Now Reading
Când cancerul face o revoluţie în viaţa ta

Când cancerul face o revoluţie în viaţa ta

cosmina-grigore
când-cancerul-face-o-revoluţie-în-viaţa-ta

Scurtând perspectiva timpului, un diagnostic de cancer îți dă curajul să fii tu. Te încurajează să vezi ce ți-ai dori de fapt. Te învață să trăiești pentru tine, să îți înțelegi sensul în viață – acela de a fi generator de bună energie pe pământ. Te învață să fii pentru tine, pentru ceilalți și să construiți împreună noi căi posibile.

Îmi amintesc orele din august 2013, de dinainte de mastectomie. Purtam o pijama pufoasă, luată special pentru spital. Luni dimineață. Aveam cu mine o iconiță primită cadou de la cineva. Intră medicul meu chirurg ca să-mi povestească cum fetița mea de trei ani i-a spus ferm: „Domnule doctor, să aveți grijă de țâți a lui mami”. Am zâmbit șocată, iar lacrimile mi-au țâșnit instantaneu din ochi. Mă simțeam văzută. De propriul meu copil de trei ani. Și, simultan, mă simțeam în vid. Suspendată între realități. Dincolo de ușa salonului era ușa de la sala de operații. Și dincolo de ea, o nouă realitate – în care urma să fiu operată de cancer de sân. Speranța – ultima rămasă în cutia Pandorei recent deschisă în viața mea – m-a făcut să decid că voi fi bine. Totuși. Cumva. Deși modul în care mă simțeam atunci nu-mi permitea altceva decât să… sper… nici eu nu știam în ce anume.

Când ești acolo, pe masa de operație, când anestezia intră în vene și te ții tare să nu adormi… când intri în lumea viselor induse… când te umpli de frici care efectiv îți paralizează ființa, când dincolo de protocoale și noi abordări medicale ești tu întrebându-te „oare la anul voi mai fi?”, când totul pare degringoladă, nu-ți poți imagina potențialul tău creator. Nu-ți poți imagina că tu, care ești acum la cheremul bisturiului, vei crea pentru pacienții din România o nouă direcție. Că o să fii primul pacient devenit Patient Coach din România. Că o să fii cea care arată prin propriul exemplu ce înseamnă cu adevărat „abordare integrativă”. Că o să construiești Imunis – prima asociație de lifestyle post-diagnostic oncologic din România. Când sânul tău este rezecat pentru totdeauna nu-ți imaginezi că tu vei fi cea care va conduce femeile diagnosticate către feminitate după cancer. Că vei crea primul program dedicat feminității după cancer, mobilizând femeile să-și rescrie povestea feminității lor. Și că, în plină pandemie, alături de un vicecampion mondial la caiac-canoe vei crea prima echipă de dragon boat din România formată exclusiv din supraviețuitoare ale cancerului de sân acreditată la nivel internațional – Imunis Dragons. Și toate acestea în timp ce îți iei certificări pentru nutriționist, navigator de pacienți, instructor de pilates, formator și termini școala de asistenți medicali.

Citește continuarea articolului în ediția de noiembrie 2022 a revistei Psychologies sau abonează-te și primește revista lunar, prin curier.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top