Now Reading
Atractia contrariilor in pat

Atractia contrariilor in pat

Revista Psychologies


UNIVERSURI FANTASMATICE DIFERITE

Pentru ca disociaza mai simplu relatia sexuala de cea afectiva, barbatul este mai aplecat spre poligamie. Contrar femeilor, ale caror fantasme pun in scena seductia, daruirea de sine, receptivitatea fata de barbat, de a se lasa cucerita in ceea ce are ea mai intim.

IN CAUTAREA ARMONIEI

Este important ca barbatii si femeile sa-si cunoasca specificitatile masculinitatii si feminitatii lor. Femeile nu stiu adesea ca au o mai mare putere sexuala decat cred, iar barbatii nu stiu ca ele pot avea nevoie si de cate o ora pentru a se excita…

Majoritatea neintelegilor vine din necunoastere. De sine si de celalalt.
C. are 23 de ani si regreta lipsa de experienta a partenerilor sai de pana acum: „Ei nu stiu cum sa-mi mangaie clitorisul, iar eu nu stiu cum sa-i ghidez“.

Ignorarea specificitatilor fizice si psihice ale celuilalt conduce, in caz de neintelegere, la respingere si la repros. „Foarte adesea, mare parte din probleme vine din lipsa de control a barbatului“, spune Gérard Leleu.

„O solutie ar fi sa-si retina suficient de mult ejacularea astfel incat sa aiba si partenera timp sa se excite si sa nu se instaleze faza lui refractara. In clinica aud des barbati care ma intreaba cum sa faca sa reconcilieze ritmuri sexuale atat de diferite cum sunt cele masculine si feminine.

De cateva decenii, psihologii si sexologii nu mai prididesc sa repete necesitatea unui climat emotional calm pentru ca femeile sa se poata relaxa si abandona placerii. Dar vremurile se schimba si e vremea ca barbatii sa aprecieze o intalnire care se desfasoara pe alt plan decat cel al fizicului pur si simplu.

Este bine ca suntem pe cale sa iesim din stereotipiile sexuale conform carora barbatii nu se gandesc decat la sex, si femeile –la familie, mai spune sexologul francez. Barbatii ar face bine sa invete sa-si accepte fragilitatile si sa-si ofere dreptul la emotie. S-ar simti mai bine cu ei insisi.

Atunci cand barbatul isi accepta partea feminina, si femeia – pe cea masculina (Animus-ul si Anima din psihanaliza jungiana), sexualitatea are de castigat. „Intalnirea mea cu E. a fost o revelatie“, spune M., un barbat de 40 de ani. „Nu doar ca e foarte inventiva, ci si foarte activa. In fata acestei femei care nu accepta niciun stereotip, m-am putut relaxa. Am invatat sa primesc mangaieri, sa ofer mangaieri pe care inainte nu stiam sa le dau, sa eliberez din mine fantasme vechi si sa am altele. Mi-am permis sa fiu si activ si pasiv, sa fiu si tandru si dominator si sa am impresia de fiecare data ca ma descopar pe mine si pe ea de o suta de ori…“

Pentru a ajunge la diferentele pe care Natura le-a pus in noi, dar cultura ne face sa nu le prea putem depasi, nu e nimic mai bun decat sa ne cunoastem pe noi insine si pe cel sau cea cu care impartim asternutul.

Suntem toti bisexuali?

Daca Natura ne-a facut de sexe diferite, pentru inconstient aceasta diferenta nu exista. Freud este cel care vorbeste prima data despre bisexualitatea inerenta psihicului uman.

Ea isi are originea in jurul varstei de trei-patru ani, varsta lui Oedip, cand copilul vede drept obiect erotic pe parintele de sex opus si drept obiect de respingere pe cel de acelasi sex.

Astfel ca orice fiinta umana, dincolo de identitatea sa biologica, are o bisexualitate psihologica. Nu exista homosexualitate sau bisexualitate 100%.

Jung spunea ca „fiecare sex poarta in sine trasaturile celuilalt gen. Animus si Anima. Animus este partea masculina din femeie, si Anima e cea feminina din barbat. Animus este adesea mai putin acceptat la femei, si Anima la barbati, insa aceasta este o eroare, fiindca cele doua subzista in noi“.

 

 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top