Now Reading
Metode de gestionare a stresului

Metode de gestionare a stresului

Revista Psychologies

Atunci cand vorbim despre gestionarea stresului, trebuie sa ne gandim la etapele prin care putem elimina sau minimaliza efectele acestuia: identificarea stresorului, evaluarea gravitatii, comparatia cu alte situatii asemanatoare pe care ai reusit sa le gestionezi in trecut. Instrumente concrete? In articolul ce urmeaza.

 

Pentru inceput este foarte important sa descoperim cauza care ne face sa fim atat de stresati. Sunt situatii stresante foarte grave precum: decesul cuiva drag, divortul, o boala grea de care sufera o persoana la care tinem, somajul sau problemele financiare, lipsa unui partener afectiv, o sarcina cu probleme, ori situatii nu foarte grave: certurile cu partenerul de viata, copiii, colegii sau seful, un program lung de lucru, salariul nesatisfacator.

Pentru a reusi sa gestionam situatiile stresante este nevoie sa ne dezvoltam inteligenta emotionala, comunicarea, sa schimbam unele comportamente sau preocupari.

 

Inainte de orice este bine sa ne gandim la problema si la modul in care putem gestiona situatia stresanta prin:

– dezvoltarea abilitatilor de comunicare;

– dezvoltarea relatiilor sociale;

– schimbarea unghiului din care privim anumite situatii;

– evaluarea carierei din punctul de vedere al asteptarilor salariale sau a pozitiei in cadrul companiei. Iar in functie de ce descoperim sa incercam sa schimbam locul actual de munca, sa ne  completam studiile, sa schimbam domeniul de activitate;

– practicarea hobby-urilor care ofera momente de liniste, de relaxare;

– exercitiile fizice care ajuta la imbunatatirea starii de sanatate fizica si psihica. Descopera sportul sau activitatea care iti place, astfel incat efectul sa fie maxim.

– un partener pe care sa te poti baza

– prietenii adevarati care iti sunt aproape in momentele grele

 

Autor: psiholog Constantin Cornea, Clinica Psievolution, www.psievolution.ro

 

Foto:  Woman sleeping at work

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top