Now Reading
Atractia contrariilor in pat

Atractia contrariilor in pat

Revista Psychologies

„Nu stiu de ce crede toata lumea ca femeile trebuie sa fie la fel de dezinhibate si de agresive in viata lor erotica precum barbatii. Eu am 54 de ani si nu pot nega diferentele dintre mine si ei. Sunt altfel, de la dorinta la placere“, spune M.

La diferentele de ordin fizic se adauga cele de ordin fiziologic, mai complexe, sau de ordin cultural, emotional… Si unele si celelalte creeaza o prapastie intre cele doua sexe, intr-o miscare care aduce si atractia si separarea.

Dar exact aceste diferente sunt cele care fac intalnirea sexuala posibila. Sa recunoastem, aceste diferente inseamna sa ne intrebam asupra beneficiilor pe care le putem avea. Pentru psihologi si sexologi, acest beneficiu este dublu.

Prima data, ne pune in legatura cu identitatea noastra profunda, cu faptul ca celalalt va fi mereu radical diferit de ceea ce suntem noi. Apoi, ca dorinta este bazata pe aceasta diferenta si pe lipsa celuilalt.

Desi barbatul si femeia nu au nici aceeasi natura si nici aceeasi structura oedipiana, Natura i-a construit totusi intr-un raport de comunicare si complementaritate.

„Eu nu vreau sa stabilim o ierarhie a sexualitatii si erotismului“, spune A., 43 de ani. „Dar eu numai facand dragoste la modul clasic, cu tot trupul, ma simt cu adevarat femeie. Atunci simt ceea ce nu sunt, si reciproc. Fuziunea corpurilor aboleste tot ceea ce, in mod normal, ne separa.“

Biologic si morfologic, diferentele noastre sunt facute pentru a ne face sa ajungem la aceasta fuziune. Barbatul penetreaza, femeia se lasa penetrata. Dar sa nu uitam ca sexualitatea noastra a fost programata pentru procreatie, nu pentru erotism. Si ca arta iubirii cere sa depasim asimetriile naturale.

5 diferente fundamentale

Diferente in manifestarea dorintei, disimetrie in accesul la placere, opozitie in elaborarea fantasmelor, intalnirea sexuala reusita cere numeroase abilitati…

UN TIMING DIFERIT

Majoritatea psihologilor si sexologilor pune accent pe aceasta disimetrie fundamentala, timing-ul, atunci cand vine vorba de orgasm. Daca numai cateva secunde ii ajung unui barbat sa ajunga la orgasm, femeile au nevoie de mai multe minute pentru a ajunge acolo, spune Gérard Leleu, medic generalist si terapeut de cuplu. Mare parte din problemele sexuale vin din diferentele naturale pe care nu stim adesea sa le negociem.

POSIBILITATI ORGASMICE INEGALE

O alta diferenta dintre sexe este cea a posibilitatilor orgasmice. Din cauza fazei refractare de dupa fiecare ejaculare, barbatul nu poate avea atatea orgasme cate poate avea o femeie. „Femeia poate sa aiba cate orgasme vrea“, spune Gérard Leleu. Este fascinant pentru barbat, dar il si infricoseaza in acelasi timp…

SEXUALITATEA MASCULINA ESTE MAI PRONUNTAT GENITALA

Raportul mai mecanic pe care un barbat il are cu sexul sau explica si de ce barbatii investesc narcisic propriul sex si de ce sunt preocupati, in primul rand, de buna lui functionare. Iata de ce ei sunt inclinati, spre deosebire de femei, sa reduca sexualitatea la genitalitate.

In marea parte a timpului, ei isi descriu dorinta ca pe un impuls care pleaca din abdomenul inferior, declansat de stimuli vizuali. Dorinta feminina isi are originea mai degraba intr-un climat emotional cald si calm. L. spune ca are probleme cu dorinta fata de partenerul ei distant si care nu o mai vede, din cauza problemelor la munca. Ea se mira ca el nu vede lucrurile la fel…
 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top