Rolul banilor în procesul terapeutic

Procesul terapeutic înseamnă un angajament între pacient și terapeut. Iar rolul banilor este unul foarte mare. Iată ce semnificații are plata ședințelor de terapie.

Citește și:

Pentru sanatatea psihica, ce alegi: consilier, psihoterapeut sau coach?

Ce se face si ce nu in psihoterapie

 

În cadrul terapeutic psihanalitic totul se analizează. Banii nu fac rabat de la această regulă.

Deoarece terapia se bazează pe o relație între doi oameni, ambele părți trebuie să fie interesate de însănătoșire pentru a funcționa optim.

Datorită importanței pe care o pune societatea asupra banilor, un criteriu de evaluare des întâlnit pentru motivație este valoarea financiară.

Dacă o persoană are o anumită problemă și vine în terapie cu dorința de a o rezolva, refuzul de a plăti un tarif mărit cu 10% poate demonstra tocmai faptul că acea persoană nu pune mare preț pe rezolvarea conflictului.

De asemenea, dacă tot am vorbit de refuzul de a plăti o anumită sumă de bani, este important și ce facem cu persoanele foarte bogate care își pot permite orice sumă. Este total greșit ca un psiholog să profite de acest lucru.

Un exemplu foarte interesant îl constituie un terapeut care, având în față un milionar în euro, a decis să îi ia aceeași sumă de bani ca a unui om normal, dar a mutat ședința la ora 5 dimineața.

Trezitul la acea oră este o bună dovadă de motivație. Doar dacă vrei cu adevărat să scapi de suferința psihică accepți acest nivel de frustrare, când îți este foarte ușor să renunți, pur și simplu.

Strâns legată de valoarea banului este și dorința de a controla. Trăind într-o lume în care cu banii se pot cumpăra foarte multe lucruri, controlul poate fi exercitat prin plată.

Au fost întâlnite des cazuri de persoane care i-au propus terapeutului să îi „cumpere” toate orele de terapie, adică să înlăture orice al pacient rival și să păstreze psihologul doar pentru el.

Nu în ultimul rând apare și dorința de apropiere emoțională. O persoană poate să plătească pe tot anul în avans doar pentru a avea certitudinea că nu va fi părăsit în terapie.

Banii sunt foarte importanți în procesul terapeutic și pot fi asociați cu foarte multe lucruri, în funcție de lanțul simbolic al fiecărei persoane.

Important pentru orice terapeut este să intre în acel lanț simbolic și să îl descopere. Important pentru orice pacient este să nu judece după aparențe un terapeut care îi cere să plătească și ședințele la care lipsește.

 

De Tiberiu Seeberger, psihoterapeut psihanalist în formare

Tel.: 0761.517.763

Foto: shutterstock.com

loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Vrei să schimbi un obicei nesănătos? Soluția nu este să renunți la el...
Vrei să schimbi un obicei nesănătos? Soluția nu este să renunți la el…

Fiecare dintre noi poate numi cel puțin un obicei nesănătos la care vrea să renunțe. Dar nu e simplu, nu? Asta și pentru că am abordat greșit schimbarea. Iată o perspectivă nouă.

Citeste
Cum ne dă încredere în sine sentimentul de apartenență
Cum ne dă încredere în sine sentimentul de apartenență

Dependența de cineva nu este deloc benefică, dar să ai acel sentiment de apartenență îți poate schimba viața complet, și numai în bine. Uite cum.

Citeste
Cum să gestionăm depresia și sentimentul de vinovăție
Cum să gestionăm depresia și sentimentul de vinovăție

Depresia este susținută de un sentiment general de vinovăție. Iată motivele pentru care acesta devine copleșitor și ce putem face.

Citeste
Exerciții de mindfulness pe care să le faci acasă sau la birou
Exerciții de mindfulness pe care să le faci acasă sau la birou

Vrei să te bucuri mai mult de viață? Sa elimini stresul și să ai o mai bună igienă emoțională? Apelează cu încredere la mindfulness.

Citeste
Practică mindfulness pentru a-ți schimba viața și a fi mai fericit
Practică mindfulness pentru a-ți schimba viața și a fi mai fericit

Mindfulness nu e magie, ci o tehnică cu solidă bază științifică care ne ajută să fim mai fericiți, să dezvoltăm relații armonioase cu cei din jur și să fim mai bine cu noi înșine.

Citeste
Indicii dacă ai sau nu agorafobie
Indicii dacă ai sau nu agorafobie

O cunoaștem drept teama de mulțimi, dar se extinde și către alte zone precum teama de a merge cu metroul ori de a zbura cu avionul. Care sunt simptomele agorafobiei și cum ne putem vindeca, explică psihoterapeutul Roxana Arion.

Citeste