Rolul banilor în procesul terapeutic

Procesul terapeutic înseamnă un angajament între pacient și terapeut. Iar rolul banilor este unul foarte mare. Iată ce semnificații are plata ședințelor de terapie.

Citește și:

Pentru sanatatea psihica, ce alegi: consilier, psihoterapeut sau coach?

Ce se face si ce nu in psihoterapie

 

În cadrul terapeutic psihanalitic totul se analizează. Banii nu fac rabat de la această regulă.

Deoarece terapia se bazează pe o relație între doi oameni, ambele părți trebuie să fie interesate de însănătoșire pentru a funcționa optim.

Datorită importanței pe care o pune societatea asupra banilor, un criteriu de evaluare des întâlnit pentru motivație este valoarea financiară.

Dacă o persoană are o anumită problemă și vine în terapie cu dorința de a o rezolva, refuzul de a plăti un tarif mărit cu 10% poate demonstra tocmai faptul că acea persoană nu pune mare preț pe rezolvarea conflictului.

De asemenea, dacă tot am vorbit de refuzul de a plăti o anumită sumă de bani, este important și ce facem cu persoanele foarte bogate care își pot permite orice sumă. Este total greșit ca un psiholog să profite de acest lucru.

Un exemplu foarte interesant îl constituie un terapeut care, având în față un milionar în euro, a decis să îi ia aceeași sumă de bani ca a unui om normal, dar a mutat ședința la ora 5 dimineața.

Trezitul la acea oră este o bună dovadă de motivație. Doar dacă vrei cu adevărat să scapi de suferința psihică accepți acest nivel de frustrare, când îți este foarte ușor să renunți, pur și simplu.

Strâns legată de valoarea banului este și dorința de a controla. Trăind într-o lume în care cu banii se pot cumpăra foarte multe lucruri, controlul poate fi exercitat prin plată.

Au fost întâlnite des cazuri de persoane care i-au propus terapeutului să îi „cumpere” toate orele de terapie, adică să înlăture orice al pacient rival și să păstreze psihologul doar pentru el.

Nu în ultimul rând apare și dorința de apropiere emoțională. O persoană poate să plătească pe tot anul în avans doar pentru a avea certitudinea că nu va fi părăsit în terapie.

Banii sunt foarte importanți în procesul terapeutic și pot fi asociați cu foarte multe lucruri, în funcție de lanțul simbolic al fiecărei persoane.

Important pentru orice terapeut este să intre în acel lanț simbolic și să îl descopere. Important pentru orice pacient este să nu judece după aparențe un terapeut care îi cere să plătească și ședințele la care lipsește.

 

De Tiberiu Seeberger, psihoterapeut psihanalist în formare

Tel.: 0761.517.763

Foto: shutterstock.com

loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Cum ne afectează la maturitate traumele din copilărie
Cum ne afectează la maturitate traumele din copilărie

Traumele din copilărie ne ghidează deseori viața adultă mai mult decât suntem în stare să recunoaștem. Rănile nevindecate și suferințele îngropate pot fi reale piedici în calea atingerii potențialului nostru real. Pentru că, în interior, vom purta mereu un copil vulnerabil, trist, neîncrezător. Psihologul Andra Zaharia ne spune cum să depășim o copilărie tristă și cum să alegem corect drumul spre vindecare.

Citeste
De ce insistăm să păstrăm aparențele și cât de rău ne face asta
De ce insistăm să păstrăm aparențele și cât de rău ne face asta

Unii oameni țin mortiș să păstreze aparențele, chiar dacă asta riscă să le afecteze foarte serios viața. Nu își conștientizează problemele sau le bagă sub preș… Cum ajungem aici și ce e de făcut?

Citeste
Vrei să-ți îmbunătățești stima de sine? Iată ce să faci
Vrei să-ți îmbunătățești stima de sine? Iată ce să faci

Cu toții ar trebui să ne creștem stima de sine pentru că o atitudine corectă ne ajută să obținem mai ușor ceea ce ne dorim și să fim în armonie cu noi înșine. Iată ce putem face.

Citeste
3 simptome de ADHD care îți creează probleme
3 simptome de ADHD care îți creează probleme

Mulți dintre noi nu știm că avem ADHD, gândindu-ne că așa suntem noi, mai agitați. Iată câteva simptome ale acestei tulburări pe care le putem identifica la noi sau cei apropiați.

Citeste
5 informații personale care ar trebui să rămână secrete
5 informații personale care ar trebui să rămână secrete

Cu toții avem secrete. Iar cea mai mare greșeală este să ne așteptăm ca alții să ni le păstreze. Iată câteva informații pe care nu trebuie să le împărtășim. Pentru o viață liniștită.

Citeste
Ce ascunde hoarding-ul sau acumularea de obiecte
Ce ascunde hoarding-ul sau acumularea de obiecte

Poate ai văzut filme sau documentare despre oameni cu casele ticsite de obiecte, pe care nu sunt dispuși să le arunce, deși sunt inutile și ocupă aproape toată locuința. Fenomenul este extrem de serios și nu doar ceva ce vezi la televizor. Detalii de la psihologul Roxana Arion.

Citeste