Now Reading
De ce dispare dorința sexuală în cuplu

De ce dispare dorința sexuală în cuplu

Fiecare cuplu parcurge anumite etape, și câteodată sexul trece pe loc secundar. Uneori este firesc, dar dorința sexuală nu trebuie neglijată prea mult timp. Iată câteva situații și soluțiile potrivite.

Citește și:

Cat conteaza dorinta si atractia fizica in cuplu?

Sfaturi pentru mai multa dorinta si atractie in cuplu

 

Dragostea nu salvează relații

Una dintre cauzele principale pentru care dorința sexuală scade dramatic în unele cupluri este legată de schimbarea etapei de viață prin care partenerii trec.

Mai exact multe persoane sunt atât de fascinate de etapa îndragostirii, etapă ce are la baza multe promisiuni si așteptari, încât au impresia ca aceea va dura veșnic în viața lor și că vor putea depași absolut orice obstacol al vieții prin simplul fapt ca se iubesc.

Și, evident, viața lor sexuală va rămâne mereu la fel de minunată. Cam acestea sunt așteptările partenerilor.

Este bine de știut că dragostea nu salvează relații (ci este doar un mit), deși iubirea este intr-adevăr o resursă prețioasă pentru cuplu și poate face diferența dintre a mai rămane sau nu împreună, într-o terapie de cuplu spre exemplu.

Atunci când un cuplu înaintează în timp și apar provocari precum neajunsuri, diverse pierderi sau probleme de încredere și comunicare, oamenii au tendința să se dezamăgească sau să dea vina pe partener pentru tensiunile acumulate.

Aceste sentimente, de multe ori neexprimate, au influență directă asupra dinamicii sexuale a cuplului.

 

Etapa îndrăgostirii

Partenerii refuză să creadă că la început, în cadrul etapei de îndrăgostire, s-au amăgit prea mult și au trecut cu vederea caracteristici semnificative ale partenerului și tind să concluzioneze că au fost „păcăliți” de către partener, că li s-a ascuns adevărul sau că pur și simplu partenerul nu mai este același, că s-a schimbat.

Consider necesar să precizez faptul că etapa îndrăgostirii durează aproximativ 6-8 luni și este însoțită de nevoia continuă de a fi împreună cu partenerul.

În corp sunt secretați hormoni precum dopamina, oxitocina și testosteronul, iar persoana se simte încrezătoare și fericită.

Conexiunea cu celălalt pare foarte puternică, dar o dată depașită această etapă, partenerii care au construit o relație sănătoasă, bazată pe încredere și respect, învață ușor ușor să își regăsească independența de dinainte, fără a se simți abandonați de partener.

Astfel că și frecvența actelor sexuale poate scădea, însă pentru un cuplu „sănătos” nu acest aspect este relevant ci mai degrabă calitatea actelor sexuale.

 

Scăderea apetitului sexual

Înțeleg că poate fi dureros să accepți că partenerul tău nu mai manifestă același interes pentru tine sau pentru activitățile comune, inclusiv pentru viața voastră sexuală.

Dar li se întâmplă atât partenerilor care se cunosc de 15-20 ani cum li se poate întâmpla la fel de bine și celor care sunt împreună de doar câțiva ani.

Care sunt elementele specifice femeilor în acest caz? Diminuarea dorinţei sexuale la femeie poate avea numeroase cauze dintre care amintim: sarcina, naşterea, gelozia, infidelitatea, prejudecățile, monotonia, pierderea romantismului în cuplu, teama de o sarcină nedorită,  probleme de comunicare între parteneri, insistența partenerului, etc.

La această listă mai putem adăuga apariţia unor probleme  fizice de sănătate care care produc îngrijorare: pierderea cuiva drag, depresiile, anxietăţile.

Aş vrea sa insist puţin asupra unei etape semnificative în dinamica vieții sexuale. Este vorba de etapa de viață a cuplului cu copil mic.

Această etapă este importantă îndeosebi pentru femei, dar produce modificări şi în percepţia bărbatului asupra femeii.

În cadrul acestei etape de tranziție, stresul din cadrul familiei este atât de ridicat, încât se pot instala modificări pe multe planuri, nu doar sexual.

Pe lângă stresul de a se adapta la noile roluri de părinți, la femeie apare și stresul de a se adapta la schimbările fizice și hormonale pe care le traversează pe perioada sarcinii și a alăptării.

Din acest motiv, bărbatul care nu înțelege acest proces firesc sau care are diverse traume din trecut, se poate simți dat la o parte în acea perioadă.

Evident că ce doi pot pierde dorința sexuală după astfel de neînțelegeri sau factori stresori. Dar libidoul scăzut este doar un aspect al disfuncționalitații lor ca și cuplu.

Acolo unde nu este dorință sexuală pot intui, ca terapeut de cuplu, că am de-a face cu mult mai mult decât acest aspect, așa că ma axez pe funcționalitatea relației lor per ansamblu.

 

Reacțiile masculine

Diminuarea dorinţei sexuale la bărbat poate avea numeroase cauze dintre care amintim: stresul de la locul de muncă,  infidelitatea, gelozia, monotonia în cuplu și în viața sexuală, teama de eşec şi anxietatea de performanţă, probleme de comunicare între parteneri, insistența partenei, momentul în care partenera sa devine mamă, insecuritatea financiară (mai ales când cuplul schimbă etapa de viață și bărbatul simte nevoia să ofere familiei sprijinul necesar), etc.

Desigur, adaugăm aici și elementele comune care țin de o dispoziție fizică sau emoțională nepotrivită (probleme de sănătate, pierderea cuiva drag, etc.), dar care are caracter temporar.

De asemenea, se pare că la bărbat conflictele conjugale cântaresc foarte mult în ceea ce privește diminuarea apetitului sexual.

 

Rezistă cuplul în absența vieții sexuale?

Desigur, atunci cand cuplul nu are parte deloc de noutate și totul se repetă monoton, este firesc ca partenerii trecuți de etapa îndrăgostirii să manifeste o dorință mai scazută.

Dacă această perioadă se tot prelungește, unele cupluri pot constata că, deși nu au avut nicio ceartă, scânteia s-a stins. Partenerii spun că se simt obosiți sau că îi doare capul, sau pur și simplu că nu au chef.

Oamenii își aleg parteneri în funcție de o multitudine de nevoi de care sunt conștienți sau nu (de multe ori nu sunt conştienţi ce le-a determinat alegerea cu adevărat) și ar fi necesar să își clarifice ce nevoi le satisface partenerul, căci de multe ori acestea cântăresc mai mult decât cele sexuale.

Ca să exemplific, nevoia de siguranță a relației sau stabilitate financiară, pot fi astfel de nevoi, determinante pornind de la istoricul personal al partenerilor.

A rezuma totul la insatisfacția sexuală este o mare capcană. Este nevoie de multa răbdare și adesea de ajutor specializat pentru a repune relația pe făgașul dorit.

Deci da, există cupluri și mai non-sexuale, ca să mă exprim astfel, dar care își satisfac împreună alte nevoi. Actele sexuale pot fi mai frecvente în anumite perioade de viață și mai absente în altele.

 

Remedii și soluții

Este necesar să subliniez că nu putem vorbi de partea sexuală, ignorându-o pe cea psihologică. De aceea nu recomand neapărat ca femeia să poarte o lenjerie sexy, spre exemplu. Sau ca barbatul să îi aducă un buchet de flori.

Nu zic că nu funcționează în unele cupluri, însă consider că e vorba de mai multă profunzime, atunci când vorbim de pierderea radicală a dorinței sexuale, ca să tratăm acest aspect superficial dând sfaturi generale.

Consider că dorința sexuală nu moare cu adevărat, ci partenerii se îndepărtează uneori prea tare sufletește unul de celalalt, încat să se mai poată conecta fizic. Ar fi ceva forțat ca să zic așa.

Ei au nevoie mai întâi să iși repare rănile și frustrările acumulate poate pe perioada relației și mai apoi vor putea să își manifeste și dorința sexuală.

Absența certurilor nu garantează o viața sexuală activă, unii parteneri interiorizându-se foarte mult atunci când nu știu cum să își gestioneze emoțiile care îi depășesc.

Tiparul este de obicei ca bărbatul să se interiorizeze și femeia să îl provoace la discuție, dar nu este obligatoriu să fie așa.

Odată ce partenerii reușesc să facă pași unul către altul și să își cunoască nevoile și așteptările, viața sexuală se va restabili și ea, eventual cu doar câteva clarificări și indicații de bază, acolo unde este nevoie.

 

De Emi Ghinea, psihoterapeut de cuplu, copil si familie

Tel.: 0799.976.038

www.psihoterapeut-bucuresti.com

www.cursuri-dezvoltare-personala.ro

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top