu corpul tau, emotiile tale si cu oamenii din jur.

 

Ce declara ea:

“Respiratia Holotropica m-a ajutat sa ma abandonez cat mai profund in interiorul meu si  sa descopar parti din mine de care nu eram constienta si care ma influentau si imi conditionau existenta intr-un fel in care nu era potrivit pentru mine.

A fost un mod incredibil de a ma conecta cu emotiile mele, cu corpul meu, in asa fel incat m-a ajutat sa ma eliberez de tensiunile, emotiile reprimate in interiorul meu.

Acest proces desfasurandu-se intr-un cadru puternic de sustinere, mi-a permis sa ma abandonez total si sa ma eliberez de tensiuni, obtinand apoi si o intelegere a cum am creat aceste tensiuni in interior, si apoi, o data cu eliberarea lor, ce sa fac cu golul ramas.

Rezultate dupa aproximativ 10 sesiuni de respiratie: am inceput sa traiesc zi de zi mult mai linistita si intr-un mod mult mai conectat cu mine si cu cei din jur.

Asta nu inseamna ca viata mea a inceput de atunci sa fie perfecta, ca nu am mai trecut prin dificultati, insa nu a mai fost dificil pentru mine sa fiu in acele locuri, ci sa stau cu ele.

Pur si simplu, respiratia holotropica m-a ajutat sa ma las sa curg cu viata. Asta a fost esenta lucrului meu la nivel personal cu respiratia holotropica.”

Respiratia este strans legata de anxietate; prin urmare, este foarte important cum respiram. O data ce devenim anxiosi, respiratia devine superficiala iar aceasta respiratie nu ajuta  organismul sa se oxigeneze si sa elimine dioxidul de carbon.
Exista o singura respiratie trecand prin noi toti si cand suntem constienti de respiratia noastra, inima noastra se deschide si comunicam de la nivelul inimii, obtinand intelegeri profunde cu privire la ce se intampla.
Respiratia este singurul vehicul care ne conecteaza cu Universul. Prin respiratia noastra, noi toti suntem conectati. Respiratia este purtatorul Spiritului.

Teoria transpersonala sustine ca tratarea anxietatii, si nu numai, necesita accesarea si experimentarea deplina a evenimentelor inradacinate la toate cele trei niveluri ale psihicului uman: perinatal, biografic si transpersonal.

Doctorul psihiatru Stanislav Grof, impreuna cu sotia sa, Christina Grof, a dezvoltat tehnica de respiratie holotropica ca un mod de a realiza aceasta sarcina, avand la baza cercetarile moderne asupra constiintei.

 

Metoda:

Respiratia HolotropicaTM   este un proces in care respiratia mai rapida, profunda, intr-un context de suport, este folosita ca un catalizator in accesarea starilor de constiinta extinsa.

Aceste stari de constiinta extinsa activeaza mecanismul de auto-vindecare, aducand la suprafata continuturi din inconstient pregatite pentru a fi procesate intr-o modalitate creativa.

Tehnica respiratiei este in realitate destul de simpla. Clientul este instruit sa se intinda, sa se relaxeze si apoi sa inceapa sa respire mai rapid si mai profund decat de obicei. In timp ce clientul incepe sa proceseze aceasta respiratie mai rapida, este difuzata muzica evocativa.

Respiratia impreuna cu muzica te ajuta sa accesezi gradual starea de constiinta extinsa, necesara pentru a accesa materialul reprimat din nivelul biografic, cat si domeniile perinatal si transpersonal.

Starea de constiinta extinsa produsa de respiratia holotropica este vazuta in primul rand ca o calatorie intrapsihica cu comunicare minima verbala, sau deloc intre client si facilitator. Sesiunile dureaza in general intre doua si trei ore.

Lucrul cu starile holotropice explica anxietatea ca fiind o energie intensa reprimata pe care o purtam in organism ca incarcatura emotionala si fizica.

O parte a acestei energii apartine nivelurilor biografice ale acestor sisteme, care contin amintiri ale unor traume psihologice si fizice din pruncie si copilarie.

O alta parte considerabila a acestei incarcaturi energetice este de origine perinatala si reflecta faptul ca amintirea nasterii nu a fost adecvat procesata si continua sa existe in inconstient sub forma unui gestalt incomplet, emotional si fizic, de importanta majora.

In timpul nasterii, cantitati mari de energie sunt generate prin stimularea excesiva a neuronilor si nu pot fi descarcate din cauza captivitatii in canalul nasterii.

In unele cazuri, traumele prenatale pot contribui semnificativ la incarcatura negativa si participa la geneza simptomelor de anxietate.

Unele persoane au o istorie prenatala dificila, care implica factori precum stresul emotional si fizic la care este supusa mama insarcinata, pericolul sau tentativa de avort, sarcina toxica si incompatibilitatea RH-ului.

Sursele cele mai profunde ale energiei aflate la baza tulburarilor de anxietate pot fi trasate de obicei pana in domeniul transpersonal, in special pana la elemente karmice si arhetipale.

Din starile experietiale profunde reiese ca ceea ce determina tulburarile de anxietate sunt traumele fizice neasimilate si neintegrate, precum amintirile disconfortului asociat cu bolile copilariei, operatiile, ranile sau senzatia de inec.

La un nivel mai profund, simptomele sunt legate de trauma nasterii si chiar de traumele fizice asociate cu amintirile din vietile anterioare.

In starile holotropice, nu se lucreaza specific, selectand o experienta anume. Aceste stari holotropice tind sa activeze un fel de “radar intern”, care aduce automat in constiinta continuturile inconstiente cu cea mai mare incarcatura emotionala din momentul respectiv, mai ales pe cele mai accesibile procesarii constiente.

Este o terapie non-verbala. O data ce clientul intra in starea holotropica, materialul de procesat este ales aproape automat si trait la intesitate maxima.

Pentru integrarea experientei, clientul este invitat sa deseneze o mandala care sa sublinieze experienta, sa scrie sau sa foloseasca Sand Play, dupa care este incurajat sa impartaseasca grupului experienta traita.

In cazul in care mai este necesar, se recomanda psihoterapie individuala pentru a asimila experienta in totalitate.

Grof sugereaza ca experientele de respiratie holotropica duc de multe ori la o reducere semnificativa in anxietate, cresterea stimei de sine si a sentimentului de conexiune cu ceilalti.

 

Daca ti-a trezit curiozitatea de a experimenta starile holotropice, atunci sa stii ca poti face acest lucru impreuna cu Daniela Tiribegea – Facilitator de Respiratie HolotropicaTM format si autorizat de catre cel care a dezvoltat aceasta metoda, Stanislav Grof.

Daniela Tiribegea este psiholog clinician, psihoterapeut gestalt in supervizare si experimenteaza aceste stari de constiinta extinsa din anul 2008.

Acum ofera sesiuni individuale sau de grup de respiratie holotropica si sedinte de psihoterapie gestalt. In cadrul sedintelor de psihoterapie ofera un cadru terapeutic profesionist, de continere si incredere care sa va sustina in procesul interior de redescoperire a resurselor si calitatilor pe care le detineti.

Va recomandam, de asemenea, urmatorul workshop din 20-22 Martie 2015 – invitat special Jean Farrell din Irlanda – Facilitator si trainer la Grof Transpersonal Training, psihoterapeut specializat pe trauma. Ea este pasionata de Grof Respiratie Holotropica si este certificata ca facilitator din anul 1996.

Pentru cei care vor sa afle mai multe despre respiratia holotropica, vezi aici www.respiratie-holotropica.ro

 

Foto:  Woman in autumnal park

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top