Now Reading
Strategii pentru a (ne) controla gelozia

Strategii pentru a (ne) controla gelozia

Revista Psychologies

Gelozia este o experienta relationala complexa, ce presupune diverse manifestari comportamentale. Cum rezultatele ei sunt nefaste, iata cum o putem controla.

 

Ce este gelozia?

Knox (1984) defineste gelozia ca fiind un set de emotii care apar cand o persoana priveste relatia erotica cu persoana iubita ca fiind amenintata.

In general, gelozia se naste din nesiguranta si se alimenteaza cu teama. Banuiala sau certitudinea ca fiinta iubita ne este infidela, induce o stare de durere sufleteasca, care genereaza nevoia de a controla viata partenerului, sperand ca, astfel ne vom securiza relatia de cuplu.

In spatele acestui comportament este, de fapt, nevoia de control asupra propriilor sentimente si emotii. Teama de a pierde iubirea activeaza ambivalenta afectiva si deschidere narcisica.

Gelozia poate sa apara si atunci cand doar ne inchipuim o intentie de infidelitate. Sentimentele specifice ale acesteia sunt teama de pierdere sau abandon, anxietatea, durerea, apararea, vulnerabilitatea si lipsa de speranta.

 

Rolul comunicarii

Discutiile dintre doi parteneri de cuplu sunt foarte importante. Orice banuiala sau orice temere ai in legatura cu persoana iubita, trebuie sa o discutati impreuna.

In momentul in care simti ca gelozia te cuprinde, spune-i tot ce te framanta si clarifica problema pe loc. Nu lasa sa treaca timpul, deoarece situatia se poate agrava.

Uneori poate fi vorba de simple confuzii sau de scenarii imaginate, fara a avea o baza reala. Asadar, cea mai buna metoda de a domina gelozia este sa vorbesti deschis cu partenerul despre motivele care o determina.

 

Mai multa incredere de sine

Specialistii considera ca gelozia apare la acele persoane nesigure pe calitatile lor si lipsite de incredere in propria persoana. In aceasta situatie, ne vine destul de greu sa credem ca partenerul ar fi capabil sa ne iubeasca si sa ne fie fidel.

De cele mai multe ori, cand suntem geloase actionam impulsiv, intr-o forma mai putin delicata cu persoana iubita, iar in momentul in care ne dam seama ca am gresit, regretam si ne cerem scuze.

Din pacate, daca timpul trece iar greseala se repeta din nou, fara indoiala se ajunge la deteriorarea relatiei de cuplu, ceea ce poate duce intr-un final si la o ruptura.

Asadar, ar fi bine sa incerci sa ai mai multa incredere in tine. Pentru aceasta, poti incepe prin a face cateva exercitii de incredere in fata oglinzii, descoperindu-ti calitatile.

 

Controleaza-ti gandurile

Mintea este una dintre masinariile cele mai creative, care actioneaza intr-o maniera automata. O persoana care nu-si poate stapani gelozia este dominata de o multime de idei mai mult sau mai putin adevarate, care-i trec prin minte intr-un ritm trepidant.

Urmarile sunt acuzele aduse partenerului de viata, fara a avea probe concrete in schimb. De aceea, ar fi bine sa inveti sa te controlezi si sa-ti stapanesti imaginatia, atata timp cat nu ai dovezi.

 

Identifica si discuta cauzele geloziei

Pentru a afla mai multe detalii despre ceea ce te determina sa devii geloasa pe partener, iti poti face o lista in care sa treci toate motivele care te indeamna la un astfel de sentiment.

Odata enumerate pe hartie cauzele, iti va fi mult mai usor sa le identifici si sa discuti impreuna cu iubitul despre ele.

In felul acesta, el poate intelege mai bine anumite comportamente ale tale. Mai mult, te poate ajuta sa iti depasesti fricile nejustificate.

 

Nu-ti neglija viata personala

Gandeste-te ca obsesia de a urmari persoana iubita pentru a vedea daca te inseala si timpul pe care-l pierzi cautandu-i prin lucruri sau verificandu-i agenda de telefon, l-ai putea petrece intr-un mod mult mai placut, in interes personal.

Identifica astfel de impulsuri si reprima-le inainte de a le pune in fapt. Nimanui nu ii place sa fie suspectat si controlat.

Insasi comportamentul tau poate duce la ruptura de care iti este atat de teama. Reorienteaza-te, gaseste activitati placute pe care le poti face si evita sa ruminezi pe tema inselatului si a geloziei.

 

De Georgiana Mengu, psiholog

Cabinet individual de psihologie

[email protected]

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top