Portretul psihologic al unui hoţ din cyberspaţiu

V-aţi întrebat cum arată un infractor din cyberspaţiu? Cum gândeşte el? Ironia face să nu fie foarte diferit de un hoţ din offline. Adică psihologia umană e aceeaşi, indifferent că operează de la taste sau într-o zonă rău famată a unui mare oraş.

 

Aşadar, cine fură softuri şi de ce? Răspunsul e unul simplu: cam toţi cei care pot să o facă fără frica de a fi pedepsiţi.

 

Cine sunt însă aceşti piraţi ai spaţiului cibernetic?

Cum pot fi ei opriţi? Se pare că sunt, cu precădere, bărbaţii tineri, din punct de vedere socio-demografic. Pirateria e un comportament destul de bine plănuit, nu e un act impulsiv, aşa cum sunt multe din actele ilegale şi chiar criminale.

Apoi s-a constatat că anumite trăsături de personalitate sunt buni predictori pentru a spune dacă cineva este sau nu este înclinat să facă acte de piraterie.

Se pare că cei care au un bias optimist, adică sunt mai înclinaţi către optimism, sunt şi mai probabil înclinaţi să facă astfel de fapte antisociale, pentru că ei cred că nu vor fi prinşi.

Pirateria e ceva serios şi ameninţător din punct de vedere economic la adresa companiilor. Deci cum pot fi aceşti inşi opriţi de la a fura soft sau content? Se pare că măsurile punitive nu funcţionează.

Campanii majore au fost derulate pentru a educa userii cu privire la pericolele softurilor piratate. Iar acestea au avut efecte, pentru o anume perioadă. Însă internetul este un mediu extrem de competitiv şi unde lucrurile evoluează rapid.

Uneori preţul prohibitiv al unui soft îl face pe userul cu comportament ilicit să-şi asume riscul. Şi cum poate fi caracterizată o astfel de atitudine?

Câţiva cercetători americani au făcut diverse studii asupra unor eşantioane de populaţie reprezentative pentru aceste comportamente. Prin intermediul interviurilor, cercetătorii au reuşit să contureze un portret al celui care face acte ilicite pe internet.

Iată câteva trăsături comportamentale ale acestora. Pe scurt, iată cum gândesc ei.

  1. Refuzul responsabilităţii personale („Nu e treaba mea, dacă pot să iau, iau.“)
  2. Refuzul acceptării că faci un rău cuiva („Nu fac rău nimănui, au de unde să câştige.“)
  3. Refuzul de a accepta că sunt victime („Nu fac niciun rău, iau un soft sau muzică de pe net.“)
  4. Condamnarea celor care condamnă acest obicei („Ce au cu mine, sunt nişte nebuni, eu îmi văd de treaba mea.“)

 

Toate aceste idei şi cogniţii le permit celor cu comportamente ilicite să îşi justifice propriile acte. Să îşi spună că au un comportament acceptabil, fără a lua în calcul că ei încalcă nişte norme morale.

Cea mai comună idee constatată în rândul celor intervievaţi a fost că ei nu fac rău de fapt nimănui.

Sunt tehnici de gândire care în psihologie poartă numele de „raţionalizare“, şi care ne ajută pe noi, oamenii, să avem – ocazional – acele comportamente imorale cu care, în alte contexte, nu suntem de acord.

De obicei este un raţionament de tipul:  „ştiu că fac ceva imoral, dar până când nu sunt legi mai stricte, nu prea mă interesează şi nu îmi pasă. “

La toate acestea se adaugă un parametru important: anonimitatea data de Internet. Anonimatul acesta merită o discuţie separată, pentru că în contextual anonimatului intervin majoritatea comportamentelor antisociale, de la bully-ing la furturi de tot felul.

Un experiment făcut de psihologul American Dan Ariely arată cât de important este anonimatul versus sentimental că eşti supravegheat în a avea un comportament moral.

La bucătăria unei companii, în locul de unde angajaţii se serveau cu cafea, se aflat şi pliculeţe de zahăr şi de ceai. Pe peretele de lângă acest loc, se afla un poster care era schimbat săptămânal.

O săptămână posterul arăta nişte flori frumoase, iar în următoarea săptămână posterul reproducea un chip expresiv cu ochi care priveau direct angajaţii veniţi să ia cafea.

Numărând în fiecare săptămână pliculeţele de ceai şi de zahăr, s-a constatat că atunci când angajaţii erau priviţi de acei ochi duri, nu luau cu ei pliculeţe de ceai şi zahăr.

Pe când florile nu aveau acest efect prohibitiv. Aşadar, simpla impresie că eşti privit te poate face să te comporţi moral. Anonnimitatea de pe internet ar putea fi astfel explicate din punctul de vedere al psihologiei.

 

Foto: 123rf.com

Comentează și tu
Recomandări
Liberalizarea transportului rutier de persoane, ar ieftini cu până la 80% călătoriile cu autocarul!
Liberalizarea transportului rutier de persoane, ar ieftini cu până la 80% călătoriile cu autocarul!

MementoBus, singura companie de transport low-cost cu autocarul din România, solicită Guvernului României să acționeze în interesul cetățenilor, liberalizând piața transportului rutier de persoane și să le ofere implicit românilor, acces la călătorii cu autocarul cu până la 80% mai ieftine.

Citeste
Goodie bag-ul GLAMOUR Beauty Festival 2017: un adevărat răsfăț de beauty
Goodie bag-ul GLAMOUR Beauty Festival 2017: un adevărat răsfăț de beauty

Am dat start primului festival din România dedicat frumuseții: GLAMOUR Beauty Festival! Pe 13 și 14 mai, la Hanul Gabroveni, răsfățul tău va fi pe primul loc. Nici cadourile nu vor lipsi: iată ce conține goodie bag-ul GLAMOUR Beauty Festival 2017, pe care îl va primi fiecare participant!

Citeste
Cotrugli Business School pune la bătaie burse de 200.000 de euro
Cotrugli Business School pune la bătaie burse de 200.000 de euro

Școala de afaceri Cotrugli Business School acordă peste 15 burse integrale sau parțiale celor interesați să urmeze programele sale.

Citeste
Acneea: o relație de prietenie
Acneea: o relație de prietenie

Află de la creatorii produselor dermato-cosmetice Ivatherm și de la Oana Stoianovici, coach transformațional, cum să te împrietenești cu tenul tău în perioada de tratament împotriva acneei și ce produse să folosești. Însă, înainte de toate, nu uita: urmează sfaturile recomandate de către medicul tău dermatolog.

Citeste
GLAMOUR de mai: trenduri fabuloase și mici obsesii de primăvară
GLAMOUR de mai: trenduri fabuloase și mici obsesii de primăvară

Cele mai cool trenduri ale primăverii, produsele de beauty care te vor face să radiezi, dar și filmele pe care nu le putem rata, cărțile care ne inspiră și o scrisoare sinceră și deschisă despre depresia postnatală a uneia dintre cele mai îndrăgite staruri de la Hollywood, Chrissy Teigen. Toate acestea te așteaptă în paginile numărului de mai GLAMOUR, din 21 aprilie la punctele de distribuție a presei.

Citeste
Pirateria de programe software – Cum te transformi din infractor în victimă și apoi iar în infractor
Pirateria de programe software – Cum te transformi din infractor în victimă și apoi iar în infractor

În România, șase din zece programe de orice fel, fie că sunt sisteme de operare sau aplicații, se utilizează nelicențiat, potrivit ultimelor studii realizate la nivel mondial.

Citeste