Now Reading
Lectii despre manipulare si un documentar in premiera: „The Central Park Five”

Lectii despre manipulare si un documentar in premiera: „The Central Park Five”

Revista Psychologies

Festivalul International de Film Cinepolitica face o oprire in aceasta toamna, intre 23 si 25 septembrie, la Cinema Elvire Popesco din Bucuresti, pentru o portie de filme pe teme politice, la zi, „un aperitiv” pentru editia din primavara lui 2014. Cinepolitica Extra Time inseamna cinci filme, o lansare de carte si o dezbatere despre manipularea in mass-media.

Evenimentul Cinepolitica Extra Time se va deschide luni, 23 septembrie, de la 20.00, cu premiera „The Central Park Five”/ „Cei cinci din Central Park”, un documentar intens si provocator regizat de Ken Burns, Sarah Burns si David McMahon si prezentat la Festivalul de la Cannes. Foarte bine primit de critica si de public – a fost selectionat la festivalurile de la Toronto si Telluride – filmul reia un caz celebru in Statele Unite, indelung dezbatut in presa americana.

Folosind inregistrari de arhiva, interviuri cu cei implicati si cu experti si conturand clar contextul politic si social, documentarul arata cum a fost posibil ca patru tineri afro-americani si un hispanic sa fie inchisi pe nedrept pentru violarea unei femei in Central Park din New York, in aprilie 1989. Adevarul a iesit la iveala abia dupa ce patru dintre ei si-au ispasit sentintele: in 2002, un criminal si violator condamnat pe viata si-a recunoscut fapta.

„O crima notorie – violarea unei femei care facea jogging in Central Park, in 1989 – e revizitata in aceasta dureroasa, furioasa si riguros documentata poveste despre rasism, injustitie si frenezia mass media”, scria criticul A.O. Scott de la „The New York Times”, plasandu-l pe locul cinci in topul celor mai bune filme de anul trecut.

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=aIGBUXuZGyQ

Proiectia va fi urmata de dezbaterea cu tema „Manipularea in mass-media”, moderata de analistul Bogdan Ficeac, autorul cartii „Tehnici de manipulare”.

Prilej de dezbatere va fi si documentarul care precede proiectia lui „The Central Park Five”, de la ora 18.00 – „Tot ceea ce sclipeste” / „All That Glitters”, in regia lui Tomaš Kudrna. Filmul abordeaza o tema fierbinte pentru societatea romaneasca, in contextul protestelor si dezbaterilor despre Rosia Montana: soarta unor sateni din Kirgistan, care se confrunta cu tonele de cianuri ale unei mini de aur exploatate de o firma canadiana. In 1998, doua tone de cianuri de la mina Kamtor s-au scurs intr-un rau, otravind ape, pamanturi, animale si pe miii de locuitori ai zonei.

Intr-o tara care arata ca un muzeu sovietic in aer liber, oameni care n-au avut niciodata parte de libertate si autonomie sunt pusi brusc in situatia de a lua decizii financiare si politice. In acest context, capitalismul feroce ii prinde nepregatiti si ii deposedeaza de tot ce au mai valoros. „Tot ceea ce sclipeste”, extrem de creativ in abordare si foarte bine documentat, a participat la numeroase festivaluri si a castigat Premiul pentru Cel mai bun film politic la prima editie Cinepolitica (2012).

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=cI0Pd2MOIYM

 

Site oficial: www.cinepolitica.ro

Facebook: https://www.facebook.com/cinepolitica.filmfestival

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top